Κανένα φιλί δεν είναι το ίδιο· υπάρχουν φιλιά ερωτικά, φιλιά φιλικά και φιλιά αγάπης -πραγματικής αγάπης. Υπάρχουν φιλιά που δίνονται τυπικά και σταυρωτά κι άλλα που δίνονται αργά και με πάθος. Κανένα φιλί δεν είναι το ίδιο διότι οι άνθρωποι στη ζωή μας αξίζουν διαφορετικά φιλιά κι εμείς επιλέγουμε ποιο φιλί θα τους δώσουμε. Εμείς επιλέγουμε ποιο φιλί μας αξίζουν.

Τα φιλιά είναι τόσο γλυκά· γι’ αυτό όλοι μας τα έχουμε ανάγκη. Έχουμε ανάγκη όλων των ειδών τα φιλιά για να αισθανόμαστε ολοκληρωμένοι. Το φιλί των γονιών μας που μας ηρεμεί και μας δίνει την αίσθηση της ασφάλειας και της σιγουριάς, το φιλί των φίλων μας που μας αποδεικνύουν ότι θα είναι δίπλα μας όποτε τους χρειαστούμε, το φιλί του ανθρώπου μας που μας προσφέρει τρομερή γαλήνη.

Κανένα φιλί δεν είναι υποδεέστερο και κανένα ανώτερο· είναι όλα τους ίσα κι αναγκαία για να ζει ένας άνθρωπος ευτυχισμένος. Είναι αναγκαία η ύπαρξή τους στη ζωή μας και δεν πρέπει να τα υποτιμούμε. Τα φιλιά είναι ό,τι πιο γλυκό μπορεί να δώσει ένας άνθρωπος σε έναν άλλο· σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα εξευτελίζουμε ή να τα θεωρούμε δεδομένα, διότι κάποια στιγμή μπορεί να τα χάσουμε.

Πρέπει να μάθουμε να τα διαφοροποιούμε και να εκτιμάμε το καθένα διαφορετικά. Τα εφήμερα φιλιά, τα τυπικά δεν μπορούν να μας προσφέρουν πολλά πέρα απ’ την πρόσκαιρη αποδοχή. Κι αυτά είναι χρήσιμα, βεβαίως, διότι αποτελούν έναν δείκτη σεβασμού, όμως, σε καμία περίπτωση δεν προσδίδουν οικειότητα. Τα φιλιά που μας δίνουν οι φίλοι μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά, μας προσφέρουν σιγουριά.

Τα φιλιά του ανθρώπου μας, όμως, είναι τα καλύτερα. Είναι μοναδικά κι αυτή τους η μοναδικότητα πηγάζει απ’ την ιδιότητά τους να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα, όσο χάλια κι αν ήμασταν. Έχουν τη μαγική ικανότητα να μας εξυψώνουν, μας κάνουν να νιώθουμε σημαντικοί -διότι για τον άνθρωπό μας είμαστε σημαντικοί. Τα φιλιά από έρωτα είναι τα καλύτερα διότι ξεκλειδώνουν την πιο όμορφη πτυχή του εαυτού μας.

Μας μεταμορφώνουν συχνά σε άλλους ανθρώπους, πιο αισιόδοξους, πιο θετικούς και σίγουρα πιο ευτυχισμένους. Διότι αυτά τα φιλιά κρύβουν μέσα τους όλα τα «σ’ αγαπώ» του κόσμου και δεν μπορούν να αντικατασταθούν με τίποτα. Ακόμη και να μπορούσαν, ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι δε θα τα αλλάζαμε για τίποτα.

Μας ξυπνούν συναισθήματα που τίποτε αντίστοιχο δεν έχει καταφέρει να μας ξυπνήσει.

Τα φιλιά της οικογένειάς μας αποτελούν μια διαρκή επιβεβαίωση του εαυτού μας· μέσω αυτών καλύπτουμε την ανάγκη μας για τόνωση της αυτοπεποίθησης μας κι αισθανόμαστε δυνατοί. Αυτά αποτελούν την κινητήρια δύναμη για να προοδεύσουμε και μέσω αυτών νιώθουμε ότι οι κόποι μας αναγνωρίζονται κι εκτιμώνται, όπως μας αξίζει.

Η ουσία είναι ότι ίδια φιλιά δεν υπάρχουν· το καθένα μας προσφέρει κάτι ξεχωριστό κι έχει τη θέση του στη ζωή και στην καθημερινότητά μας. Εμείς οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τα οφέλη των φιλιών και να τα εκμεταλλευτούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μας γεμίζουν την κάθε μέρα, να μας δίνουν δύναμη κάθε φορά που αισθανόμαστε μόνοι κι αδύναμοι και να αποτελούν κίνητρο για να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι άνθρωποι.

 

Συντάκτης: Θάνος Κουλουβάκης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη