Όλα ξεκίνησαν από ένα παιδί 10 ετών, τον Ανδρέα. Ένα παιδί που είχε οραματιστεί κάτι μεγάλο και τόσο σημαντικό, να έχουν όλα τα παιδιά ένα μέρος που να αισθάνονται σιγουριά κι ασφάλεια. Ένα μέρος που να τα αγαπάνε αληθινά.

Ο Ανδρέας Γιαννόπουλος δεν είναι πια κοντά μας, έφυγε νωρίς για εκεί που δεν ξέρουμε πώς είναι, αλλά μέσα μας το φανταζόμαστε ως ένα μέρος παραδεισένιο, δε θα άξιζε κάτι λιγότερο. Ωστόσο είχανε ήδη μπει οι βάσεις γι’ αυτό που επιθυμούσε: να δώσει σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως θρησκείας κι εθνικότητας το χαμόγελο που τους αξίζει.

Ο Ανδρέας ταξίδεψε το 1995, ένα μήνα περίπου μετά την παρουσία του στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, αλλά πρόλαβε να μεταδώσει το όραμά του σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων, πρώτα απ’ όλους στον πατέρα του, Κώστα.

Αποτέλεσμα αυτού του οράματος ήταν η δημιουργία του εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ενός συλλόγου που με την παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να σταθεί πλάι σε παιδιά που χρειάζονται βοήθεια σε επίπεδο ψυχολογικό αλλά και πρακτικό. Δίπλα σε κάθε παιδί που έχει υποστεί ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Επιτυγχάνοντας το έργο του μέσω τριών παραμέτρων: πρόληψη, παρέμβαση, θεραπεία.

Η στήριξη παρέχεται και τηλεφωνικά μέσω δύο γραμμών, της ευρωπαϊκής γραμμής υποστήριξης 116111 και της εθνικής γραμμής 1056. Η γραμμή 116111 προσφέρει βοήθεια σε παιδιά κι ενήλικες 24 ώρες το 24ωρο, είναι στελεχωμένη με εξειδικευμένους επιστήμονες κι αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν υποστεί σεξουαλική, σωματική κακοποίηση, bullying, παραμέληση καθώς επίσης προσφέρει υπηρεσίες και σε περιστατικά εξαφάνισης.

Η εθνική γραμμή 1056, υποστηριζόμενη από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, προσφέρει στήριξη σε παιδιά κι ενήλικες για οποιοδήποτε θέμα τους απασχολεί. Είναι 24 ώρες το 24ωρο διαθέσιμη, 365 μέρες το χρόνο. Ενδεικτικά κάποιες εκ των σημαντικότατων υπηρεσιών που προσφέρει είναι: Επιτόπια παρέμβαση για την προστασία παιδιών που κινδυνεύουν, ενεργοποίηση διαδικασιών ούτως ώστε να υπάρξει άμεση φροντίδα των κακοποιημένων παιδιών κτλ.

Μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρει ο Σύλλογος συγκαταλέγεται κι η παροχή βοήθειας σε παιδιά που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία. Κι αυτή, δυστυχώς, είναι μία εκ των βασικότερων πληγών της κοινωνίας μας, αφού δεν μπορεί να παρέμβει καμία αρχή αν το θύμα δεν αποφασίσει να μιλήσει και κυρίως να ζητήσει βοήθεια.

Τα παιδιά, ωστόσο, λόγω και της αδυναμίας να έχουν οικονομική αυτοτέλεια μπορούν να υποστούν για πολλά χρόνια αυτήν την κακοποίηση μέχρι να αποφασίσουν να ζητήσουν υποστήριξη. Ο φόβος που έχει δημιουργηθεί μέσα τους καθώς κι η έλλειψη ενημέρωσης τα αναγκάζει να ζούνε σε περιβάλλοντα μη υγιή.

Το Χαμόγελο του Παιδιού δε στοχεύει μόνο στην παροχή στέγης, αλλά αντιλαμβανόμενο τη σημαντικότητα της ενημέρωσης, προσπαθεί μέσα από προγράμματα σε σχολεία να πληροφορήσει τους νέους για τη βία, το bullying και για τα δικαιώματά τους.

Η ενημέρωση παρέχεται από ψυχολόγους του Συλλόγου κι είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθότι μέσω αυτής τα παιδιά μαθαίνουν πως όταν αυτά ή κάποιο παιδί που γνωρίζουν αντιμετωπίζει τέτοια θέματα έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν και να βρούνε τη βοήθεια που χρειάζονται προκειμένου να βγούνε απ’ το αρρωστημένο περιβάλλον που βρίσκονται, πηγαίνοντας αρχικά σε κάποιο απ’ τα σπίτια που διαθέτει ο Σύλλογος. Εκεί θα έχουνε την ψυχολογική στήριξη που χρειάζεται και προφανώς θα καλυφτεί και το πρακτικό πρόβλημα της στέγασης.

Η πολύτιμη συνεισφορά του Χαμόγελου του Παιδιού καθώς και κάθε άλλου συλλόγου που έχει ως σκοπό τη σωματική και ψυχολογική φροντίδα όσων έχουν υποστεί βία πέρα απ’ τη θλιβερή συνειδητοποίηση αναγκών που δε θα έπρεπε αλλά δυστυχώς υπάρχουν, δίνει ελπίδα αποδεικνύοντας την παρουσία ανθρώπων που πέραν του υλικού σκοπού, ενδιαφέρονται πρώτα και πάνω από όλα για την ολοκλήρωση του σκοπού τους σε αυτή τη ζωή, την ολοκλήρωσή τους ως άνθρωποι.

Η βοήθεια που μπορεί ο καθένας εξ ημών να προσφέρει είτε μέσω εθελοντισμού είτε με οποιαδήποτε οικονομική συνεισφορά θα αποτελέσει πολύτιμο αρωγό στη συνέχιση του έργου που επιτελούν και της δυνατότητας παροχής βοήθειας σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό παιδιών. Παιδιών που τους αξίζει η πρόοδος κι η ευτυχία και πάνω απ’ όλα τα χαμόγελό τους, σίγουρα όχι ο πόνος, η θλίψη, η καταστροφή τους.

Συντάκτης: Γεωργία Κοκκονούζη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη