Article of the day:  Η Βασιλική Ασλόγλου μάς ταξιδεύει στην Αυγουστιάτικη Αθήνα. Δες εδώ.

utfyrdyrdtrstestes

Υπάρχουν εκείνοι που δε χορταίνουν να δίνουν τροφή στον εαυτό τους και συνέχεια ψάχνουν και ζητάνε να μάθουν κάτι καινούργιο κι εκείνοι που το ενδιαφέρον τους μένει σε πιο βασικά πράγματα και είτε λόγω χρόνου, είτε λόγω διάθεσης, δε λαχταρούν να εξερευνήσουν το παραπάνω. Αρχικά, το να είσαι άνθρωπος με πολλές γνώσεις δε θα σου δώσει αυτόματα κάποιο βραβείο υπεροχής ούτε συμβαίνει για να το διατυμπανίσεις, αλλά εσύ ο ίδιος θέτεις γερά θεμέλια για τον εαυτό σου και την αντίληψη που έχεις για τον κόσμο.

Πολλές είναι οι φορές στη ζωή ενός τέτοιου ανθρώπου που θα ζητάει κάθε φορά να μάθει κάτι άλλο απ’ αυτό που ήδη κατέχει. Όπως τότε στο σχολείο, κάθε Σεπτέμβρη, που ένιωθες πως ξεκινάει επιτέλους η καινούργια χρονιά και θα είναι διαφορετική απ’ όλες τις άλλες. Κι αν δε γινόταν, προσπαθούσες εσύ μόνος σου να το κάνεις. Κι αυτή η συνήθεια με τα χρόνια δεν έφυγε ποτέ. Πάντα, κάθε χρόνο, ζητάς κάτι ακόμα. Κάτι άγνωστο, κάτι που δεν ξέρεις και θα ήθελες να μάθεις. Κάτι που ξέρεις πως μπορεί να μην είναι στο εκατό τις εκατό του πρακτικό ή χρήσιμο, αλλά ξέρεις πως με τον τρόπο του για σένα θα είναι. Γιατί μέσα απ’ αυτά που σου αρέσουν, ελευθερώνεσαι. Ξεφεύγεις από την καθημερινότητα και μπαίνεις έτσι σε έναν κόσμο αστείρευτων πιθανοτήτων. Γιατί τον κόσμο μας δεν πρέπει να τον τοποθετούμε μόνο γύρω από έναν και μοναδικό άξονα, έστω κι αν αυτό μας αρέσει. Θέλει την ποικιλία, το καινούριο, ζητάει την αλλαγή, την νέα πληροφορία.

Μια ξένη γλώσσα σε κάνει να επικοινωνείς και μ’ άλλους ανθρώπους, να βλέπεις σειρές που πριν δεν μπορούσες, να καταλαβαίνεις τον στίχο ενός τραγουδιού, να αντιλαμβάνεσαι πληρέστερα την έννοια της γλώσσας. Η ζωγραφική σου μαθαίνει να έχεις φαντασία, που λίγο-πολύ τη χάνουμε μεγαλώνοντας. Το να γράφεις σου προσφέρει οργάνωση σκέψης κι έκφραση συναισθημάτων, ξεσπάς γράφοντας· μπορεί να μη μίλησες να μη φώναξες, όμως έγραψες κι ας μην το είδε αυτός που του αφιερώθηκε. Ακόμα το να βάλεις τ’ ακουστικά σου και να βγεις έξω να τρέξεις στη φύση θα σου μάθει κάτι καινούριο κι ας το κάνεις κάθε μέρα. Οπότε ένα είναι το συμπέρασμα. Διαλέγοντας να μάθεις καινούργια πράγματα δε σου προσφέρει μονάχα το ότι εξελίσσεις τον εαυτό σου. Σου ανοίγουν ορίζοντες και δρόμοι που δε γνώριζες ότι θα τους περάσεις ποτέ, αποκτάς μια πιο σφαιρική αντίληψη του περιβάλλοντός σου, αρχίζεις και διαθέτεις κατανόηση, ενσυναίσθηση για τους γύρω σου. Κι όταν επιλέγεις να το κάνεις, δεν έχει γυρισμό. Είσαι ήδη ένα σκαλοπάτι παραπάνω απ’ ότι ήσουν πριν.

Γι’ αυτό να επιλέγεις να μαθαίνεις καινούργια πράγματα. Να προχωράς μέσα από το καινούριο, ν΄αποκτάς μια ακόμα γνώση που δεν είχες χθες ή προχθές.  Να μαθαίνεις τον εαυτό σου λίγο καλύτερα. Και κοιτάζοντας πίσω μετά από πολλά χρόνια δε θα δεις μόνο έναν άνθρωπο που θα ξέρει μια ξένη γλώσσα παραπάνω ή θα έχει μάθει τεχνικές ζωγραφικής. Θα δεις έναν άνθρωπο εξελιγμένο και συναισθηματικά και πνευματικά. Και τι καλύτερο από το να βλέπεις τον εαυτό σου, εξαιτίας σου, βήμα βήμα να χτίζεται όπως εσύ θες. Υπάρχει άραγε κάτι πιο σπουδαίο από το να είσαι περήφανος για τις δικές σου επιλογές;

Συντάκτης: Μαρίλια Μυστεγνιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου