Ειλικρινά ποτέ μου δεν κατάλαβα τη διαφορά μεταξύ «σοβαρού» και «ανάλαφρου» κι επιτρέψτε μου να σας διευκρινίσω πως δεν αναφέρομαι στην έννοια των λέξεων. Γίνεται λόγος για «ανάλαφρη» μουσική και «σοβαρή», για «ανάλαφρο» θέατρο και «σοβαρό», αντίστοιχα για το διάβασμα και ειλικρινά δυσκολεύομαι να τα ξεχωρίσω μεταξύ τους και επιθυμώ να βάλω ταμπέλες σε διαφορετικά πράγματα, που όμως το καθένα έχει κάτι να μας προσφέρει.

Υπάρχουν στιγμές που έχουμε πιεστεί από την καθημερινότητά μας, τη δουλειά, τη σχολή, τις δυσκολίες που παρουσιάζονται από το πουθενά .Τότε είναι που έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε, να βάλουμε μια τεράστια άνω τελεία και να δώσουμε λίγη χρόνο στον εαυτό μας για χαλάρωση. Να διαβάσουμε για τη ζωή των ηθοποιών, για μόδα, για τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων. Να γυρίσει στροφές το μυαλό μας, γιατί αν δεν ξεφύγουμε απ’ την πίεση κάποια στιγμή θα χάσουμε τον έλεγχο, θα μπουχτίσουμε και θα φτάσουμε στα όριά μας.

Δεν υπάρχουν στεγανά, δεν υπάρχουν ποιοτικοί και μη ποιοτικοί, αντίθετα όλο αυτά είναι πρόσχημα για όσους φοβούνται να ζήσουν όλες τις πτυχές της ζωής. Γιατί όσο και αν δεν το πιστεύετε, ένα βιβλίο με μικρά κείμενα για τον έρωτα θα σας φέρει χαμόγελο, βιβλιαράκια με σκίτσα θα σας κάνουν να γελάσετε -και το γέλιο φέρνει ευφορία, το λένε και οι ειδικοί. Αφήστε που οι μεγαλύτεροι προβληματισμοί γεννιούνται από την καυστικότητα των γελοιογραφιών. Έχετε σκεφτεί πόσο χαλαρωτικό είναι να αφήσετε για λίγο στην άκρη τους μαθηματικούς υπολογισμούς, το σιδέρωμα, τις δουλειές του σπιτιού, τις ώρες που στο γραφείο σπαταλήσατε μεγάλο μέρος της ενέργειάς σας και να εστιάσετε την προσοχή σας στο κείμενο που αναφέρεται σε νέα στιλ μαλλιών, στις καλύτερες μοτοσυκλέτες ή σε ποδοσφαιρικά δρώμενα;

Ακούω να υποστηρίζουν κάποιοι με στομφώδες ύφος πως όσοι διαβάζουν ελαφριά λογοτεχνία χαρακτηρίζονται από έλλειψη επιπέδου και εκεί είναι που αναρωτιέμαι τι ορίζουμε ως  «επίπεδο»; Διότι, με όλο τον σεβασμό, έλλειψη επιπέδου είναι και οι ταμπέλες που βάζουμε, καθώς και η προσπάθεια να αποδείξουμε πως εμείς που διαβάζουμε σοβαρά κείμενα είμαστε ανώτεροι όλων. Και με συγχωρείτε, όταν έχετε ανάγκη να χαλαρώσετε, τη χαλάρωση πώς την πετυχαίνετε;

Κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και σίγουρα υπάρχουν εκείνοι που δε θα επιδιώξουν να εντρυφήσουν σε βαθύτερα θέματα, όμως αυτό δε χαρακτηρίζει όλους τους ανθρώπους. Μα να σας πω κάτι; Άνθρωποι είμαστε, υπάρχουν στιγμές που πνιγόμαστε από τις ευθύνες και ψάχνουμε κάτι ανάλαφρο, όχι γιατί είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων, αλλά επειδή οι περιστάσεις ενίοτε είναι τόσο βαριές που χρειαζόμαστε να ξαναβρούμε την πιο χαλαρή πλευρά της ζωής. Ίσως γιατί μέσω αυτών προσγειωνόμαστε στην πραγματικότητα και καταλαβαίνουμε πως η παρουσίαση που έχουμε να κάνουμε αποτελεί μέρος της επαγγελματικής μας ζωής, τα κόμικς, ωστόσο, οι γελοιογραφίες, τα βιβλία τύπου άρλεκιν, οτιδήποτε επιλέγουμε για να ηρεμήσει η ψυχή μας αποτελούν κομμάτι της ζωή μας.

Ο ψυχισμός μας είναι επιβαρυμένος απ’ όσα καθημερινά βιώνουμε, δε χρειάζεται να τον φορτώσουμε περισσότερο όταν έχουμε ανάγκη να ηρεμήσουμε. Αντίθετα πρέπει να τον σεβαστούμε και να του προσφέρουμε στιγμές χαλάρωσης, στιγμές να ονειροπολήσει, να χαζέψει ρούχα, μαλλιά, να δει την άλλη πλευρά της πραγματικότητας που στο βωμό της σοβαροφάνειας σβήνουμε με γόμα τις στιγμές που κοιτάμε δεξιά κι αριστερά μην τυχόν δει κάποιος την ανάλαφρη πλευρά μας και μας κακοχαρακτηρίσει. Μα αλήθεια, σας ενδιαφέρουν οι παράταιρες γνώμες;

Κάποια στιγμή έτυχε να γνωρίσω κάποιον που σαν έβγαλα το γελαστό, ζωντανό, γεμάτο χαρά χαρακτήρα μου, γύρισε και μου είπε πως αρχικά πίστευε ότι είμαι σοβαρός άνθρωπος. Φυσικά και δεν άλλαξα, παρέμεινα γελαστός, αυθόρμητος άνθρωπος που μέσα στη ροή της επαγγελματικής μου καθημερινότητας δεν έχασα τις ανάλαφρες στιγμές μου.

Η σοβαρότητα δε χρειάζεται σοβαροφανείς δηλώσεις και παρουσίες. Αντίθετα, έχει ανάγκη από ψυχικά υγιείς ανθρώπους που ξέρουν πως οι ανάλαφρες στιγμές είναι εξίσου σημαντικές! Γι’ αυτό όταν διαβάζουμε δεν πρέπει να ‘χουμε πάντα ως στόχο να μάθουμε, αλλά πολλές φορές να αποφορτιστούμε, να γελάσουμε, να χαλαρώσουμε από τη δύσκολη καθημερινότητα.

Συντάκτης: Γεωργία Κοκκονούζη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.