Υπάρχουν πράγματα που για να τ’ αποκτήσεις πρέπει να κοπιάσεις, να αφιερώσεις ώρες ολόκληρες, να σκεφτείς, να αναθεωρήσεις. Υπάρχουν αγαθά που χρειάζονται χρήματα που κάποιες φορές δε μας φτάνουν κι άλλα που πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα για να καλυφθούν πριν προλάβει να τελειώσει το μηνιάτικο. Κι όμως, κάποια πράγματα είναι τζάμπα, ίσως γι’ αυτό δεν τα εκτιμάμε τόσο πολύ. Σε ιδανικές συνθήκες δεν αγοράζεται ο έρωτας, τα συναισθήματα, η ψυχική υγεία, οι σκέψεις, τα λόγια, η ειλικρίνεια.

Κι όμως τα περιμένουμε, προσπαθούμε μέσα απ’ αυτά να νιώσουμε ακόμα πιο γεμάτοι. Δεν είναι πάντα εύκολο να τα βρούμε με τους άλλους, ειδικά όταν δε γνωρίζουμε τον εαυτό μας. Δυσκολευόμαστε συχνά να καταλάβουμε πως πέρα απ’ τις καθημερινές δουλειές στο πλαίσιο των υποχρεώσεων οφείλουμε να δουλέψουμε και με το μέσα μας. Επικεντρωνόμαστε εσκεμμένα σε πιο φανερά και ξεκάθαρα πράγματα, μιας και δεν πολυπαιδεύουν το μυαλό μας. Έτσι, παίζουμε κρυφτό με την αλήθεια μας, φοβόμαστε να παραδεχτούμε πώς έχουν τα πράγματα, να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να μπούμε στη διαδικασία να μας ανακαλύψουμε.

Είμαστε άραγε ειλικρινείς με μας; Όταν πρέπει να μας επιβραβεύσουμε το κάνουμε χωρίς να κοκκινίζουμε και να υποτιμούμε τη σημασία του επιτεύγματός μας κι όταν έρχεται η ώρα να μας μαλώσουμε δεν ψάχνουμε χίλιες δυο δικαιολογίες να ελαφρύνουν τη συνείδησή μας και να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα;

Αν θες να τα βρεις με σένα, μια εύκολα εφαρμόσιμη πρακτική είναι να κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέπτη και να μιλήσεις φωναχτά για πράγματα που διστάζεις να ξεστομίσεις. Φυσικά δε θα του πεις κάτι που δε γνωρίζει ήδη, αφού από κοινού τα κάνετε όλα, όμως το να παραδεχτείς την αλήθεια σου και να έρθεις αντιμέτωπος με την πραγματικότητα είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να κρίνει ή να θέλει να βοηθήσει κάποιον φίλο ή γνωστό, παροτρύνοντάς τον να πει την αλήθεια; Άραγε εσύ τη λες πάντα; Πριν δώσεις την επόμενη συμβουλή, αναρωτήσου κάθε πότε χρησιμοποιείς δικαιολογίες ή ψέματα. Δεν είναι τελικά και τόσο εύκολο να εκτεθούμε χωρίς να υπολογίσουμε συνέπειες και κόστος. Καμιά φορά φτιάχνουμε το παραμύθι μας και προσπαθούμε να το κάνουμε πιστευτό, γιατί θεωρούμε πως θα μας γλιτώσει από αρκετούς μπελάδες.

Είναι σημαντικό να λες την αλήθεια κι ας ξέρεις πως πολλές φορές φέρνει αντιθέσεις και διαμάχες. Γιατί να ψεύδεσαι τη στιγμή που μέσα σου καίγεσαι να πεις τα πράγματα ως έχουν; Φυσικά πάντα έχει σημασία κι ο τρόπος που θα επιλέξεις να πεις κάτι. Τα λόγια που θα χρησιμοποιήσεις και ο τόνος της φωνής σου είναι στοιχεία που μπορούν να μαγέψουν, κάτι που ξέρουμε κι απ’ τη μυθολογία.

Τελικά ποσό δύσκολο είναι να είσαι ειλικρινής με σένα και τους γύρω σου; Το να σε ανακαλύψεις δε θέλει πολλά, μόνο λίγο παραπάνω χρόνο με τον εαυτό σου, καλή διάθεση, συναίσθημα, αυτοκριτική, αγάπη και κατανόηση. Άντε και λίγο νερό για να δροσίζεις τον λαιμό σου, καθώς εξιστορείς τι πραγματικά συνέβη μπροστά στον καθρέφτη σου.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σταματία Μάστορα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.