Article of the day: Η Άννα Μετόχη μιλάει για όλα εκείνα που από αγάπη δε λέμε. Δες εδώ.

pillow308

Όσο κι αν μιλάμε για ψυχραιμία, υπάρχουν στιγμές που τα νεύρα μας χτυπάνε κόκκινο. Και και τι δεν αντιμετωπίζουμε μέσα στη μέρα! Τρέξιμο, αγωνία, λογαριασμοί που πρέπει να εξοφληθούν, συνάδελφοι που η μέρα τους ξεκίνησε στραβά και φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς. Κάποιες φορές είναι σαν να περπατάμε σε ένα τεντωμένο σχοινί που είναι τόσο λεπτό που αν κατά λάθος φύγει το μισό πόδι θα βρεθούμε στο πάτωμα.

Υπάρχουν λοιπόν στιγμές που θέλουν ήρεμους και προσεκτικούς χειρισμούς. Μαγική και πολύτιμη λέξη η ψυχραιμία. Όταν είμαστε ψύχραιμοι, μπορούμε με καθαρό μυαλό να εστιάσουμε σε αυτό που μας απασχολεί και να βρούμε λύση. Όταν έχουμε καθαρή ματιά χωρίς να αποσπάται η προσοχή μας έχουμε πιθανότητες να βρούμε την απάντηση σε οτιδήποτε μας προβληματίζει. Ωστόσο έχουμε την τάση να ξεκινάμε με άγχος, να είμαστε απαισιόδοξοι και να θεωρούμε πως τίποτα δεν μπορεί να πάει καλά. Είναι η πρώτη αντανακλαστική αντίδραση, είναι ο τρόπος που έχουμε μεγαλώσει. Μα σαν πάρουμε βαθιά ανάσα και χαλαρώσουμε, θα δούμε πως όλα είναι πιο απλά απ’ όσο δείχνουν.

Σκεφτείτε για παράδειγμα στον επαγγελματικό σας χώρο αν σε απαιτητικές καταστάσεις δεν κρατήσετε την ματιά σας ψύχραιμη δε θα καταφέρετε να εστιάσετε στο πρόβλημα και να λυθεί. Θα βλέπετε γύρω σας ακόμα περισσότερα προβλήματα και δε θα ξέρετε πώς πρέπει να κινηθείτε και πιθανότατα θα κάνετε σπασμωδικές κινήσεις που δε θα οδηγήσουν πουθενά, αλλά αντίθετα θα κάνουν την ψυχολογία σας να μην είναι και στα καλύτερά της. Το ίδιο συμβαίνει και στη ζωή μας, την κοινωνική και την προσωπική. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη συναντήσουμε στο δρόμο μας εμπόδια, ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να μας τσιτώσουν και να μας εκνευρίσουν, υποχρεώσεις που περιμένουν και δεν μπορούν επιτέλους να μπουν σε μια τάξη.

Είναι μεγάλη ικανότητα σε καταστάσεις που κανονικά θα ήθελες να βάλεις τις φωνές, να μπορέσεις για αρχή να παραμείνεις ήρεμος και να τις αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά. Η ψυχραιμία αποκτάται, αφού μετά από πολλές ατυχείς στιγμές συνειδητοποιήσατε πως σε κάποιες περιπτώσεις η ήρεμη παρουσία πάντα κερδίζει και σου δίνει τη δυνατότητα να μη δράσεις παρορμητικά, αλλά να είσαι βέβαιος για κάθε σου βήμα. Εξάλλου όσοι καταφέρνουν και παραμένουν ψύχραιμοι, ακόμα κι όταν ο κόσμος γύρω τους καταρρέει, μπορούν και να τα βγάλουν πέρα με μεγαλύτερη επιτυχία σε δύσκολες καταστάσεις. Οι οι τσακωμοί, τα ξεσπάσματα και η νευρικότητα μόνο μεγαλύτερη ένταση καταφέρνουν στην τελική να δημιουργήσουν. Δείτε τον εαυτό σας σαν ένα περιηγητή που φτάνει εκείνη η ώρα που θα πρέπει να αποφασίσει αν θα σταματήσει τη διαδρομή ή θα συνεχίσει μέχρι να φτάσει σε πεδία άγνωστα που κρύβουν πολύτιμες γνώσεις. Εκεί θα πρέπει να προτάσσετε την ψυχραιμία και φέρνοντας στο νου σας όσα σας έκαναν να ξεκινήσετε το ταξίδι, όσα μάθατε, όσα σας έφεραν στη θέση που βρίσκεστε, να σκεφτείτε αν ήρθε η ώρα να σταματήσετε ή να πάρετε την απόφαση που θα αλλάξει τη ζωή σας.

Ψυχραιμία κι όλα τ’ άλλα έρχονται! Άσε που την ώρα που οι άλλοι θα σε φαντάζονται σαν καρτούν που βγάζει φωτιές απ’ τα αφτιά, η ήρεμη στάση σου θα τους εκνευρίσει ακόμα περισσότερο από έναν τσακωμό που θα σας ακούσουν μέχρι το παραδιπλανό τετράγωνο!

Συντάκτης: Γεωργία Κοκκονούζη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.