Πόσες φορές έχεις απογοητευτεί στη ζωή σου από καταστάσεις κι ανθρώπους; Πόσες φορές έχεις επενδύσει συναισθηματικά και βρέθηκες να αναρωτιέσαι πώς την πάτησες ξανά και ξανά, μιας και τίποτα στην αρχή δεν έδειχνε να προμηνύει τα όσα επακολούθησαν; Θυμώνεις που δεν υπήρχε κάποιο σημάδι, κάποιο στοιχείο για να σε προστατεύσει. Ή μήπως, τελικά, υπήρχε;

Ο καθένας στη ζωή του συναναστρέφεται ανθρώπους, δημιουργεί σχέσεις και προσπαθεί να χτίσει ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα σε φίλους, οικογένεια και συντρόφους. Από όλες τις προσπάθειες που θα κάνει, ένα μεγάλο μέρος δε θα ‘χει θετική έκβαση. Πολλές φορές οι άνθρωποι που θα συναντήσει και θα γνωρίσει, θα φέρουν μαζί τους παρεξηγήσεις, εγωισμούς, συμφέροντα και σκάρτες συμπεριφορές. Το ίδιο, βέβαια, συμβαίνει και με καταστάσεις κι αποφάσεις που αποδεικνύονται ύστερα λανθασμένες και βλαπτικές, κι ας υπήρξαν αρχικά επιλογές.

Οι ατυχείς υπολογισμοί κι οι δυσάρεστες αυτές εκπλήξεις επόμενο είναι να φέρουν απογοητεύσεις και θυμό τόσο για τους άλλους όσο και για τον εαυτό σου που έπεσες για ακόμα μία φορά στην παγίδα της εξιδανίκευσης. Η πτώση απ’ τα σύννεφα είναι αρκετά μεγάλη κι οι ευθύνες επιβαρύνουν την αισιόδοξη σιγουριά της αρχής και την, υπερβολική ίσως, εμπιστοσύνη που έδειξες. Δεν μπορείς να πιστέψεις πόσο έξω έπεσες και πώς είναι δυνατόν να έχουν γίνει όλα αυτά. Σε κορόιδεψαν ή μήπως εσύ οι ίδιος πλάνεψες τον εαυτό σου, αγνοώντας πολλά στοιχεία;

Η απάντηση στα ερωτήματά σου είναι ήδη μπροστά στα μάτια σου κι απλά δεν την βλέπεις, ίσως γιατί φοβάσαι να την αντιμετωπίσεις. Αν δεν εθελοτυφλούσες, αν μπορούσες να την δεις, θα είχες προλάβει πολλές καταστάσεις και θα προστάτευες τον εαυτό σου, μιας κι η παρατήρηση είναι καλύτερη και πιο εγγυημένη από οποιοδήποτε ένστικτο. Η σωστή παρατήρηση των πραγμάτων και των ανθρώπων μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε από πολύ νωρίτερα καταστάσεις και –γιατί όχι– να τις αποφύγουμε πολλές φορές.

Μάθε να εστιάζεις στις λεπτομέρειες, να προσέχεις τα πάντα κι απ’ όσα παρατηρείς να προσπαθείς να βγάζεις συμπεράσματα. Μάθε να μην κοιτάς μόνο, αλλά να συλλέγεις πληροφορίες κι ερεθίσματα, προσπαθώντας να εξηγήσεις κινήσεις. Οι συμπεριφορές, τα λόγια και κυρίως οι πράξεις είναι οι πιο σοβαρές ενδείξεις, που σου ανοίγουν τον πιο ακριβή δρόμο για τη δικλίδα ασφαλείας που πρέπει να τοποθετήσεις, ώστε να μην απογοητευτείς για ακόμα μία φορά.

Οι ενδείξεις υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Είναι εκεί. Δεν έχουν μάθει να φωνάζουν, ούτε να τραβάνε την προσοχή, αλλά σίγουρα ψιθυρίζουν την αλήθεια, κι αν καταφέρεις να τις αναγνωρίσεις θα μάθεις να προστατεύεσαι από καλοστημένα ψέματα. Πολλές φορές τις παραμελούμε, ίσως οικειοθελώς τις προσπερνούμε, δε δίνουμε σημασία και γι’ αυτό η κατάληξη μας ξαφνιάζει, βρίσκοντάς μας απροετοίμαστους.

Δε φταίνε οι άλλοι που μας πλήγωσαν, αλλά εμείς που δεν ήμασταν τόσο παρατηρητικοί όσο θα έπρεπε για να προλάβουμε τα γεγονότα. Μια σειρά από κινήσεις (ακόμα κι αυτές που δε συμβαίνουν) πάντα μας διηγείται την αλήθεια. Αν καθίσεις και σκεφτείς τις φορές που πληγώθηκες κι ανατρέξεις στο παρελθόν, θα ανακαλύψεις τις μαγικές αυτές ενδείξεις που δεν είχες προσέξει την κατάλληλη στιγμή. Σίγουρα, οι άνθρωποι που σε απογοήτευσαν και σε πλήγωσαν είχαν δείξει τις προθέσεις τους. Στις πρόσφεραν, ίσως κάπως αινιγματικά, μα έδωσαν τα σημάδια τους, αλλά εσύ εκείνη την ώρα κοιτούσες κάπου αλλού, ίσως τυχαία, ίσως απολύτως συνειδητά.

Μην περιορίζεσαι στο προφανές, γιατί αυτό είναι απλά μία πλάνη.  Κράτα πάντα μία απόσταση απ’ τα γεγονότα και παρατήρησε, δώσε τον χρόνο και τον χώρο που επιβάλλεται και προσπάθησε να λειτουργήσεις σαν άλλος Σέρλοκ Χολμς. Η ζωή είναι γεμάτη μυστήρια κι άλυτες υποθέσεις, που καλούμαστε να λύσουμε για να αποτρέψουμε τη δολοφονία των προσδοκιών μας.

Μάθε να παρατηρείς. Κανείς δε θα προσπαθήσει να σε προστατεύσει, αν δεν το κάνεις εσύ. Αιφνιδίασέ τους εσύ, λοιπόν, πριν το κάνουν οι άλλοι.

 

Συντάκτης: Μαρία Βίγλα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη