Η ελληνική λογοτεχνία που μετράει αιώνες αριστουργημάτων, έχει αποτελέσει κι αποτελεί μέχρι και σήμερα, μια δεξαμενή θησαυρών για τον νου. Είτε αναφερόμαστε σε ποίηση, σε λογοτεχνία δοκίμια, μυθιστορήματα ή πεζογραφία, οι Έλληνες συγγράφεις μας έχουν χαρίσει εξωπραγματικό υλικό. Αν και προσωπικά πιστεύω ότι η γλώσσα μας είναι, αν όχι η ωραιότερη, από τις πλουσιότερες στο κόσμο, οι παρακάτω 10 συγγράφεις έχουν καταφέρει να την αποτυπώσουν στο έπακρο, γεγονός που τους κατατάσσει στους πιο εμπορικούς συγγράφεις όλων των εποχών για τα ελληνικά δεδομένα.

 

Όμηρος

Ιλιάδα - Όμηρος | Skroutz Βιβλία

Αν κι έχουν περάσει 30 περίπου αιώνες από τότε, τα ομηρικά έπη έχουν μέχρι και σήμερα μια σπουδαιότητα  και επιδραστικότητα. Αν και είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε πόσα ακριβώς αντίτυπα έχουν εκδοθεί, τα ομηρικά έπη έχουν μεταφραστεί σε 50 γλώσσες, βάζοντας επάξια τον Όμηρο στη λίστα με τους πιο εμπορικούς συγγράφεις ανά το παγκόσμιο, με την Οδύσσεια και την Ιλιάδα να έχουν μεταφραστεί κι επανεκδοθεί αμέτρητες φορές ανά τους αιώνες, να αποτελούν αυτούσιες σχολικό μάθημα και να μελετώνται από τον κινηματογράφο, την ποίηση και τη ζωγραφική, όσο κανένα άλλο έργο, πλην της Παλαιάς και Κενής Διαθήκης.

 

Νίκος Καζαντζάκης

Βιβλίο, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Νίκος Καζαντζάκης - Dioptra.gr

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγράφεις της ελληνικής λογοτεχνίας και πολεμήθηκε όσο σχεδόν λατρεύτηκε. Ο Καζαντζάκης είναι δικαιωματικά από τους πιο πολυδιαβασμένους και πιο εμπορικά επιτυχημένους συγγράφεις, με έργα μεταφρασμένα σε περισσότερος από 30 γλώσσες και πάνω από 15 εκατομμύρια πωλήσεις. Τα έργα του έχουν πάρει μια διεθνή αναγνωρισημότητα, συμπεριλαμβανομένου τα έργα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «Ο Καπετάν Μιχάλης» και «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», το οποίο έργο του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ενώ θεωρήθηκε βλάσφημο.

 

Πλάτωνας

ΠΛΑΤΩΝ ΣΥΜΠΟΣΙΟ | Skroutz Βιβλία

Ένας από τους μεγαλύτερους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους και συγγράφεις, με τεράστια επιρροή που ουσιαστικά διαμόρφωσε την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και τη μετέδωσε έπειτα ως τα πέρατα της γης. Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 70 γλώσσες με τα έργα του «Πολιτεία», «Συμπόσιο», και «Αλληγορία του σπηλαίου» να αποτελούν σημείο αναφοράς και να δοξάζονται για το περιεχόμενό τους, το βάθος και τη διαχρονική αξία τους.

 

Μενέλαος Λουντέμης

Ένα Παιδί Μετράει τ' Άστρα - Μενέλαος Λουντέμης | Skroutz Βιβλία

Ο Μενέλαος Λουντέμης, το ρομαντικό αγόρι που πάντα είχε το βλέμμα του στον ουρανό, εξακολουθεί να είναι μια τεράστια μορφή στην ελληνική λογοτεχνία, με μια κοινωνική ευαισθησία που συγκλονίζει. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες κι ανάμεσα στα πιο δημοφιλέστερα αριστουργήματά του, είναι το «Ένα Παιδί Μετράει τα Άστρα», τα «Θυμωμένα στάχυα» κι η «Οδός Αβύσσου, Αριθμός 0». Ένας πραγματικός εραστής των λέξεων, που αγαπήθηκε πολύ και θα συνεχίσει.

 

Λένα Μαντά 

Βαλς με δώδεκα θεούς by Lena Manta | Goodreads

Θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς σύγχρονες Ελληνίδες συγγράφεις κι ανήκει στη λίστα με τους πιο επιτυχημένους εμπορικά συνολικά στη χώρα μας, αν κι έχει πολλές φορές κατακριθεί για την ποιότητα των έργων της. Έχει σημειώσει πωλήσεις σε τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα, κι έχει τους δικούς της φανατικούς και πιστούς αναγνώστες. Ορισμένα από τα έργα τις έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες, καθώς το έργο της «Βαλς με δώδεκα θεούς» έγινε και τηλεοπτική σειρά.

 

Ευγένιος Τριβιζάς

μ@θητές.com: Βιβλιοπαρουσίαση: τα 88 ντολμαδάκια

Ο Τριβιζάς είναι ενδεχομένως ο διασημότερος συγγραφέας παιδικών βιβλίων στη χώρα μας, με εκατομμύρια πωλήσεις αντίτυπων. Τα πιο γνωστά του έργα περιλαμβάνουν τη σειρά «Τα μαγικά μαξιλάρια», «Τα 88 ντολμαδάκια» και «Η Χαρά και το Γκουντούν». Είναι γνωστός για το πανέξυπνο χιούμορ του, την ελαφρώς νταρκ αισθητική του και την ευκολία με την οποία πλάθει ονειρικούς κόσμου. Είναι και θα είναι για πάντα ο παραμυθάς της καρδιάς μας.

 

Κώστας Τάχτσης

Το τρίτο στεφάνι

Ο Κώστας Ταχτσής, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες του 20ου αιώνα, άφησε πίσω του ένα πλούσιο και πολυδιάστατο συγγραφικό έργο που αγγίζει ποικίλα είδη, όπως μυθιστόρημα, ποίηση, θέατρο και δοκίμιο. Γνωστός για το μυθιστόρημα του «Το Τρίτο Στεφάνι», έχει σφραγίσει τη νεοελληνική λογοτεχνία, αποτελώντας επιρροή τόσο για αρκετούς συγγράφεις όσο κι αναγνώστες. Η πολυπλοκότητα, η ευαισθησία και η οξυδέρκεια της γραφής του τον καθιστούν έναν από τους πιο διαχρονικούς συγγραφείς της χώρας.

 

Άλκη Ζέη 

Βιβλία από Αλκη Ζέη | Protoporia.gr

Πιθανότατα έχουμε μεγαλώσει με τα βιβλία της, μιας και είναι από τις πιο σημαντικές σύγχρονες Ελληνίδες συγγράφεις στην παιδική και νεανική λογοτεχνία. Τα βιβλία της (1.500.000 αντίτυπα) έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες κι έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών. Γνωστή για το καταπληκτικό «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» και το αριστούργημα με τίτλο «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» έχει καθιερώσει το όνομά της δίπλα στη λέξη θρύλος και δικαίως διδάσκεται ως και στα σχολεία.

 

Ζωρζ Σαρή 

ΝΙΝΕΤ - Σαρή, Ζωρζ | Evripidis.gr

Άλλη μια καταξιωμένη συγγραφέας που έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Η Ζωρζ Σαρή, με πραγματικό όνομα Γεωργία Σαρηβαξεβάνη, (Αθήνα, 22 Αυγούστου 1923 – Αθήνα, 9 Ιουνίου 2012), υπήρξε ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον κόσμο της συγγραφής στην Ελλάδα, ενώ έχει υμνηθεί πολλές φορές για την πένα της κι έχει χαρίσει στο κοινό της δύο παρά κάτι εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της. Το δημοφιλές μυθιστόρημα της «Νινέτ» έχει λάβει το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου καθώς έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και έχει σημειώσει εκατοντάδες πωλήσεις.

 

Έλενα Ακρίτα 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ! - πίξελbooks

Αν και έχει αρκετές ιδιότητες, δημοσιογράφος, σεναριογράφος, συγγραφέας, ηθοποιός και παρουσιάστρια, έχει δηλώσει ότι ο τίτλος του συγγραφέα την εκφράζει περισσότερο. Γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου του 1955 στη Φιλοθέη, κόρη του λογοτέχνη και πολιτικού Λουκή Ακρίτα και της πολιτικού Σύλβας Ακρίτα, Μικρασιατικής καταγωγής. Ως δημοσιογράφος, συνεργάστηκε με το περιοδικό Ταχυδρόμος και τις εφημερίδες “Το Bήμα”, “Έθνος”, “Έθνος της Κυριακής”, “Ειδήσεις” και “Τα Νέα”. Το πρώτο της βιβλίο «Aπό την Έλενα με χαμόγελο» έγινε best seller κι από τότε μετρά ασταμάτητες διακρίσεις και μια σειρά από best seller.

 

Ίσως να έχει έρθει η ώρα να αφήσουμε την οθόνη του κινητού μας για λίγο, και να ξαναθυμηθούμε την ομορφιά που υπάρχει στον κόσμο της λογοτεχνίας!

Συντάκτης: Τόνια Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου