Μόλις ορκίστηκες και δεν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις με τη ζωή σου; Δεν είσαι σίγουρος/η αν η σχολή, που μόλις τελείωσες, σου ταιριάζει; Ποιο είναι το ιδανικό επάγγελμα για σένα; Ε λοιπόν, να σου πω, ότι δεν είσαι ο μόνος ή η μόνη που κάνει αυτές τις σκέψεις. Είναι συχνό φαινόμενο οι νέοι στη δεκαετία των 20s, να νιώθουν χαμένοι, αφού μετά από χρόνια προδιαγεγραμμένης πορείας ξαφνικά, οι δρόμοι είναι ατελείωτοι μπροστά τους. Γι’ αυτό ακριβώς, προτείνουμε 5 πράγματα που θα μπορούσες να δοκιμάσεις για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και τα θέλω σου.

 

Ταξίδια

woman wearing blue denim jacket with brown backpack walking on trail near beach

Όσο classic και να είναι το «παίρνω τα μπογαλάκια μου και φεύγω», αυτό ακριβώς σου προτείνουμε να κάνεις. Ανάλογα με το budget σου, προσπάθησε να ταξιδέψεις όσο το δυνατόν περισσότερο μπορείς. Να αλλάξεις παραστάσεις, να δεις μέρη και τοπία που θα σε εμπνεύσουν, να γνωρίσεις ανθρώπους που θα σου αφήσουν μια θετική εικόνα. Σίγουρα αν δεν το έχεις δοκιμάσει, αξίζει το backpacking σε όλη την Ευρώπη. Ένας υπέροχος τρόπος για να περιηγηθείς σε πολλά μέρη, είναι με το τρένο, για αυτό μπορείς να ψάξεις και την επιλογή του Eurorail, συνδυάζοντας χώρες και πόλεις με ένα μόνο μεταφορικό μέσο.

 

Εθελοντισμός

woman in white t-shirt and blue denim jeans sitting on brown cardboard box

Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σου, υπάρχουν διάφορα εθελοντικά προγράμματα που μπορείς να λάβεις μέρος και να ανακαλύψεις την υπέροχη αυτή πράξη του εθελοντισμού. Η ανιδιοτελής πράξη αγάπης είναι ένα ισχυρό πλήγμα στο εγώ σου, και σε μεταμορφώνει με εμπειρίες και βιώματα, ενώ εξερευνάς πτυχές του κόσμου, τις οποίες ίσως να μην είχες φανταστεί. Είτε επιλέξεις τον εθελοντισμό στην πόλη σου για λίγες ώρες, είτε τα εθελοντικά εβδομαδιαία ή μηνιαία προγράμματα του εξωτερικού, ένα είναι βέβαιο, θα γυρίσεις άλλος άνθρωπος.

 

Πρακτική άσκηση

a large building sitting next to a body of water

Αν έχεις σκεφτεί και αποφασίσει ότι θα ήθελες να δοκιμάσεις την πρακτική άσκηση, πριν ακόμα ολοκληρώσεις τις σπουδές σου, τότε πολύ πιθανόν να έχεις ακόμα τη δυνατότητα για πρακτική άσκηση Erasmus. Τι σημαίνει αυτό; Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος, παρέχεται η δυνατότητα να εργαστείς στο εξωτερικό κάνοντας στην πραγματικότητα, πρακτική άσκηση, για να δεις αν εν τέλει αυτό που έχεις σπουδάσει σου αρέσει. Ακόμα, μπορείς να σκεφτείς και την επιλογή πρακτικής άσκησης στην Ελλάδα, πάντα με το ίδιο κίνητρο.

 

Ημερίδες συμβουλευτικής κι επαγγελματικού προσανατολισμού

Ημερίδα Ενημέρωσης στα Ιωάννινα – Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Δωδωναία Εκπαιδευτήρια

Διοργανώνονται τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο ημερίδες συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού κυρίως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου μπορείς να συνομιλήσεις και να συζητήσεις με υπεύθυνους και σύμβουλους σπουδών. Από τι μεταπτυχιακά και ποιο σεμινάριο θα κάνεις, μέχρι την πολυπόθητη ερώτηση «τελικά θα βρω δουλειά;», σίγουρα οι συγκεκριμένοι ειδικοί, θα σου δώσουν κάποιες απαντήσεις σε μερικά ερωτήματά σου. Αν κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, ήσουν από αυτούς τους λίγους που έβγαζε συνεννόηση με τη γραμματεία, μπορείς επίσης να απευθυνθείς εκεί για ερωτήσεις. Ακόμα, ίσως και ο αγαπημένος σου καθηγητής να μπορεί και να έχει τη διάθεση να σε κατευθύνει σε μονοπάτια που δεν τα έχεις σκεφτεί.

 

Κι ένα έξτρα tip:

Γράψε σε ένα χαρτί αυτά που νιώθεις

Μερικές φορές, το να γράφεις τις σκέψεις και τα όνειρα σου είναι λυτρωτικό. Εκεί, ανάμεσα σε σένα, στο στυλό και στο χαρτί, δεν υπάρχουν ψέματα παρά μόνο αλήθειες. Αυτός είναι ο σκοπός. Να βρεις αυτό το όνειρο που έχεις μέσα σου και να πάρει μορφή. Γιατί οτιδήποτε παίρνει μορφή, υλοποιείται κιόλας.

Όπως και να έχει, το “feeling lost” είναι το νέο trend κι είμαστε εδώ για να καταρρίψουμε οτιδήποτε παραδοσιακό και τυποποιημένο υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια.

Συντάκτης: Σοφία Ρουμελιώτη