Αν ρωτήσεις κάποιον γνωστό σου ή τυχαίο στο δρόμο για το ποια είναι η σειρά αστυνομικού μυστηρίου που κάνει trend στο Internet, τότε η απάντηση είναι μία: Έτερος Εγώ.

Αποτελούμενο από 3 κύκλους (Χαμένες Ψυχές, Κάθαρσις, Νέμεσις), το Έτερος Εγώ κέρδισε αμέσως το ενδιαφέρον των κριτικών και των τηλεθεατών, μιας κι αποδεικνύει ότι μια ελληνική παραγωγή μπορεί να σταθεί αντάξια απέναντι σε εκείνες της Ισπανίας ή της Σκανδιναβίας, που συνήθως έχουν τον πρώτο λόγο σ’ αυτού του είδους τηλεοπτικές παραγωγές. Με βάση την ομώνυμη ταινία του 2016, ο Σωτήρης Τσαφούλιας ανέλαβε τη σκηνοθεσία της σειράς και, μαζί με την Κατερίνα Φιλιώτου, συνεργάστηκαν για το σενάριο, δίνοντας στους οπαδούς του αστυνομικού θρίλερ την ευκαιρία για το ιδανικό binge watching.

Στη σειρά εμφανίζονται στους πρωταγωνιστικούς ρόλους μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, που μας έχουν απασχολήσει όχι μόνο στο θεατρικό σανίδι, αλλά και στην τηλεοπτική οθόνη. Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Σπύρος Παπαδόπουλος, Πέτρος Λαγούτης, Άννα Μενενάκου, Μάνος Βακούσης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Κόρα Καρβούνη είναι μερικά από τα ονόματα που πλαισιώνουν το cast, ενώ δε λείπουν και νέοι χαρακτήρες/ρόλοι. Σε μια σωστή αστυνομική σειρά πρέπει να υπάρχει και η «κακή» πλευρά, η οποία βάζει εμπόδια στις προσπάθειες των ηρώων να διαλευκάνουν την εκάστοτε υπόθεση. Στο Έτερος Εγω, ο εκπρόσωπος του «κακού» είναι το Ερπετό, το οποίο καταφέρνει με μαεστρία να ξεγλιστράει από τα δίχτυα της Αστυνομίας και να κρατάει τόσο καλά κρυφή την ταυτότητά του, που ούτε και οι δικοί του άνθρωποι δεν έχουν δει το πραγματικό του πρόσωπο.

Ένας, λοιπόν, από τους «κακούς» της σειράς, ο οποίος μας έχει κλέψει την καρδιά είναι ο Δημήτρης Καπετανάκος, ο οποίος υποδύεται τον Άλκη Μασάτο. Παρά το γεγονός ότι εργάζεται για το Ερπετό και κάνει όλα του τα θελήματα, από την πρώτη κιόλας σκηνή ο Μασάτος δείχνει έναν χαρακτήρα γεμάτο σαρκασμό και χιούμορ, που δε φοβάται να κάνει την πλάκα του την ώρα της ανάκρισής του από τις αστυνομικές αρχές. Ποιος είδε την επική σκηνή από τον δεύτερο κύκλο της σειράς, που ο Μασάτος ανακρίνεται από τον υπαρχηγό Νίκο Βανόρτα (Τάσος Νούσιας) και τον υπαστυνόμο Παντελή Σκλαβή (Πέτρο Λαγούτη) και δε λύθηκε στα γέλια; Δεν είναι λίγες οι στιγμές που σκέφτομαι ότι ο εν λόγω χαρακτήρας βαθιά μέσα του κρύβει μια αγνή ψυχή, η οποία έτυχε να βρεθεί στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Κάθε φορά που συμμετέχει σε κάποια σκηνή ή συζήτηση, το σίγουρο είναι ότι ο Μασάτος θα μας χαρίσει αξέχαστες ατάκες που θα μας κάνουν να σκάσουμε για λίγο το χειλάκι μας μες στον τόπο του εγκλήματος· σίγουρα, ρόλο σ’ αυτό παίζει και ο ιδιαίτερος μεν, ξεχωριστός δε τρόπος που καταφέρνει να κάνει αισθητή την παρουσία του στους υπόλοιπους, και ας βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση από τον ίδιο.

Σε κάθε μάζωξη των συνεργών του Ερπετού, ο Μασάτος λέει τη σωστή κουβέντα εκεί που πρέπει, για να δώσει μια άλλη πνοή στη σκηνή και στο έργο γενικότερα. Όσο για τις φορές που βρίσκεται απέναντι από την αστυνομία, δε χορταίνουμε τα πάρε-δώσε με τον υπαστυνόμο Σκλαβή, ο οποίος κι εκείνος με τη σειρά του έχει τον τρόπο να τον τσιγκλάει και να τον φέρνει στα όριά του. Παρακολουθώντας αυτούς τους 2 στην ίδια σκηνή, εύκολα παρατηρεί κανείς ότι αμφότεροι πετάνε τις φιτιλιές τους έως ότου ένας από τους 2 να υποκύψει και να ξεσπάσει. Το σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το ποιος θα είναι εκείνος που θα κάνει το μπαμ: Οι μεν θα ποντάρουν στον υπαστυνόμο λόγω του χαλαρού στιλ του άλλου, οι δε στο Μασάτο μιας και δε θέλει πολύ, για να πιαστεί από μια λέξη του Σκλαβή και να κάνει το τμήμα καλοκαιρινό.

Θέλοντας ή μη, ο Μασάτος κατέχει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης και στη ροή των γεγονότων και ας μην έχει την προβολή ή και τη συμμετοχή που θα θέλαμε να έχει˙ αφού την αξίζει δικαιωματικά. Ωστόσο, ποτέ δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσουν οι συντελεστές της σειράς στα επόμενα επεισόδια του τρίτου και τελευταίου κύκλου για το συγκεκριμένο χαρακτήρα. Μέχρι τότε, να θυμάστε αυτό που μας είπε ο Μασάτος: «Το Ερπετό δεν έχει αδύναμα σημεία· ξεγλιστράει από παντού. Το νου σας αλάνια».

*πέρα από το Έτερος Εγώ, ο Δημήτρης Καπετανάκος συμμετέχει στην τηλεοπτική σειρά «Κάνε ότι Κοιμάσαι» στο ρόλο του Κωνσταντίνου Ίσσαρη και στη θεατρική παράσταση «Ψηλά από τη Γέφυρα» του Γιώργου Νανούρη στο ρόλο του Μάρκο.

 

Πηγή εικόνας

Συντάκτης: Κατερίνα Καλακίδη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου