Όσο μεγαλώνουμε και καθώς αυξάνεται η ηλικία αυξάνονται κι οι εμπειρίες μας και τα πράγματα που έχουμε δοκιμάσει μειώνονται οι πρώτες φορές. Όμως είναι κι εκείνες οι πρώτες φορές που θα μείνουν πάντα στη μνήμη, που μας έχουν αλλάξει και μας έχουν φέρει καταστάσεις κι αλήθειες που δεν είχαμε γνωρίσει.

Υπάρχει μια αίγλη και μια περιπέτεια, ειδικά, στην πρώτη solo φάση που βιώνεις. Είτε γιατί έφυγες απ’την φωλιά των γονιών σου και νοίκιασες το πρώτο σου φοιτητικό σπίτι, είτε γιατί μετακόμισες, ή πήγες να δοκιμάσεις τη ζωή στο εξωτερικό, είτε γιατί η ζωή τα έφερε έτσι και χώρισες μετά από μακροχρόνιο δεσμό. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η νέα πραγματικότητα φέρνει και νέες συνήθειες που θα συνοδεύσουν τη ρουτίνα σου.

 

1. Βασίζεσαι στον εαυτό σου για τα ψώνια και τις δουλειές του σπιτιού

Αρχίζεις και καταλαβαίνεις τη μάνα σου που κυνηγούσε τις προσφορές στο σούπερ μάρκετ, τα 1+1 δώρο και που φώναζε όταν εσύ έβαζες καμιά 10ρια προϊόντα στο καρότσι, μιας που τώρα ξοδεύεις μόνος σου πάνω από 50ρικο τη φορά και συνειδητοποιείς πως πήρες μόνο τα βασικά. Άσε που πλέον πρέπει να καθαρίζεις, να συμμαζεύεις, να μαγειρεύεις και το δυσκολότερο όλων, να βάλεις πλυντήριο. Αν είχαν τα ρούχα μιλιά θα σου τα ‘λεγαν ένα χεράκι που τα έχεις στενέψει τόσο και τα άλλαξες και χρώμα με τόσες λάθος πλύσεις. Μη σκας για το άσπρο πουκάμισο, ροζ είναι πιο ωραίο.

 

2. Το ρίχνεις στην υγιεινή διατροφή και τη γυμναστική

Σκέφτεσαι: “αφού ψυχικά βιώνω μια αλλαγή που με ζορίζει ας το ρίξω στη γυμναστική, να γεμίσω ενδορφίνες και να νιώθω ευφορία”. Άλλωστε θα φτιάξεις και καλύτερο σώμα, θα ανέβει η αυτοπεποίθηση και μαζί με τα βάρη που θα σηκώνεις θα νιώθεις ότι σηκώνεις και τα βάρη της ζωής σου. Αλλά η γυμναστική είναι το πρώτο στάδιο. Μετά έρχεται και η διατροφή για να νομίζουμε πως έχοντας έλεγχο στο τι τρώμε, αυξάνουμε την αυτοπειθαρχία μας κι είμαστε έτοιμοι σιγά σιγά να πάρουμε και τον έλεγχο της ζωής μας. Άσε που το να τρώμε σωστά μας κάνει να νιώθουμε και καλύτερα.

 

3. Τα βρίσκεις με την πάρτη σου

Είσαι εσύ κι οι 4 τοίχοι πια και θες δε θες, θα έρθεις αντιμέτωπος με τις σκέψεις σου και τα προβλήματά σου. Μη σου πω πως είναι και η πρώτη φορά που θα σε γνωρίσεις πραγματικά. Έχεις πολύ χρόνο μόνος σου κι αυτό αυτόματα σε βάζει σε μουντ πως για να τη βγάλεις καθαρή πρέπει να τα βρεις με τον εαυτό σου, να αναθεωρήσεις τις πεποιθήσεις σου, να κάνεις τον απολογισμό σου και την αυτοκριτική σου και να βγάλεις συμπεράσματα. Αν έχεις βγει κι από μια μεγάλη σχέση, εκεί κι αν πρέπει να σκεφτείς διάφορα και να ξεμάθεις-μάθεις πολλά που έβγαζαν νόημα στο “μαζί” αλλά τώρα στο “μόνος” όχι.

 

4. Βρίσκεις ένα νέο χόμπι

Εντάξει, πόσο να κάτσεις στον καναπέ, πόσες σειρές να δεις και πόσο ύπνο να ρίξεις. Δε λέω κι αυτά έχουν τα καλά τους αλλά έρχεται η στιγμή που σε βαριέσαι κι εσύ ο ίδιος και νιώθεις την ανάγκη να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο και δημιουργικό. Θα ψάξεις για κάποιο άθλημα, που μπορεί να έκανες και μικρός κι απλώς με την πάροδο του χρόνου και τις υποχρεώσεις να σταμάτησε να έχει πια χώρο στη ζωή σου. Ίσως βρεις κάτι καλλιτεχνικό όπως η κεραμική ή το θέατρο, να ξεκινήσεις περπάτημα ή ποδήλατο και παρέα με τα ακουστικά σου να βρεις και κανένα ενδιαφέρον podcast.

 

5. Θα μάθεις να λες όχι και να υπολογίζεις τον χρόνο σου

Είναι αλήθεια πως όσο μεγαλώνουμε αρχίζουμε να εκτιμάμε τον χρόνο μας, να σεβόμαστε περισσότερο τα θέλω μας και τις ανάγκες μας και να καταλαβαίνουμε πως δεν προλαβαίνουμε να τα κάνουμε όλα. Θα αρχίσεις να βάζεις πράγματα στο πρόγραμμά σου που πραγματικά θέλεις να κάνεις, να αφιερώνεις χρόνο σε ανθρώπους που θέλεις, να λες όχι χωρίς να νιώθεις τύψεις σε πράγματα που δε σου ταιριάζουν, δε σε εξελίσσουν και δεν τα χρειάζεσαι. Μένοντας μόνος σου θα συνειδητοποιήσεις και ποια πράγματα δεν είναι πια για σένα και ποια νέα είναι η ώρα ν’ αγαπήσεις.

 

Όπως και να έχει, όποιες νέες συνήθειες και να βάλεις στη ρουτίνα σου, ένα πράγμα μένει σταθερό, είσαι εσύ κι ο εαυτός σου και χρειάζεται να τα βρείτε. Τις αλλαγές και τις περιπέτειες, είτε εκείνες που επιλέξαμε είτε εκείνες που προέκυψαν, μπορούμε να τις αγκαλιάσουμε και να τις διαχειριστούμε πολύ καλύτερα όταν είμαστε μέσα μας καλά. Και γιατί όχι, να μην κάνουμε την  “πρώτη φορά μόνος” ένα απ’τα πιο όμορφα κεφάλαια της ζωής μας!

Συντάκτης: Βίκυ Μήλιου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου