Ο Edgar Allan Poe, γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1809 στη Βοστόνη και οι γονείς του ήταν και οι δύο ηθοποιοί. Λίγα χρόνια αργότερα, ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένειά του, αλλά πέθανε 5 μήνες μετά. Την ίδια σχεδόν εποχή, πέθανε και η μητέρα του από φυματίωση στις 8 Δεκέμβρη. Έτσι, έμεινε ορφανός.

Μεγάλωσε στο σπίτι του εμπόρου καπνού John Allan στην πόλη Ritchmond της Virginia, ο οποίος μάλλον ήταν και νονός του. Λίγο καιρό αφότου υιοθετήθηκε από εκείνον μετακόμισαν στη Σκωτία για μερικά χρόνια, όμως σύντομα επέστρεψαν πίσω στη Virginia. Όταν γύρισαν, ο Poe ξεκίνησε να φοιτά στο πανεπιστήμιο της περιοχής. Όσο φοιτούσε στο πανεπιστήμιο, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε, αφού μπλέχτηκε με τη χαρτοπαιξία. Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα τη ρήξη της σχέσης του με τον θετό πατέρα του, καθώς του δημιούργησε αρκετά οικονομικά προβλήματα. Έτσι το έσκασε από το σπίτι όπου έμενε και το 1827 κατατάχθηκε στον αμερικάνικο στρατό.

Όσο βρισκόταν στην ακαδημία του West Point, στην πραγματικότητα δεν είχε εμπλακεί στη λύση κανενός εγκλήματος όπως μας δείχνει η ταινία “The pale blue eye”. Παρ’ όλα αυτά, του άρεσε να καταγράφει τέτοιου είδους ιστορίες. Η ταινία βασίζεται εν μέρει πάνω στο βιβλίο του “The tell-tale heart” και σε γεγονότα μυθοπλασίας. Στην ταινία ουσιαστικά ενσωματώνεται με κάποιες διαφορές η ζωή του Poe όσο βρισκόταν στην ακαδημία.

Βέβαια, λίγο καιρό μετά την ένταξή του στην ακαδημία αποφάσισε ν’ αποχωρήσει καθώς προτιμούσε να γράφει ποιήματα από το να παρακολουθεί μαθήματα για τη στρατιωτική σχολή. ‘Ετσι κατέληξε να γίνει γνωστός για την ποίησή του και για τις μικρές ιστορίες του, τι οποίες ξεκίνησε να γράφει. Θεωρείται μέχρι και σήμερα ότι είναι το κέντρο του «Σκοτεινού ρομαντισμού» για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αφού ενσωμάτωσε το ρομαντικό χαρακτηριστικό της φύσης απεικονίζοντάς το ως κάτι τρομακτικό, μυστηριώδες ή σκοτεινό και χρησιμοποίησε μεταφορές για να τονίσει μια καταρρέουσα αριστοκρατία -όλα αυτά χρησιμοποιώντας γοτθικά στοιχεία και στοιχεία τρόμου, για να περιγράψει όσα θέλει. (Πηγή)

Εργάστηκε ως συγγραφέας, συντάκτης, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, συγγραφέας αστυνομικών έργων, θεωρητικός λογοτεχνίας, στιχουργός αλλά και κριτικός λογοτεχνίας, ενώ αποτέλεσε τον πρώτο Αμερικανό συγγραφέα που αναγνωρίστηκε διεθνώς. Έγραψε αριστουργήματα που μελετώνται σήμερα σε σχολεία και πανεπιστήμια παγκοσμίως ενώ από πολλούς θεωρείται ο πατέρας των horror ιστοριών, αφού αυτός τις έφερε πρώτος στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Παντρεύτηκε τη 14 ετών ξαδέλφη του, Virginia. Εκείνη πέθανε 10 χρόνια αργότερα από φυματίωση. Στις 7 Οκτωβρίου του 1849, αφού ήταν πλέον αλκοολικός και οπιομανής, πέθανε και τάφηκε δίπλα στη σύζυγό του στην περιοχή της Βαλτιμόρης. Τα αίτια και οι συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη. Λέγεται πως οι τελευταίες του λέξεις ήταν «Θεέ μου, βοήθησε τη φτωχή ψυχή μου», αφού λίγο καιρό πριν πεθάνει είχε ξεκινήσει να πιστεύει στον Χριστιανισμό.

Η πραγματική αιτία θανάτου του Poe παραμένει ένα ζήτημα το οποίο δεν έχει λυθεί ακόμη, μιας κι ακούστηκαν τότε πάρα πολλές εκδοχές. Το αρχικό πρόβλημα το οποίο υπήρχε έκτοτε ήταν πως δε βρέθηκε ποτέ κανένα πιστοποιητικό θανάτου που να αναφέρει την αιτία θανάτου του. Κάποιοι είπαν πως πέθανε εξαιτίας του αλκοολισμού, κάποιοι πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ακόμη ακούγονται πολλές εικασίες που περιείχαν σύφιλη, επιληψία, δηλητηρίαση, δολοφονία ακόμα και λύσσα. Αυτές οι θεωρίες όμως δεν μπορούν να πιστοποιηθούν από κάποιο επίσημο έγγραφο.

Υπάρχει επίσης ένας μύθος ο οποίος αναφέρει πως από το 1930 περίπου μέχρι και το 2008 υπήρχε ένας θαυμαστής του Poe, ο οποίος πήγαινε σε κάθε γενέθλιά του, δηλαδή στις 19 Ιανουαρίου μ’ ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα κι ένα μπουκάλι κονιάκ.

Ο Poe έμεινε κυρίως στην ιστορία για την «τρομακτική» αλλά ταυτόχρονα dark romantic ποίηση, την οποία λάτρευε να γράφει και όχι για τη ζωή την οποία έζησε μέσα στη χαρτοπαιξία και στο ποτό, μιας που αυτά τα γεγονότα δεν τον εμπόδισαν καθόλου από το να γίνει αυτό που πάντα ήθελε.

 

Πηγή εικόνας

Συντάκτης: Μαρίλια Μυστεγνιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου