Πόσο (αν)ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου; Δοκίμασέ την εδώ απαντώντας σε 100 ερωτήσεις!

pillow876

Καθημερινά στη ζωή μας αναζητάμε την αλήθεια. Στις σχέσεις μας, στις φιλίες μας, στη δουλειά μας, ακόμα και στην οικογένειά μας. Όμως για να την αποδεχτούμε, πρέπει πρώτα να κάνουμε χώρο για αυτή. Να απαρνηθούμε δηλαδή όσα εμείς προσδοκούμε και να αντικρύσουμε  τις νέες συνθήκες κατάματα, ακόμα κι αν πέσουμε απ’ τα σύννεφα.

Αντέχουμε όμως την αλήθεια που εμείς οι ίδιοι αποζητάμε; Η αλήθεια μπορεί να μοιάζει κάτι απλό, όμως στην πραγματικότητα είναι πολύπλοκη. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε πώς έχουν τα πράγματα, ακόμα κι αν πρόκειται να έρθουμε αντιμέτωποι με κάτι που καθόλου δε θα μας αρέσει; Ή μήπως τελικά δεν τη θέλουμε και τόσο την αλήθεια επειδή πολλές φορές συνηθίζει να πληγώνει;

Για να μη μας πληγώσει μια αλήθεια, πρέπει αρχικά πριν ακούσουμε κάτι να έχουμε κατά νου κάθε πιθανό σενάριο, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε το αληθινό πρόσωπο μιας κατάστασης. Το δύσκολο σε μια αλήθεια είναι να ρίξουμε τον εγωισμό μας και να αποδεχτούμε πως οι προσδοκίες μας θα μείνουν ανεκπλήρωτες, πως τα όνειρα θα μείνουν όνειρα και οι ελπίδες αποδείχτηκαν φρούδες. Κάποιες φορές, βαθιά μέσα μας δεν περιμένουμε ν’ ακούσουμε την αλήθεια, αλλά κάτι που θα της μοιάζει και θα μας ικανοποιήσει. Μια εικόνα που θα μας βολεύει και θα ταιριάζει με όσα φανταστήκαμε.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και προετοιμασμένοι να είμαστε για ένα γεγονός, η αλήθεια αφήνει το σημάδι της. Ίσως τελικά η όλη κατάσταση να μας βοηθά να εξελιχθούμε, αφού ο ρεαλισμός κάνει την εμφάνισή του κι ας μας είναι δύσκολο στην αρχή. Δε χρειάζεται να μπούμε στη διαδικασία να φέρουμε στο μυαλό χίλια δυο σενάρια, να κάνουμε υποθέσεις χωρίς να πάρουμε απαντήσεις. Όσο κι αν απέχει η αλήθεια απ’ το πώς θα θέλαμε να είναι τα πράγματα, είναι σαφώς καλύτερο να τη γνωρίζουμε απ’ το να την αγνοούμε. Οφείλουμε να αγαπάμε την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή, όπως και τον άνθρωπο που τολμά να την ξεστομίσει έχοντας επίγνωση των συνεπειών της.

Για να υιοθετήσουμε μια αλήθεια πρέπει πρώτα να κάνουμε στην άκρη την αλήθεια που θα θέλαμε να ισχύει, ώστε να καταφέρουμε στην πορεία να την αγαπήσουμε. Κάτι που αγαπάς, το δέχεσαι ευκολότερα. Αυτό βέβαια δεν είναι κι ό,τι πιο εύκολο και μπορεί να χρειαστεί να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας απ’ την αρχή. Πρέπει να του μάθουμε πως είναι καλύτερα να συμφιλιωθείς με μια αλήθεια που δε σ’ αρέσει παρά να ζεις στον δικό σου μικρόκοσμο, μες τα ψέματα και τα φανταστικά σενάρια.

Η αλήθεια είναι σύμμαχός μας. Απλώς για να έρθουμε σε επαφή μαζί της πρέπει να κάνουμε στην άκρη όσα θα θέλαμε κατά βάθος να είναι αλήθεια. Όταν περιμένουμε να είναι οι άλλοι ειλικρινείς απέναντί μας, πρέπει πρώτα να είμαστε εμείς απέναντί τους. Να μη λέμε πράγματα που δεν ισχύουν, επειδή φοβόμαστε μην τους δυσαρεστήσουμε. Καλύτερα να είμαστε ξεκάθαροι και να πληγώνει η αλήθεια μας, παρά να γεμίζουμε ψέματα τους γύρω μας.

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρίλια Μυστεγνιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.