Αν κάποιος σε ρωτήσει τι είναι ευτυχία, ξέρεις τι θα του πεις; Τι θα απαντήσεις; Πάντως σίγουρα μες στα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα, θα περάσουν από το μυαλό σου τόσα πολλά πράγματα τα οποία θα σε έκαναν ευτυχισμένο. Σωστά; Θα σκεφτείς το παιχνίδι που έχασες μικρός, την αγκαλιά που δεν πήρες ποτέ από ένα απωθημένο και το αμάξι που ποτέ δεν κατάφερες να αγοράσεις.

Γιατί εφόσον όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί και συνάμα ίδιοι, τα περισσότερα πράγματα που νομίζουμε πως μας κάνουν ευτυχισμένους, είναι κάπως κοινά. Για κάποιους από εμάς είναι υλικά αγαθά, για κάποιους άλλους όχι. Όμως την ίδια ευτυχία θα νιώθαμε αν αποκτούσαμε κάτι υλικό και κάτι άυλο; Και πόσο κρατάει η ευτυχία όταν αποκτάμε αυτό που ονειρευόμασταν; Κρατάει για πάντα ή είναι μόνο μερικές στιγμές;

 

 

Αποκτώντας κάτι υλικό, σίγουρα θα χαρείς τις πρώτες φορές που θα το έχεις στα χέρια σου. Όμως μόλις το συνηθίσεις θα ξεχάσεις το πόσο χαρούμενος ένιωσες όταν το απέκτησες. Θα νιώσεις σαν πάντα να το είχες, σαν να αποτελεί προέκταση του εαυτού σου. Είναι πραγματικά δύσκολο να καταφέρεις να αποκτήσεις τη σχεδόν άπιαστη ευτυχία, ειδικά με ένα αντικείμενο.

Δύσκολο δεν είναι να αποκτήσεις υλικά αγαθά. Αν δουλέψεις σκληρά και πολύ, κάνοντας παράλληλα σωστή διαχείριση των οικονομικών σου, είναι πολύ πιθανό να καταφέρεις να έχεις ό,τι επιθυμήσεις. Όμως πόσο εύκολα κάνεις τη ζωή σου, τέλεια; Δύσκολα. Η ζωή είναι δύσκολη και φέρνει συνέχεια προβλήματα και εμπόδια. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η ευτυχία είναι άπιαστη. Όμως τι είναι αντικειμενικά η ευτυχία;

Αντικειμενικά η ευτυχία είναι συνεχόμενες στιγμές χαράς που δυστυχώς όμως δεν κρατάνε για πάντα. Ευτυχισμένος μπορεί να θεωρηθεί κάποιος ενώ έχει μόνο τα βασικά. Να έχει ένα σπίτι να μείνει. Να έχει γύρω του την οικογένειά του και τους φίλους του. Να πετυχαίνει τους στόχους του. Κάποιοι τα θεωρούν αυτά βασικά, όμως δεν είναι. Υπάρχουν άνθρωποι που πασχίζουν χρόνια ολόκληρα, μπορεί και μια ζωή, για να νιώσουν μια στάλα ευτυχίας. Ίσως αυτά που θεωρούμε οι περισσότεροι βασικά, για κάποιους άλλους να είναι άπιαστο όνειρο και πραγματικά να μην μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό λόγω διαφόρων συνθηκών.

Σκέψου πώς θα ήταν να ξυπνήσεις μια μέρα και να έχεις όλα όσα θέλεις, να μη λείπει τίποτα -υλικό κι άυλο. Πόσο πλήρης θα ένιωθες; Πόσο γεμάτος χαρά; Πόσο ανεξάρτητος; Πόσο δυνατός; Γιατί για να καταφέρεις να γίνεις ευτυχισμένος, πλήρης και να το συνειδητοποιήσεις, πρέπει μέσα σου να κρύβεις μεγαλείο δύναμης. Δεν έχουν όλοι τη δύναμη να προσπαθήσουν για αυτό που θέλουν. Γιατί κακά τα ψέματα, όσο και αν θέλεις κάτι, αν κουραστείς κι απελπιστείς παράλληλα, είναι μεγάλες οι πιθανότητες να τα παρατήσεις. Και πολλοί είναι εκείνοι που τα έχουν παρατήσει γιατί δεν έχουν πιστέψει πως θα τα καταφέρουν.

Η ευτυχία δεν είναι κάτι το οποίο μπορείς να παρατήσεις στη μέση, δεν είναι μια δουλειά του σπιτιού που θα πεις «θα την κάνω αργότερα». Εξάλλου η ευτυχία είναι κάτι το οποίο ωφελεί πρώτα εσένα. Γιατί να μην προσπαθείς μέχρι να έρθει η στιγμή που πραγματικά θα είσαι; Ποτέ κανείς δε φρόντισε να μας κάνει ευτυχισμένους γιατί το τι είναι ευτυχία για εμάς, μόνο εμείς οι ίδιοι το γνωρίζουμε. Συνεπώς, ποτέ κανείς δε θα έρθει απλόχερα μια μέρα για να σου δώσει αυτό που έψαχνες ή αυτό που προσπαθείς μετά κόπων και βασάνων να καταφέρεις. Η ευτυχία σου εξαρτάται από το δικό σου χέρι και κανενός άλλου. Αν δεν το κάνεις εσύ να συμβεί, ποιος περιμένεις να το κάνει;

Αν πασχίσεις πραγματικά και με όλη τη δύναμη που έχεις για να γίνεις ευτυχισμένος θα έχεις πετύχει κάτι που δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να πετύχουν. Γιατί τα εύκολα τα έχουμε και εύκολα. Τα δύσκολα όμως και αυτά που αξίζουν δεν τα έχουμε απλόχερα. Δεν αξίζει λοιπόν να πιστέψεις για λίγο σε σένα και να παλέψεις για αυτά που θα σε κάνουν πραγματικά ευτυχισμένο; Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν τα καταφέρεις, θα αξίζει.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρίλια Μυστεγνιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου