polinari124

Μπορείς να ορίσεις την ευτυχία; Με μία λέξη όμως. Ρωτώντας κάθε άτομο ξεχωριστά παίρνεις μια διαφορετική απάντηση. Κι αυτό διότι η ευτυχία τρυπώνει στις πιο απλές, καθημερινές, μικροσκοπικές, άνευ υποψίας στιγμές. Λογικό, λοιπόν, ο καθένας να νιώθει ευτυχία, την εκάστοτε φορά, κάτι δικό του. Εξαρτάται απ’ το χρόνο, το συναίσθημα, τη διάθεση, την παρέα, το χώρο. Μαζεύοντας σε ένα καλάθι τις ιδιόμορφες στιγμές δομείς βήμα-βήμα τη δική σου ευτυχία. Εδώ, έχεις την αποκλειστικότητα και το απολαμβάνεις.

Θα έρθει η ηλικία -μη με ρωτήσεις πότε, δε γνωρίζω- που θα ανακαλύψεις πως τις ομορφότερες στιγμές τις πέρασες φορώντας τα πιο απλά ρούχα, μόνος σου ή με παρέα, δίχως φωτογραφίες, δίχως κινητά, δίχως κοστούμια κι αρώματα. Γελάς, πίνεις, χορεύεις, τραγουδάς και δε σε νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι γύρω σου. Εσύ κι η γύμνια σου. Περνάς καλά, γεμάτα, ευτυχισμένα. Δεν το έχεις σχεδιάσει ούτε προγραμματίσει. Δε σε ενδιαφέρει να το προβάλλεις σε κανένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Εφόσον το νιώθεις εσύ αληθινό, ποσώς σε νοιάζει πώς το βλέπουν οι απέξω.

Σάμπως χρειάζεσαι πολλά για να είσαι ευτυχισμένος; Μόνοι μας πλάθουμε πλαστές ανάγκες για να ικανοποιήσουμε την όρεξη του άνοστου αυτού κόσμου. Χάνουμε το ποιοι είμαστε μέσα στο ποιοι θέλουν οι υπόλοιποι να είμαστε. Επιθυμείς να μπεις σε εκείνη τη γυάλινη βιτρίνα. Στοιβαγμένος ο κόσμος, βαμμένος, στολισμένος. Αν σπάσεις τη βιτρίνα, θα γίνει χίλια κομμάτια. Ντυμένος μόνο με την ψυχή σου τώρα. Εκεί να σε δω. Αντέχεις την εικόνα; Περνάς πραγματικά καλά ή έτσι θέλεις να δείχνεις; Καμιά φορά όταν έχεις πολλές επιλογές και κανένα απολύτως περιορισμό, μπερδεύεσαι. Έχεις χάσει την ουσία. Όσο περισσότερο τη χάνεις, όσο περισσότερο βυθίζεσαι στη βιτρίνα, τόσο χάνεις την ευκαιρία να την ξανακερδίσεις.

Η ευτυχία βρίσκεται στα πιο απλά πράγματα κι όχι στα επίπλαστα υλικά αγαθά. Βρίσκεται σε μια αγκαλιά, σ’ ένα χάδι, σ’ ένα χαμόγελο, σ’ ένα «σ’αγαπώ». Είναι εκεί όταν τρως το μεσημέρι με την οικογένειά σου, όταν την έχεις για στήριγμά σου, όταν σε κάνουν να νιώθεις ζεστασιά. Όταν εκπληρώνεις ένα όνειρο ή μια ιδέα σου, όταν μιλάς σε κάποιον που δε γνωρίζεις, όταν βοηθάς κάποιον που το έχει ανάγκη, όταν τον κάνεις να γελάει δυνατά.

Η ευτυχία κρύβεται σε κάθε ταξίδι, σε κάθε βιβλίο, στη μουσική, στο μεγαλείο μέσα σου. Σε μια βόλτα στη θάλασσα, σε μια συζήτηση με τους φίλους σου γύρω από ένα τραπέζι. Η ευτυχία είναι παρούσα όταν κοιτάς τον ουρανό κατάματα, όταν απολαμβάνεις ένα ηλιοβασίλεμα, όταν η βροχή είναι ασταμάτητη και περπατάς μαζί της.

Η ευτυχία είναι εκεί σε όσα προαναφέρθηκαν. Εσύ δεν την ξεχωρίζεις. Βλέπεις απλά. Θα χρειαστεί να κοιτάξεις πιο καθαρά. Λέγεται αρκετά, όμως ελάχιστοι το έχουν πραγματικά συνειδητοποιήσει. Εύκολα διακρίνεται απ’ τον κόσμο γύρω σου.

Ας βάλουμε μια πρόκληση. Βάλε τη φόρμα και τα αθλητικά σου. Άσε το κινητό στο σπίτι. Μη σε νοιάζει ποιος θα σε δει ή ποιος θέλεις να δείξεις πώς είσαι. Χωρίς check in και φωτογραφίες. Δεν υπάρχει η γυάλινη βιτρίνα, μόνο ο δικός σου κόσμος. Άνοιξε την πόρτα και βγες έξω. Ελεύθερος. Όπου σε βγάλει. Με όποιον και να ‘σαι, όπου και να ‘σαι. Ζήσε τη στιγμή σου με τον πιο απλό τρόπο. Τότε θα τη νιώσεις, θα σε πλημμυρίσει. Η ευτυχία σου. Ανεκτίμητες στιγμές χαραγμένες στο απόθεμα της ζωής σου. Το καλάθι σου γεμίζει όλο και περισσότερο με στιγμές κι αυτό με λεφτά δεν μπορείς να το αγοράσεις.

Γιατί τελικά αυτό το απόθεμα μένει, όλα τα υπόλοιπα πέφτουν και γκρεμίζονται. Εσύ διαλέγεις. Μέσα απ’ την βιτρίνα ή απέξω; Δε θα σε κρίνω, είναι επιλογή σου. Εγώ πάντως διαλέγω το δεύτερο.

 

Συντάκτης: Λένα Δεληγιαννίδη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!