Η σχέση εξ αποστάσεως είναι ένας βραχνάς που κανείς δε θέλει να περάσει μα λίγο πολύ, όλοι κάποια στιγμή θα τύχει να ζήσουμε. Θες για δουλειά, θες για σπουδές, η απόσταση θα υπάρξει. Όσο κι αν είναι το χρονικό διάστημα που θα είναι χώρια το ζευγάρι, θα είναι δύσκολο και θα πονέσει αρκετά. Άλλοι δεν τα καταφέρνουν και χωρίζουν. Άλλοι βγαίνουν πιο δυνατοί από όλο αυτό. Υπάρχουν κι αυτοί που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να προσπαθήσουν και χωρίζουν από πριν.

Για όσους λοιπόν προσπαθούν αυτήν τη σχέση εξ αποστάσεως και θέλουν να τα καταφέρουν, παρακάτω έχουμε μερικές συμβουλές για να την παλέψετε τουλάχιστον μέχρι την επόμενη φορά.

 

1. Συχνή επικοινωνία

Μηνύματα, κλήσεις, βιντεοκλήσεις μες στη μέρα. Μιλήστε για το πώς κυλάει η μέρα σας, ένα όμορφο ή άσχημο γεγονός που προέκυψε, πόσο σας λείπει ο άνθρωπός σας. Με τη συχνή επικοινωνία κάνεις και τον άλλον να νιώθει κοντά σου ή να σε νιώθει κοντά του.

 

2. Δείτε μια ταινία μαζί, αλλά χώρια

Κανονίστε μέρα και ώρα που θα μπορείτε και οι δύο, ανοίξετε την ίδια πλατφόρμα για ταινίες και ξεκινήστε την ταυτόχρονα. Σχολιάστε όπως θα σχολιάζετε από κοντά, άλλα αυτή τη φορά με μηνύματα. Αν δε θέλετε ταινία, κάντε τον ίδιο με μια σειρά, αν κι αυτό είναι αυτό είναι πιο δύσκολο στον συγχρονισμό μέρας και ώρας.

 

3. Μην αμελείτε τα ορόσημα

Καμιά φορά η απόσταση έχει την τάση να μικραίνει τα πράγματα. Γιορτές, γενέθλια, επέτειοι, ορκωμοσίες, γίνονται μια ευχή στο κινητό ή ένα μήνυμα στο τέλος της μέρας. Μην μπείτε σε αυτό το τριπάκι. Κρατείστε τα πράγματα σημαντικά και χαρείτε με τον ίδιο ενθουσιασμό σαν να ήσασταν κοντά. Ζητείστε να είστε σε βίντεοκλήση, ή να κάνετε ένα προσωπικό skype date, ακόμα και κάποια άλλη στιγμή, αν δε συμβαδίζουν τα ωράρια. Στείλτε το δώρο σας on time, και πείτε “χρόνια πολλά” από νωρίς, όπως θα κάνατε αν ήσασταν κοντά.

 

4. Κάντε μικρές εκπλήξεις ο ένας στον άλλον όταν αυτό είναι εφικτό

Ένα δώρο που είδατε σε μια βιτρίνα και σαν θύμισε το ταίρι σας, μια φωτογραφία που βγάλατε και θέλετε να την κρατάει στα χέρια του. Είναι όλα λίγο πιο όμορφα όταν κρατάς στα χέρια σου κάτι που σου έχει κάνει δώρο η σχέση σου.

 

5. «Ταξίδι για να σε βρω» που λέει και το τραγούδι

Κάντε δώρο στη σχέση σας την παρουσία σας έστω για μια μέρα, οπότε μπορείτε. Μπορείτε να το οργανώσετε ως έκπληξη ή να συμφωνήσετε από κοινού να κάνετε οικονομία για ένα κοινό μικρό ταξίδι όταν κι όπου μπορείτε.

 

6. Let’s play something

Μια κοινή δραστηριότητα είναι συχνά αυτό που μας λείπε όταν μας χωρίζει η απόσταση. Ωστόσο, online υπάρχουν πολλά επιτραπέζια παιχνίδια ώστε να σας απασχολήσουν ευχάριστα και τους 2 κι ας είστε σε διαφορετικές πόλεις/ χώρες και να σας εξασφαλίσουν κοινό χρόνο.

 

7. H playlist 

Αφιερώσετε λίγο χρόνο και δημιουργείστε μια λίστα από τραγούδια που θα θέλατε να ακούσει η σχέση σας, ή θα της αφιερώνατε αν ήσασταν κοντά. Το Spotify και το youtube είναι εδώ για να μας βοηθήσουν.

 

8. Εδώ λέμε αλήθειες

Εκτός από τη συχνή επικοινωνία, χρειάζεται και η ειλικρινής επικοινωνία. Οφείλετε να είστε ειλικρινείς με τη σχέση σας. Κάτι που σας ενόχλησε, κάποιος/α που σας έκανε να ζηλέψετε, μια ανασφάλεια. Οτιδήποτε νιώσετε στα πλαίσια του φυσιολογικού κι όχι παράλογου κι άρρωστου κλίματος, οφείλετε να το μοιραστείτε με τη σχέση της ώστε να βρείτε μια κοινή γραμμή και μια λύση.

 

9. Ορισμός κάποιων κανόνων

Είναι ευρέως γνωστό πως μια σχέση από απόσταση είναι δύσκολη να τη διαχειριστεί κανείς. Δεν έχεις τον άλλον από κοντά ώστε να μπορείς να συζητήσεις ό, τι σε απασχολεί ανά πάσα ώρα και στιγμή. Όταν είσαι μακριά, ζηλεύεις πιο εύκολα, νευριάζεις πιο εύκολα, παρεξηγείσαι πιο εύκολα. Κι εκεί είναι που συνδέεται το No.8 με το No.9. Το να οριστούν εξαρχής κάποιοι κανόνες που θα τηρούνται καθημερινά και σε κάθε περίπτωση, συνδυαστικά με ειλικρινή επικοινωνία, κάνει τα πράγματα λίγο πιο εύκολα.

 

10. Τελευταίο και καλό έρχεται το αγαπημένο (για τους περισσότερους) s3xting

Πριν αρχίσετε να στέλνετε πονηρά μηνύματα ο ένας στον άλλον, εννοείται πως πρέπει να έχει προηγηθεί συζήτηση με την οποία δίνετε και οι δύο το οκ για τέτοιες κουβέντες και ό,τι αυτές συνεπάγονται. Αυτά, μπορούν να συνοδεύονται κι από κάποιες ανάλογες φωτογραφίες, αν κι εφόσον υπάρχει εμπιστοσύνη (γιατί υπάρχει κι ο κίνδυνος εκεί έξω).

BONUS TIP: Αν πάλι δεν μπορείτε το s3xting γιατί μπορεί να μη νιώθετε άνετα στους δημόσιους χώρους, υπάρχει και το s3x date. Όπως θα κανονίζατε να «δείτε μια ταινία» ένα βράδυ στο σπίτι του ενός, έτσι κι όταν είστε μακριά ο ένας από τον άλλον, μπορείτε να κανονίσετε μέρα και ώρα που θα επικρατήσει το ερωτικό κλίμα μέσω μηνυμάτων, ίσως και κάποιας βιντεοκλήσης.

Όπως και να έχει, μια τέτοια σχέση, όσα άρθρα και να διαβάσει κανείς, με όσους ψυχολόγους κι αν μιλήσει για να προετοιμαστεί, δεν παύει να είναι δύσκολη και θέλει προσπάθεια κάθε μέρα και κάθε ώρα. Σημαντικό είναι να υπάρχει θέληση κι από τους 2 και σε περίπτωση που βλέπετε πως δε λειτουργεί, ας μην πιέσετε καταστάσεις. Καλύτερα να τελειώσει κάτι που δεν τραβάει, παρά να είστε πιεσμένοι σε μια σχέση που σας πνίγει και σας στεναχωρεί.

Συντάκτης: Πετρούλα Γιαννακοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου