Η Κλεοπάτρα έμεινε στην ιστορία για διάφορους λόγους. Πάθη, έρωτες, αντιζηλίες, διαμάχες, δολοφονίες, ίντριγκες. Πάμε να δούμε κάποιες βασικές πληροφορίες για την ίδια;

Γεννήθηκε το 69 π.Χ. και απεβίωσε το 30 π.Χ. Καταγόταν από Μακεδονική γη και όχι από την Αίγυπτο, όπως πολλοί νομίζουν. Ήταν μέλος της Δυναστείας των Πτολεμαίων. Μιλούσε 7 διαφορετικές γλώσσες. Ήταν η τελευταία ενεργή της Αιγύπτου και ξεκίνησε να κυβερνά μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου. Το όνομά της είναι συνώνυμο της ομορφιάς, παρ’ όλο που δε θεωρούνταν αρκετά όμορφη. Μέσα από διάφορους ιστορικούς περιγράφεται σαν ένα ιδιαίτερα δυναμικός χαρακτήρας, μια γυναίκα που σε κέρδιζε με τη γοητεία της. Η Κλεοπάτρα προέκυψε από αιμομιξία, μιας και παλαιότερα ήταν σύνηθες να παντρεύονται συγγενικά πρόσωπα για να μείνει «καθαρό» το οικογενειακό αίμα .

Μετά τον θάνατο του πατέρα της, έπρεπε σύμφωνα με τη διαθήκη του να παντρευτεί σε ηλικία μόλις 17 ετών τον 9χρονο αδελφό της για να συμβασιλέψουν, πράγμα που η ίδια δεν ήθελε. Λίγο αργότερα ξεκίνησε ο Αιγυπτιακός εμφύλιος πόλεμος, όπου ο Ιούλιος Καίσαρας νίκησε τον Πομπήιο στη μάχη των Φαρσάλων το 48 π.Χ. Αργότερα, ο Πομπήιος βρήκε θάνατο σε μια λέμβο που τον μετέφερε στη στεριά. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, το βασιλικό ζεύγος βρισκόταν μακριά, ενώ η Κλεοπάτρα ήθελε να επιστρέψει για να συναντήσει τον Καίσαρα. Έτσι, ο πιστός της φίλος, Απολλόδωρος, την τύλιξε σε ένα χαλί βάζοντάς στη σε μια βάρκα για να μπορέσει να φτάσει από τη Σικελία στον Καίσαρα. Εκείνος, βλέποντας αυτή της την κίνηση, γοητεύτηκε και την έκανε ερωμένη του.

Σύντομα, ήρθε η γέννηση του πρώτου παιδιού της Κλεοπάτρας και του Ιούλιου Καίσαρα, το οποίο ονόμασαν Καισαρίωνα. Κατόπιν, η Κλεοπάτρα αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα απέναντι στη συμβασιλεία με τον αδελφό της, Πτολεμαίο. Έτσι, ζήτησε τη βοήθεια από τον Καίσαρα και με την υποστήριξή του αποφάσισε να τον δολοφονήσει. Λίγο αργότερα ήρθε σε σύγκρουση με τους αυλικούς του παλατιού καθώς την κατηγόρησαν πως συνωμότησε κατά της ζωής του αδελφού της, γι’ αυτό και την έδιωξαν από την Αλεξάνδρεια. Τότε εκείνη, σε ηλικία περίπου 20 ετών, συγκέντρωσε στόλο για να επιτεθεί στην Αίγυπτο και ο βασιλέας και οι αυλικοί τη σταμάτησαν στο Πηλούσιο.

 

All About Sex | eBook


€5,00

-----

 

Ύστερα, γνώρισε τον έρωτα της ζωής της, Μάρκο Αντώνιο, και μαζί του απέκτησε 3 παιδιά, δυο δίδυμα και έπειτα έναν γιο. Και σε αυτή τη σχέση η Κλεοπάτρα χρησιμοποίησε τη γνωστή της πειθώ για να πείσει τον Αντώνιο να ξεφορτωθούν ένα ακόμα συγγενικό πρόσωπο. Έτσι μετά από εντολή της, ο Μάρκος Αντώνιος σκότωσε την αδελφή της, Αρσινία.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε ένας ακόμα εμφύλιος και μετά τη μάχη του Ακτιού ο Μάρκος Αντώνιος έβαλε τέλος στη ζωή του, έπειτα από μια λανθασμένη πληροφορία που ανέφερε πως η Κλεοπάτρα ήταν νεκρή. Όταν η είδηση έφτασε στα αφτιά της λέγεται πως αυτοκτόνησε. Αναφέρεται πως πέθανε από δάγκωμα βασιλικής κόμπρας μετά από ένα σημείωμα που δήλωνε την πρόθεσή της να αυτοκτονήσει που έδωσε στον Οκταβιανό (υιοθετημένο γιο του Καίσαρα). Βέβαια, μελετητές αναφέρουν πως το δάγκωμα φιδιού κάνει αρκετές ώρες να δράσει και πως αν ο Οκταβιανός είχε λάβει πρώτα το σημείωμα είχε αρκετό χρόνο να της σώσει τη ζωή, πράγμα που δεν έκανε. Αναφέρεται επίσης πως δε θα μπορούσε να είναι αιτία θανάτου το δάγκωμα φιδιού, καθώς οι ουσίες που βρέθηκαν στο σώμα της έμοιαζαν με δηλητηριώδες cocktail από κώνιο, ακώνειτο και όπιο. Επομένως, δεν μπορούμε με σιγουριά να ξέρουμε αν ήταν αυτοκτονία ή αν κάποιος άλλος είχε ανάμειξη με αυτό.

Μετά τον θάνατο της Κλεοπάτρας, ο Οκταβιανός έδωσε εντολή να εκτελεσθεί ο πρωτότοκος γιος της, Καισαρίωνας, λέγοντας πως η περιοχή είναι πολύ μικρή για να χωρέσει δύο Καίσαρες. Στην πραγματικότητα, βέβαια, κρυβόντουσαν από πίσω τα συμφέροντα για την κληρονομιά. Όσο για τα υπόλοιπα παιδιά της, τα δίδυμα σε ηλικία 10 ετών μεταφέρθηκαν στη Ρώμη υπό την προστασία της Οκτάβιας, η οποία ήταν παντρεμένη με τον Αντώνιο. Λίγα χρόνια αργότερα τα παιδιά αυτά εξαφανίστηκαν δίχως κανένα ίχνος. Το ίδιο συνέβη και με τον γιο της, αφού σταμάτησε να αναφέρεται στο ιστορικό αρχείο, και υποθέτουμε πως έπεσε θύμα κάποιας ασθένειας.

Συνεπώς, όταν αναφερόμαστε στην Κλεοπάτρα μιλάμε για μια γυναίκα δυναμική και σχεδόν άκαρδη, η οποία από πολύ μικρή ηλικία είχε μάθει να μάχεται για αυτό που θέλει και δε δίσταζε να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε τρόπο για να το καταφέρει. Λέγεται πως ανά τα χρόνια πέρασαν πολλοί άντρες από το κρεβάτι της με πολιτικής φύσεως σκοπούς από πλευράς της. Μάλιστα, φημολογείται πως μετά τη συνεύρεση μαζί της, σχεδόν κανείς από τους μνηστήρες δεν επέζησε. Έτσι πλήρωσαν το κρεβάτι της Κλεοπάτρας με το πιο ακριβό τίμημα: την ίδια τους τη ζωή.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρίλια Μυστεγνιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.