Ξυπνάς καθημερινά έχοντας τη ζωή δεδομένη. Από την προηγούμενη μέρα ήδη έχεις φτιάξει το πρόγραμμά σου για την αυριανή, μπορεί ακόμη και για την επόμενη εβδομάδα ολόκληρη. Όμως η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να έχει τίποτα το δεδομένο. Τίποτα που να ξέρει κανείς πως θα μείνει όπως είναι για πάντα. Καμιά σχέση, κανένας έρωτας, καμιά φιλία, καμιά ρουτίνα δεν μπορεί να ελέγξει κανένας άνθρωπος στον υπέρτατο βαθμό της απόλυτης πρόβλεψης.

Είναι συνήθεια και στο αίμα του ανθρώπου να κάνει σχέδια κι όνειρα που θέλει να πραγματοποιήσει, στόχους που θέλει να πετύχει. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, όλα τα πράγματα μεταβάλλονται όσο δεδομένα κι αν τα έχουμε στον νου μας, όσο ισχυρογνώμων κι αν είναι κανείς ή τέρας προγραμματισμού.

Σχεδόν για ό, τι ζούμε και μας αφορά έχουμε στον νου μας μια συγκεκριμένη εικόνα. Όταν όμως κάποια δεδομένα αλλάξουν, επόμενο είναι να αλλάξει και η άποψή μας γι’ αυτά. Για παράδειγμα, κάποιος θεωρεί τον εαυτό του ικανό να αγαπήσει έναν άνθρωπο, όμως στη συνέχεια ίσως καταλάβει πως όχι μόνο δεν ανοίγεται στο ν’ αγαπήσει, αλλά δε δέχεται ούτε να αγαπηθεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τις φιλικές σχέσεις. Όσο εμπιστεύεσαι ένα άτομο, η σχέση σας γίνεται όλο ένα και πιο δεμένη. Τι γίνεται όμως αν κάποιος από τους δύο σας κάνει κάποιο λάθος; Η σχέση πλήττεται κι όταν προσπαθήσεις ξανά να κάνεις μια γερή φιλία, δε θα μπορέσεις, γιατί θα φοβάσαι να είσαι ξανά τόσο ελεύθερος με κάποιον άνθρωπο. Έτσι αλλάζει η γνώμη μας για τους ανθρώπους, είτε σε ερωτικό ή φιλικό επίπεδο από αστάθμητους παράγοντες και τυχαίες συγκυρίες που μας ταρακουνούν. Ακόμα κι αν δεν το πιστεύαμε ποτέ πως θα αλλάζαμε, αλλάξαμε.

Αυτό ισχύει ακόμα και για τη δουλειά που κάνουμε ή που θέλουμε να κάνουμε. Έχουμε στο νου μας πως είμαστε αρκετά καλοί στη δουλειά μας και δύσκολα θα μπορέσει κανείς να μας φτάσει. Όμως όσο πιο δυνατά ξεκινάς σε μια δουλειά και δίνεις συνεχώς, τόσο πιο γρήγορα θα πέσεις από το επιθυμητό επίπεδο, ειδικά αν νιώσεις ότι έφτασες εξ αρχής στο πικ σου. Κι ίσως γίνουν τα πράγματα χειρότερα αν στο περιβάλλον που εργάζεσαι δεν εκτιμούν αυτό που κάνεις. Ξεκινάμε με την απόλυτη αυτοπεποίθηση όμως στη συνέχεια καταλαβαίνουμε πως δεν ήταν στην πραγματικότητα όλα τόσο ρόδινα. Ακόμα και τότε, καταλαβαίνουμε πως όσο σίγουροι κι αν είμαστε για τη δουλειά μας, το παραμικρό μπορεί ν’ αλλάξει.

Πράγματα τα οποία είναι στη ζωή μας δεδομένα ή έτσι θα θεωρούμε εμείς, την επόμενη στιγμή και το επόμενο δευτερόλεπτο μπορούν ν’ αλλάξουν και να μην ισχύουν πια. Ακόμα και πράγματα που τα έχουμε συνηθίσει στη ζωή μας από την παιδική μας ηλικία κι έχουν συνεχίσει στην ενήλικη πια πορεία μας, ακόμη κι αυτά δε σημαίνει πως θα κρατήσουν για πάντα επειδή έχουν μείνει σταθερά στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας.

Το καλύτερο για μας τους ίδιους, για να γλιτώσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό από πόνο κι απογοήτευση, είναι να έχουμε πάντα στο νου μας πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και για πάντα. Όλα αλλάζουν και τίποτα δε μένει το ίδιο. Η αβεβαιότητα είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης κι ο άνθρωπος πάντα θα ψάχνει απαντήσεις που μπορεί όμως να μη βρει και ποτέ. Κι γι’ αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι να το αλλάξουμε. Γιατί ίσως δεν είναι τυχαίο που δεν μπορούμε να συμβαδίσουμε με την αλλαγή. Ίσως δεν είναι τυχαίο γιατί κάτι δείχνει για τη θέση μας στο σύμπαν. Όταν τα πάντα γύρω σου καθημερινά από αρχαιοτάτων χρόνων αλλάζουν μορφή, πώς περιμένεις εσύ να τα κρατήσεις σταθερά και ίδια;

Αφελές, δε νομίζεις;

 

Συντάκτης: Μαρίλια Μυστεγνιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου