Στο πέρασμα των αιώνων πολλοί  άνθρωποι έγραψαν με τις πράξεις τους τις σελίδες του βιβλίου που αόριστα αποκαλούμε Παγκόσμια ιστορία. Όπως είναι φυσικό, οι άνθρωποι αυτοί εκτός απ’ την κοινωνική τους δράση είχαν και προσωπική ζωή. Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκαν έρωτες, σχέσεις, ειδύλλια που σημάδεψαν τον καθένα ξεχωριστά στην εποχή του. Ακόμα κι οι προσωπικότητες που άφησαν πίσω τους μόνο όλεθρο κι ερείπια και πλέον μνημονεύονται ως μαύρες κηλίδες στην ιστορία, απασχόλησαν την κοινή γνώμη με τις ερωτικές τους περιπέτειες.

Ένας απ’ αυτούς, πιθανότατα ο πρώτος που έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για όλεθρο, ήταν ο Αδόλφος Χiτλερ. Η γυναίκα η οποία τον συντρόφεψε στο μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του ήταν η Εύα Μπράουν, μία γυναίκα 28 χρόνια νεότερη απ’ τον ηγέτη της ναζιστικής Γερμανίας. Δεν είναι πολλά αυτά που γνωρίζουμε για το διάσημο αυτό ζευγάρι κι υπάρχει εξήγηση. Αφενός μεν το ναζιστικό καθεστώς, μ’ ένα πέπλο μυστικοπάθειας να αιωρείται πάνω του καθ’ όλη τη διάρκεια της ακμής του, δε θα επέτρεπε ποτέ να γίνει έρμαιο κουτσομπολιών και σχολίων που αφορούσαν την προσωπική του ζωή. Αφετέρου δε ο ίδιος δεν επιθυμούσε να δημοσιοποιεί οποιαδήποτε σχέση του γιατί θεωρούσε ότι έπληττε τη δημόσια εικόνα του.

Αυτό που γνωρίζουμε για την Εύα Μπράουν είναι ότι γνώρισε τον Χiτλερ σε ηλικία 17 ετών, όταν ξεκίνησε να ποζάρει περιστασιακά στο στούντιο του επίσημου φωτογράφου του ναζιστικού κόμματος στο Μόναχο. Φαίνεται πως γοητεύτηκε απ’ τον τότε ανερχόμενο πολιτικό και από τότε ξεκίνησε μία σχέση η οποία κράτησε μέχρι και τo τέλος του ζεύγους λίγες μόνο ώρες πριν ο σοβιετικός στρατός εισβάλλει στο Βερολίνο. Η Εύα Μπράουν σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα και τράβηξε αμέσως την προσοχή του,  ωστόσο η σχέση τους άρχισε να γίνεται πιο στενή όταν η τότε ερωμένη του Γκέλι Ράουμπαλ πέθaνε ξαφνικά κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Την εποχή εκείνη βέβαια ο ηγέτης της ναζιστικής Γερμανίας διατηρούσε δεσμό και με μια ηθοποιό, τη Ρενάτε Μίλερ η οποία αυτ0κτόνησε αφήνοντας κενή τη θέση της ερωμένης του ηγέτη των ναζί. Αξιοσημείωτο είναι ότι κι η ίδια η Εύα Μπράουν αποπειράθηκε δυο φορές να αυτοκτ0νήσει κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, μάλλον για να τού τραβήξει την προσοχή. Συνάγεται το συμπέρασμα ότι κάποιες απ’ τις ερωμένες του φλέρταραν συχνά με την αυτ0κτονία κι αν αυτό οφείλεται στο ότι δεν άντεχαν τη ζωή μαζί του ή τη ζωή μακριά του είναι κάτι που προφανώς δε θα μάθουμε ποτέ. Ωστόσο, απ’ ότι φαίνεται η Μπράουν ήταν πραγματικά ερωτευμένη με τον Αδόλφο, τον ζήλευε και παραπονιόταν ότι δεν τον βλέπει συχνά. Μάλλον, ο Χiτλερ, αφοσιωμένος στην προσπάθεια του να κατακτήσει όλο τον κόσμο δεν έδινε την απαιτούμενη προσοχή στην αγαπημένη του.

Είναι γεγονός ότι δεν έκαναν κοινές εμφανίσεις ως ζευγάρι και σύμφωνα με την ιστορικό Χάικε Γκερτεμάκερ, λίγοι ήξεραν για τη μεταξύ τους σχέση κι η απόφαση του να καταστραφεί το προσωπικό του αρχείο δε βοήθησε προς την κατεύθυνση να μάθουμε πολλά πράγματα για το μεταξύ τους ειδύλλιο. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την Γκερτεμάκερ η Εύα Μπράουν ήταν μια πολύ έξυπνη γυναίκαι που έπαιξε κι αυτή τον ρόλο της στην προπαγάνδα που είχε εξαπολύσει το καθεστώς για να προβάλει τις αρετές του «Φύρερ».

Είναι πλέον προφανές ότι για την Εύα Μπράουν αυτός ο έρωτας αποδείχτηκε καταστροφικός σ’ όλη του την έκταση. Ερωτεύτηκε έναν μεγαλομανή άνδρα 28 χρόνια μεγαλύτερο της, ο οποίος επρόκειτο να aιματοκυλήσει την ανθρωπότητα και την παρέσυρε μαζί του στο πιο τραγικό τέλος.

Μια ημέρα πριν μπει ο Κόκκινος Στρατός στην καρδιά του Βερολίνου, σε μια στιγμή που η Μπράουν περίμενε δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια, ο Χiτλερ παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του παρουσία των διαβόητων ναζί Γκέμπελς και Μπόρμαν. Η αυτοκτ0νία τους, με υδροκυάνιο για την Μπράουν και με πiστόλι για τον Χiτλερ, μια ακριβώς ημέρα αργότερα προκειμένου να μην πιαστούν αιχμάλωτοι απ’ τους Σοβιετικούς, σηματοδότησε εκτός απ’ το τέλος του πολέμου,  το τέλος της κοινής πορείας ενός ζεύγους που έγραψε τη δική του ιστορία στον αιώνα που μάς πέρασε.

Πηγή εικόνας: menshouse.gr

Συντάκτης: Νίκος Δούκας
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος