Τις προάλλες έπεσε στα χέρια μου ένα άρθρο για τη σεξουαλική ζωή των 60+ ανθρώπων. Οδηγηθήκατε στο ακόλουθο ερώτημα, σωστά; «Σεξ στην τρίτη ηλικία; Είναι εφικτό;» Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Κι όμως, συμβαίνει κι επιπλέον κάνει καλό και στην υγεία, σύμφωνα με τα πορίσματα διαφορετικών ερευνών, όπως για παράδειγμα αυτής που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Health and Social Behavior”. Ειδικά οι γυναίκες είναι οι πλέον ωφελούμενες. Αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σχέση με αυτές που απέχουν απ’ τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Τα νέα, όμως, δεν είναι εξίσου καλά για τους άντρες της ίδιας ηλικιακής κλίμακας. Το υπερβολικό σεξ για ‘κείνους μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους.

Γιατί, άραγε, η ερωτική επιθυμία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας να απογειώνεται κατά αυτή την ηλικιακή κλίμακα; Εκ πρώτης όψεως, θα περίμενε κανείς το αντίθετο∙ ο ερωτισμός να ‘ναι στα τάρταρα, λόγω και των αρκετών προβλημάτων υγείας με τα οποία έρχονται, συνήθως, αντιμέτωποι οι πιο ηλικιωμένοι. Πού διάθεση για σεξ, πειραματισμούς και τα συναφή;

Ωστόσο, τα δεδομένα που προκύπτουν από διαφορετικές έρευνες διαψεύδουν πανηγυρικά αυτή την ίσως περιοριστική πεποίθηση που υιοθετεί μεγάλη μάλιστα μερίδα του πληθυσμού. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως οι άνδρες απολαμβάνουν όλο και περισσότερο το σεξ, είναι απαλλαγμένοι απ’ το στρες που συνδέεται κυρίως με την εργασία, έχουν περισσότερο χρόνο άρα και διάθεση να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα.

Μπορεί, σε γενικές γραμμές, και σε σύγκριση με την ηλικία των 20, 30, 40 η επιθυμία για το σεξ να μειώνεται σε κάποιο βαθμό, αλλά η παραγωγή του σπέρματος για τον άνδρα διατηρείται μέχρι και τα 90 του έτη. Εντυπωσιακό, έτσι δεν είναι;

Ας αναθεωρήσουμε, λοιπόν, όλες τις πεποιθήσεις μας περί μειωμένης σεξουαλικής επίδοσης των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων κι ας ερευνήσουμε τα αποτελέσματα αυτής της καλής πρακτικής στην υγεία και ποιότητα ζωής τους, εν γένει.

Είναι λογικό, όταν ένας άνθρωπος βιώνει μικρότερο άγχος, σε σχέση με την προηγούμενη καθημερινότητά του, να οδηγείται σε μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή κατηγορία, κατέχουν αυτό το προνόμιο οι άνθρωποι που έχουν μπει στο κατώφλι της λεγόμενης «τρίτης ηλικίας», καθώς έχουν βγει σε μεγάλο ποσοστό σε σύνταξη, άρα έχουν περίσσιο ελεύθερο χρόνο.

Δε βιώνουν, επομένως, εργασιακό άγχος, αφού δεν εργάζονται κι ούτε ανησυχούν για μια πληθώρα θεμάτων που συνδέονται με τα επαγγελματικά τους, όπως είναι η διαχείριση του χρόνου μετακίνησης προς κι από τη δουλειά τους, η εξοικονόμηση χρόνου για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Επίσης, δεν προβληματίζονται για το αν θα βρουν λίγο χρόνο για να ξεκουραστούν ή και να ολοκληρώσουν τις εκκρεμότητές τους.

Επομένως, είναι αρκετά χαλαροί κι έχουν διάθεση να κάνουν πράγματα για να απολαύσουν τη νέα ζωή τους. Τι καλύτερο απ’ το να συνευρεθούν ερωτικά με τη σύντροφο/ σύζυγό τους; Τώρα μάλιστα που υπάρχει χρόνος κι είναι μόνοι, αφού τα παιδιά τους έχουν πια μεγαλώσει και φύγει απ’ το σπίτι. Ακόμη κι αν έχουν εγγόνια, κανονίζουν να τους επισκέπτονται σε προγραμματισμένες ημερομηνίες. Έχουν όλους τους παράγοντες συμμάχους σε αυτή τους την πρακτική και κατ’ αυτό τον τρόπο απολαμβάνουν τη συντροφικότητά τους σε μεγάλο βαθμό.

Έρχονται και τα αποτελέσματα των ερευνών, που αναφέραμε παραπάνω, να δέσουν με το γλυκό. Ναι, είναι γεγονός. Η αυξημένη συχνότητα της ερωτικής επαφής επιφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία των ατόμων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη απ’ το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, σε πάνω απ’ το μισό αριθμό των συνουσιαζόμενων ανδρών και στο 1/3 των γυναικών παρατηρήθηκε ότι οξύνθηκε το μυαλό και βελτιώθηκε η μνήμη τους.

Εξάλλου, καθόλου άδικα δε θεωρείται το σεξ ως ένα είδος αεροβικής εκγύμνασης που βοηθά στη καλή λειτουργία της καρδιάς. Το πιο σημαντικό όφελος, δε, είναι ότι αντιμετωπίζει επιτυχώς τον μυοσκελετικό πόνο, καθώς οδηγεί στην έκκριση ενδορφίνων, που αποτελούν φυσικά παυσίπονα. Ειδικά για τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας είναι εξαιρετικό δώρο για την υγεία τους.

Μην ξεχνάμε, ακόμη, ότι οι άνθρωποι που ήταν σεξουαλικά ενεργοί κι είχαν μια υγιή σεξουαλική ζωή και στα νιάτα τους, είναι πιθανότατο να θέλουν να τη διατηρήσουν μέχρι και στα βαθιά γεράματά τους. Προγενέστερες μελέτες, τέλος, έχουν δείξει ότι το σεξ στη μέση ηλικία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, με τη προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η σεξουαλική δραστηριότητα με αμείωτους ρυθμούς.

Και το συγκλονιστικότερο νέο είναι ότι και στην τρίτη ηλικία συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε σε γνωστό επιστημονικό έντυπο, από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Κολούμπια των ΗΠΑ, ο εγκέφαλος των υγιών ηλικιωμένων παράγει εξίσου πολλά κύτταρα με τους εγκεφάλους των νέων ανθρώπων. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο καλό κάνει τελικά η σεξουαλική δραστηριότητα στη συνολική υγεία κι ευρωστία του οργανισμού των ανθρώπων τρίτης ηλικίας.

Κόβεται, άραγε, ποτέ το σεξ;

Συντάκτης: Νίκη Βικτωρίου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη