%ce%b9283

Κάθεσαι στον καναπέ σου, τσεκάρεις τα μηνύματά σου για πολλοστή φορά και νομίζεις πως χτυπάει το τηλέφωνο κάθε τρεις και λίγο. Ιδρώτας σε λούζει όταν συνειδητοποιείς πως ο έρωτας ίσως να έκανε μια μικρή παύση για εσένα εκείνη τη στιγμή. Βλέπεις, η ιδέα και μόνο του έρωτα είναι μεγάλη ιστορία. Είναι ενέργεια που βάζει μπροστά οτιδήποτε στη ζωή σου και το κρατά σε εγρήγορση. Μην μπερδεύεσαι όμως, αυτή η ιδέα προκαλεί όλα τα παραπάνω κι όχι τόσο ο άνθρωπος που στη γεννά. Το θέμα είναι πολύ απλό. Πρώτα ερωτεύεσαι την ιδέα του έρωτα καθ’ αυτού κι έπειτα ανθρώπους.

Η γνωριμία έγινε και φλερτάρεις με την ιδέα του να συναντηθείτε και πάλι. Αν δεν επιθυμήσεις αρχικά την ίδια την ιδέα, το συναίσθημα το ίδιο ως έννοια και σαν σημασία, τότε γιατί να έρθει και το πραγματικό; Πώς γίνεται να θέλεις να πιεις νερό αν πρώτα δε διψάσεις; Η ιδέα του έρωτα είναι αυτό που τα προκαλεί όλα. Είναι σαν να δείχνεις την προδιάθεση να συμβεί. Είναι σαν να το προκαλείς κι αυτό να έρχεται, πολύ απλά γιατί το ζητάει όλο σου το είναι, όλη σου η ύπαρξη.

Γιατί να είναι ανοησία το να είναι κάποιος ερωτευμένος με την ιδέα του έρωτα; Είναι η προετοιμασία για να έρθει ο συνειδητός έρωτας, ο υπαρκτός με πρόσωπα που ανταποκρίνονται στο συναίσθημα όπως κι εσύ. Δεν είναι πλάνη το να φαντάζεσαι το ίδιο το συναίσθημα και να το επιθυμείς, μερικές φορές ίσως και περισσότερο απ’ όσο αυτόν που στο προκαλεί. Δεν είναι αυταπάτες να ερωτεύεσαι ένα «αν» στη ζωή σου πριν αυτό έρθει. Εξ’ άλλου όλα σ’ αυτό τον κόσμο για ένα «αν» γίνονται.

Είναι δυνατόν να υπάρξει ερωτευμένος δίχως να είναι ερωτευμένος με την ιδέα του ότι το μπορεί να το ζήσει; Είναι η διάθεση που δείχνεις ως προς το αν θα σε προσεγγίσει ο έρωτας. Σ’ εξιτάρει το να σκεφτείς όλη τη χαρά που θα νιώσεις πριν την ετοιμασία ενός ραντεβού. Σε ανεβάζει το να θυμηθείς ένα κομπλιμέντο που δέχθηκες και που σου γέννησε την επιθυμία να το ακούσεις και πάλι. Σε ζεσταίνει η ιδέα του «παιχνιδιού» κι η απίστευτη προσμονή που νιώθεις κάθε φορά που είναι να επικοινωνήσετε. Δεν κάνεις όνειρα τρελά και μεγαλεπήβολα αλλά ζεις για το τώρα και τη στιγμή που θα συναντηθείτε. Κι όλα αυτά γιατί; Επειδή πολύ απλά η ιδέα του έρωτα είναι εκείνη που σου δίνει την ενέργεια για να τα επιθυμείς.

Βέβαια δε μιλάμε για το απόλυτα ιδεατό και φανταστικό σενάριο. Δε μιλάμε για καταστάσεις που ονειροβατούμε χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Διότι τότε είμαστε ερωτευμένοι από μόνοι μας ζώντας στον δικό μας κόσμο. Μιλάμε για καταστάσεις υπαρκτές και συνειδητές. Μιλάμε για μια σχέση η οποία εξελίσσεται και μέσα σ’ αυτήν οι συμμετέχοντες μαθαίνουν κι ανακαλύπτουν πράγματα ο ένας για τον άλλον. Μιλάμε φυσικά για έρωτα ο οποίος βασανίζει γλυκά και τις δυο πλευρές ως είθισται να κάνει.

Τη στιγμή που θα ερωτευτείς την ανάγκη του να είσαι με κάποιον θα προκαλέσεις στον εαυτό σου το όμορφο συναίσθημα της συντροφικότητας. Όταν θα ερωτευτείς την έννοια της αγάπης και του να είσαι μαζί με κάποιον, θα προδιαθέσεις τον εαυτό σου στο να το ζήσει κάποια στιγμή. Θέλει κι η συντροφικότητα την προετοιμασία της, δεν έρχεται έτσι από τη μια στιγμή στην άλλη. Το «μαζί» είναι μια λέξη που πολλούς τους τρομάζει και τους απωθεί από το ιδανικό σενάριο. Αυτοί όμως είναι κι οι άνθρωποι που δεν έχουν ερωτευθεί την ίδια την ιδέα του έρωτα πρώτα. Δεν το έχουν ζήσει στο μυαλό τους το έργο με όλες τις ατάκες που του πρέπει.

Πολλοί λένε πως αυτό είναι και το τέλειο που κάποιος αναζητά στη ζωή του. Το να ερωτευτείς την ιδέα του έρωτα και να κινείσαι πάντα με γνώμονα αυτή σε μια σχέση, είναι λένε το μυστικό για να διαρκέσει όσο πιο πολύ γίνεται. Σκέψου, είναι σαν να παρατείνεις την ευτυχία του πρώτου καιρού. Όταν δεν εγκαταλείπεις την έννοια του έρωτα δε σ’ εγκαταλείπει κι αυτή με τη σειρά της. Κι εκεί γίνονται όλα τα μαγικά. Δεν περιορίζεις τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, δε βάζεις σε καλούπια τα συναισθήματα κι εν ολίγοις δεν ξεχνάς μέρα με τη μέρα το πώς είναι να είσαι ερωτευμένος.

Στη ζωή ερχόμαστε για να ερωτευθούμε. Να ερωτευθούμε ιδέες, καταστάσεις, πρόσωπα και την ίδια τη ζωή. Ο έρωτας γεννά ζωή κι ανάσα. Ερωτεύσου λοιπόν παράφορα τον έρωτα τον ίδιο κι ένα είναι σίγουρο. Ο άνθρωπος που θα είναι δίπλα σου θα βιώνει μαζί σου καθημερινά το απόλυτο και μάλιστα χωρίς ημερομηνία λήξης.

 

Αφιερωμένο σε κάθε διάθεση για έρωτα και ζωή.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου