Πολλές φορές (για να μην πω τις περισσότερες) τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θες. Γεγονός. Υπάρχουν στιγμές που σιχτιρίζεις για την τύχη σου, αναρωτιέσαι τι αμαρτίες πληρώνεις, τι τέρας ήσουν στην προηγούμενη ζωή, κι αν τέλος πάντων κάποιος εκεί πάνω γελάει δοκιμάζοντας την υπομονή σου. Όλα για κάποιο λόγο γίνονται σου λένε, αλλά ο μόνος λόγος που μπορείς να βρεις είναι ότι κάποιος σου έκανε βουντού.

Ωστόσο, ακόμα κι αν ένα γεγονός μοιάζει εξόφθαλμα με κακοτυχία, μόνο το μέλλον μπορεί να δείξει αν ήταν πράγματι. Όχι σπάνια, τα μεγαλύτερα δώρα μεταμφιέζονται σε εμπόδια, και μέσα στο φαινομενικά πιο άγονο περιβάλλον ανθίζουν ευκαιρίες ζωής. Φυσικά, όλα είναι θέμα οπτικής. Παίζοντας σωστά το φύλλο που σου έτυχε, ίσως το «γιατί σ’εμένα« μετατραπεί σε «ευτυχώς».

Υπάρχει μια ιστορία που ενσαρκώνει τη ρήση «ουδέν κακό αμιγές καλού» και μας διδάσκει να κρίνουμε χωρίς σπουδή. Ο λόγος για τον Έρικ, έναν τριανταπεντάχρονο υπάλληλο που ζει μια ήσυχη ζωή. Μια μέρα λοιπόν σαν όλες τις άλλες, όπως είχε βγάλει την λατρεμένη του σκυλίτσα τη Νόβα βόλτα, μια συγκυρία με αναπάντεχα κακό timing του στοίχισε ακριβά. Την ώρα που χτυπούσε το κινητό του και στιγμιαία αφηρημένος χαλάρωσε το λουρί της, πετάχτηκε μια γάτα από κάτι θάμνους. Η Νόβα ξέφυγε κι άρχισε να την κυνηγά μανιωδώς, ώσπου χάθηκε εντελώς. Ο Έρικ συντετριμμένος και μην πιστεύοντας στην γκαντεμιά του, πέρασε μέρες να ψάχνει την καλύτερή του φίλη. Κίνησε γη κι ουρανό, όμως η σκυλίτσα πουθενά.

Γρήγορα γέμισε την γειτονιά με φωτογραφίες της και η πίστη του ανταμείφθηκε. Μια εβδομάδα αργότερα, σαν από μηχανής θεός στο κατώφλι του εμφανίστηκε μια γυναίκα που στο χέρι της κρατούσε τη Νόβα. Αυτή η όμορφη νεαρή, η Βανέσα, επρόκειτο να γίνει η σύζυγός του. Ποτέ δε θα φανταζόταν ότι ο χαμός της Νόβα θα στεκόταν αφορμή για να γνωρίσει τη γυναίκα της ζωής του!

Ύστερα από λίγα χρόνια, μια τυπική Δευτέρα ο Έρικ αποφάσισε να πάει νωρίτερα στη δουλειά της Βανέσας να της κάνει έκπληξη. Μισή ώρα νωρίτερα απ’ ό, τι συνήθως, μπήκε στο αμάξι του κι ακολούθησε την ίδια διαδρομή όπως κάθε μέρα. Αυτή τη φορά όμως δεν πρόλαβε να φτάσει στον προορισμό του. Σε μια διασταύρωση ένα φορτηγό πέρασε με κόκκινο και τον σάρωσε. Η επόμενη μέρα τον βρήκε στο νοσοκομείο. Όταν άνοιξε τα μάτια του, ο γιατρός του εξήγησε: «Είχες ένα άσχημο ατύχημα αλλά ευτυχώς δεν έπαθες καμία σοβαρή ζημιά. Σου έχω ένα καλό νέο και ένα κακό όμως, ποιο θες να ακούσεις πρώτο;»

«Φαντάζομαι το κακό», απάντησε ο Έρικ.

«Ας είναι, λοιπόν. Σου κάναμε μια αξονική τομογραφία για να ελέγξουμε την κατάσταση του κρανίου σου ύστερα από το τρακάρισμα. Το κακό νέο είναι ότι βρήκαμε ένα γλοίωμα στον εγκέφαλο σου.»

Ο Έρικ έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του. «Και το καλό;» ψέλλισε.

«Το καλό νέο είναι ότι βρήκαμε ένα γλοίωμα στον εγκέφαλό σου.»

Βλέποντας τη σαστισμένη έκφρασή του, ο γιατρός συνέχισε: «Βλέπεις Έρικ, το γλοίωμα είναι ένας τύπος όγκου, πολύ δύσκολος στην ανεύρεση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς δεν το καταλαβαίνουν παρά μόνο όταν εμφανίζουν συμπτώματα αλλά τότε είναι πολύ αργά για να σωθούν. Εξαιτίας του τροχαίου σου βρέθηκε τυχαία, ο όγκος είναι ακόμα μικρός και καλοήθης και μπορεί να αφαιρεθεί. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αυτό το ατύχημα σου έσωσε τη ζωή!»

Το μυαλό του Έρικ έγινε πουρές. Είχε ακούσει δύο φορές το ίδιο πράγμα κι όμως πόσο διαφορετικά είχε νιώσει. Εκεί που φαινόταν η μοίρα να του ρίχνει απανωτά χαστούκια, εν τέλει τον είχε ευνοήσει. Και πόσο ισχύει τελικά το φαινόμενο της πεταλούδας με τις αλυσιδωτές του συνέπειες, άσχετα που το συνειδητοποιούμε μόνο εκ των υστέρων. Αν εκείνη τη μέρα η Νόβα δεν είχε κυνηγήσει αυτή τη γάτα, πόσο αλλιώτικη θα ήταν η ζωή του. Πιθανότατα δε θα είχε γνωρίσει την γυναίκα του, δε θα είχε τρακάρει πηγαίνοντας στη δουλειά της, δε θα είχε βρεθεί ο όγκος του. Κι όμως εκείνη την ημέρα που την έχασε, ή την ώρα που τράκαρε, βυθισμένος στη φρίκη της στιγμής δεν τα φανταζόταν όλα αυτά και προφανώς δε σκεφτόταν αισιόδοξα ή σφαιρικά- μπορούσε να σκεφτεί μόνο πόσο άτυχος ήταν.

Αν και τώρα δεν το βλέπεις, ενδεχομένως έχεις κι εσύ μια Νόβα στη ζωή σου. Στη μορφή ενός ατυχήματος, ενός θέματος υγείας, μιας απώλειας, μιας αποτυχίας, μιας απόρριψης, ή ενός ανθρώπου. Κάποιες φορές η χειρότερη εμπειρία μπορεί να στρώσει το δρόμο για μεγάλα πράγματα, να μετατραπεί σε δύναμη, σε μάθημα ζωής, ακόμα και σε τύχη. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την τύχη μας, μπορούμε όμως να αλλάξουμε πώς τη βλέπουμε και τι κάνουμε μ’ αυτήν. Αν περνάς μια δύσκολη κατάσταση, κουράγιο, στο μέλλον ίσως κοιτάς πίσω χαμογελώντας που συνάντησες τη Νόβα σου.

 

Συντάκτης: Αφροδίτη Σωτηρίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου