Article of the day: Η Μαρία Άννα Χατζηπαρασκευαϊδου μάς μιλά για τον έρωτα Αντώνη και Μαρίνας. Δες εδώ!

%ce%b5%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%82

Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου απέχει κάτι λιγότερο από μήνα πια κι είναι πολλές οι οικογένειες που θα σχεδιάσουν ένα ταξίδι με τα παιδιά τους. Μπορεί να είναι ένα road trip σε συγγενείς και χωριό. Ίσως να είναι το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό ως έκπληξη για τα παιδιά. Ή μπορεί απλά να είναι ένα ταξίδι με στόχο την ξεκούραση και τη χαλάρωση μακριά από τους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητας.

Πώς σχεδιάζουμε ένα μεγάλο ταξίδι έχοντας μαζί μας μικρά παιδιά; Για την ιστορία του πράγματος να σημειωθεί πως ένα ταξίδι δεν μπορεί να είναι απόλυτα ευχάριστο κι άνετο όταν έχεις να κάνεις με παιδιά σε μικρές ηλικίες. Έχουν τις δικές τους ανάγκες και δεν είναι πάντα συνεργάσιμα με τους γονείς. Θα ήταν ουτοπικό να λέγαμε πως το σκηνικό ενός τέτοιου ταξιδιού θυμίζει κάτι από σινεφίλ εκδρομή, με τους γονείς να τραγουδάνε «Κυριακή γιορτή και σχόλη».

Για να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και τις απαιτήσεις ενός τέτοιου ταξιδιού, πάμε να δούμε μαζί 10 έξυπνα tip για ένα ταξίδι με μικρά παιδιά. Ενθουσιασμένα παιδιά. Τρελαμένα που θα πάνε ταξίδι. Εκστασιασμένα που τελείωσαν το σχολείο. Φρικαρισμένα που θα τη βγάλουν σε μια συγκεκριμένη θέση με ζώνες ασφαλείας για να κάνουν πολλά χιλιόμετρα. Και που έχουν πάνω τους τόση ενέργεια, που θα γέμιζε το ντεπόζιτο οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου. Το κάναμε εικόνα; Προσδεθείτε, ξεκινάμε.

 

1. Σνακ με ζάχαρη; Ξανασκεφτείτε το!

Δεν πρόκειται για μια απλή συμβουλή- πιστέψτε με το έχω βιώσει ως μητέρα. Δεν επιλέγουμε να δώσουμε σνακ παντός τύπου με περιεκτικότητα σε ζάχαρη πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε μικρά παιδιά. Η υπερένταση κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα χτυπήσει ταβάνι. Εκείνα θα προσπαθούν να βρουν τρόπους να την εκτονώσουν κι εσείς θα τραβάτε τα μαλλιά σας γιατί τίποτε από όσα θα προτείνετε δε θα αρέσουν.

 

2. Σουσάμι, άνοιξε!

Στα πολύωρα ταξίδια με μικρά παιδιά το μαγικό τσαντάκι είναι αυτό που θα σώσει κάπως την κατάσταση. Για να μπορέσετε να κρατήσετε τα παιδιά απασχολημένα αλλά και να ενδιαφέρονται γι’ αυτό με το οποίο ασχολούνται, φροντίστε να έχετε γεμίσει ένα σακίδιο με κάθε λογής υλικά για δραστηριότητες. Χρώματα, κυβάκια, μίνι επιτραπέζια, πλαστελίνες, βιβλία ή τις αγαπημένες τους φιγούρες και κούκλες. Ναι, είναι σαν να κουβαλάς μαζί σου το μισό παιδικό δωμάτιο αλλά μπείτε για λίγο στη δική τους θέση. Το κολπάκι εδώ είναι να τους παρουσιάζουμε μια νέα ιδέα κάθε σχεδόν μια ώρα ή τέλος πάντων όταν βλέπουμε πως αρχίζουν και χάνουν το ενδιαφέρον τους μ’ αυτό που ήδη κάνουν.

 

3. Μουσικοθεραπεία

Επιλέξτε μαζί με τα παιδιά σας τ’ αγαπημένα τους τραγούδια λίγες ημέρες πριν το ταξίδι. Είναι πάντα πολύ εποικοδομητικό να συμπεριλαμβάνουμε τα παιδιά στις προετοιμασίες ενός ταξιδιού. Παίξτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αγαπημένους μουσικές κι αφήστε τα να δείξουν τις ικανότητές  τους στο τραγούδι. Κι αν ο πονοκέφαλος χτυπήσει κόκκινα, ένα μικρό αθώο ψεματάκι δε θα βλάψει, «το cd player θα κοιμηθεί λιγάκι τώρα».

 

4. Συλλογή από πινακίδες

Στη περίπτωση ενός μεγάλου road trip, είναι πολύ έξυπνο να βάλουμε τα παιδιά στη διαδικασία του να συλλέξουν και καλά πινακίδες. Τα ρωτάμε τι σημαίνουν οι πινακίδες που βλέπουν. Τα βάζουμε να μετράνε πόσες μάζεψε ο καθένας αν τις μάντεψαν σωστά. Κι εδώ σας έχω μια υπερτέλεια ιδέα. Μπορείτε να επιβραβεύσετε τα παιδιά με μια από τις πολύ χαριτωμένες πινακίδες που βρίσκουμε σε καταστήματα με είδη δώρων που θα έχετε φροντίσει από πριν ν’ αγοράσετε. Στο τέλος του ταξιδιού θα νιώσουν όμορφα κι υπεύθυνα που συνεργάστηκαν μαζί σας.

 

5. Πλάθουμε ιστορίες

Τι θα λέγατε να βασιστούμε στο αγαπημένο τους βιβλίο και να πλάσουμε μαζί τη δική τους νέα ιστορία; Μπορούμε να βάλουμε τα παιδιά σε διαδικασία σκέψης και να τους ζητήσουμε ν’ αλλάξουν το τέλος της αγαπημένης τους ιστορίας. Ή να αντιστοιχήσουν τους χαρακτήρες της ιστορίας με συγγενικά πρόσωπα. Πού ξέρετε, ίσως να έχετε μαζί σας μικρούς επίδοξους συγγραφείς και να μην το γνωρίζετε ακόμη.

 

6. Αργούμε να φτάσουμε;

Με όποιο μεταφορικό μέσο κι αν επιλέξουμε να ταξιδέψουμε, ένας χάρτης είναι αυτός που θα μας σώσει από την άβολη απάντηση στο άχαρο αιώνιο ερώτημα του αν αργούμε να φτάσουμε. Δίνουμε στα παιδιά έναν χάρτη και τ’ αφήνουμε να τσεκάρουν τη διαδρομή. Πού είμαστε, από πού ξεκινήσαμε και πού πάμε. Τους επιτρέπουμε μάλιστα να σχεδιάσουν με χρώματα τη διαδρομή. Έτσι θα έχουν φτιάξει στην ουσία τον δικό τους χάρτη.

 

7. Φωτογραφίες παντού

Μια φωτογραφική μηχανή είναι πάντα μια υπέροχη ιδέα. Προτρέπουμε τα παιδιά να φωτογραφίζουν οτιδήποτε θέλουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, από τοπία μέχρι αντικείμενα και πρόσωπα. Ακόμη και τον εαυτό τους. Τους υποσχόμαστε πως θα τις εμφανίσουμε κι έτσι θα έχουν δημιουργήσει το δικό τους φωτογραφικό άλμπουμ με τίτλο «Το ταξίδι μου».

 

8. Συχνές στάσεις

Πολύ καλά όλα τα ευφάνταστα δημιουργικά σενάρια που μπορούμε να δοκιμάσουμε σ’ ένα ταξίδι αλλά ας μην ξεχνάμε πως η εκτόνωση των παιδιών είναι μεγίστης σημασίας. Οι συχνές στάσεις -ειδικά αν ταξιδεύουμε με το αυτοκίνητο- είναι απαραίτητες ώστε να υπάρχει εκτόνωση, όχι μόνο για τα παιδιά.

 

9. Άνεση και πάλι άνεση

Φροντίζουμε ώστε τα παιδιά να είναι άνετα ντυμένα σε κάθε είδος ταξιδιού. Να έχουν την άνεση κινήσεων χωρίς να τα εμποδίζουν στενά τζιν και γενικά πολύ ζεστά ρούχα που θα τους προκαλέσουν εκνευρισμό χωρίς να ξέρουν τι είναι αυτό που τελικά τους φταίει και γκρινιάζουν.

 

10. Ηλεκτρονικές συσκευές

Για τελευταίο αφήσαμε εκείνο που δε θέλουμε εξ’αρχής να δώσουμε στα παιδιά ως απασχόληση σ’ ένα μεγάλο ταξίδι, αλλά κάποια στιγμή θα παίξει ως το καλό μας χαρτί. Καλό είναι να έχουμε εξαντλήσει όλα τα παραπάνω ως ιδέες πριν αφήσουμε τα παιδιά να παίξουν ή να παρακολουθήσουν κάτι σε μια ηλεκτρονική συσκευή. Κι αυτό πάλι μ’ ένα σχετικό όριο ως προς τη χρήση.

 

Ένα μεγάλο ταξίδι σε διάρκεια έχοντας μαζί μας παιδιά σε μικρή ηλικία μπορεί να φαντάζει τρομακτικό. Κι είναι όντως, θα σας πω εκ πείρας. Όποια συμβουλή κι αν ακολουθήσετε το ζητούμενο είναι ένα. Να συμπεριφέρεστε στα παιδιά σαν να είναι υπεύθυνοι συνταξιδιώτες σας. Πού ξέρετε; Μπορεί εν τέλει να σας καταπλήξουν.

Αφιερωμένο στους μικρούς ταξιδιώτες που τεστάρουν τις αντοχές μας.

 

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου