Όλοι μας θα κληθούμε σε κάποια φάση να διαλέξουμε το επαγγελματικό μας μονοπάτι. Θα αρχίσουμε να κάνουμε τα πρώτα μας δειλά βήματα στον στίβο αυτό, με σκοπό να βρούμε κάτι που θα μας ταιριάζει και θα ανταποκρίνεται στις κλήσεις μας, στα ταλέντα μας και στις δεξιότητές μας. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι κάτι πολύ σημαντικό, που δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει μόνο στη θεωρία, καθώς δεν παρέχεται οργανωμένα η κατάλληλη κατεύθυνση. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να ανακαλύψουμε το επάγγελμα που θέλουμε να ασκήσουμε, είναι φορές όμως που αυτό μοιάζει βουνό θεόρατο. Πώς μπορούμε να το υπερνικήσουμε; Υπάρχουν πρακτικές που μπορούμε να δοκιμάσουμε και θα μας ξεκαθαρίσουν λίγο το τοπίο, αλλά και η συζήτηση με τα κατάλληλα άτομα μπορεί να φέρει μπροστά στα μάτια μας μερικές εξαιρετικά βοηθητικές κατευθυντήριες γραμμές.

Υπάρχουν κάποιες εταιρείες που παρέχουν συμβουλευτική και μπορούμε να βρούμε online courses ή μέντορες για να μας βοηθήσουν. Στην αναζήτηση καριέρας χρειάζεται να κάνουμε μια ανασκόπηση του παρελθόντος μας, βρίσκοντας τα φυσικά μας ταλέντα καθώς και το τι είναι σημαντικό για εμάς. Αν για παράδειγμα είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι σχετικά με το περιβάλλον, γιατί να μην εντάξουμε στις επιλογές μας ένα επάγγελμα που είναι σχετικό με την προστασία του; Είναι υπέροχο να βρεθούμε σε έναν τομέα που μιλάει στην καρδιά μας και μας δίνει ένα νόημα κι ένα σκοπό. Είναι σημαντικό λοιπόν στην περίοδο της αναζήτηση να αναρωτηθούμε τι θέλουμε να αλλάξουμε στον κόσμο και ποιο να είναι το αντίκτυπό μας, όχι απλά «τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε» ή ποιο επάγγελμα μάς προσδίδει κύρος, ασφάλεια και υψηλό μισθό.

Ζούμε σε μια εποχή που όλα αλλάζουν ραγδαία και όλα είναι ρευστά. Χρειάζεται λοιπόν να προσαρμοζόμαστε και να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας. Επαγγέλματα που ήταν καθιερωμένα στον επαγγελματικό κόσμο δεν υπάρχουν πια και καινούρια έχουν αναδειχθεί. Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι πως για να πάρεις μια σωστή για εσένα απόφαση καλό είναι να έχεις αυξημένη αυτογνωσία. Η ενημέρωση σχετικά με τις τάσεις εργασίας καθώς και τις απαραίτητες, ή τις επιθυμητές αλλά σπάνιες, δεξιότητες, μπορεί επίσης να παίξει καθοριστικό ρόλο. Και δε θέλει πανικό. Αν δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις, ή αν νιώθεις πως οι επιλογές και οι επιθυμίες σου είναι θολές κι απόμακρες, να θυμάσαι πως είναι απόλυτα φυσιολογικό. Με μικρά και σταθερά βήματα θα το βρεις.

Ξεκίνα με το να δεις ποια μαθήματα σου αρέσουν, σε ποια είσαι καλός χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και ποια πράγματα είναι σημαντικά για εσένα. Αλλιώς θα κινηθείς αν στο πεδίο των ενδιαφερόντων σου είναι η καταπολέμηση της φτώχειας ή τα ανθρώπινα δικαιώματα κι αλλιώς αν είναι η επικοινωνία με ανθρώπους, η πρόκληση, ή η τέχνη. Ψάξε να δεις αν υπάρχουν εθελοντικοί οργανισμοί που να ασχολούνται με κάτι απ’ τα πάθη σου και ασχολήσου με αυτό. Θα αναπτύξεις πολλές δεξιότητες, θα μάθεις να δουλεύεις σε ομάδα, να διαχειρίζεσαι πρότζεκτ και θα δικτυωθείς με κόσμο που μιλάει την ίδια γλώσσα με εσένα, άσε που είναι ένα πολύ μεγάλο ατού για το βιογραφικό σου. Μπορείς ακόμα να ψάξεις για οργανισμούς που μπορεί να έχουν θέσεις εργασίας ή πρακτικές, έτσι ώστε να ξεκινήσεις από κάπου.

Μια συζήτηση με έναν καλά δικτυωμένο καθηγητή μπορεί να σου δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι παίζει στον τομέα που σε ενδιαφέρει. Αν έχεις τον χρόνο και διαθέσιμο budget, οι εταιρίες συμβουλευτικής καριέρας είναι επίσης βοηθητικές. Εκεί θα ασχοληθούν με το να σε κατευθύνουν δομημένα προς τα πεδία των ενδιαφερόντων σου, θα σου δώσουν όλα τα στοιχεία για τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις προκειμένου να μπεις σ’ αυτούς τους κλάδους, θα σε βοηθήσουν στην προετοιμασία με τη δημιουργία ενός σωστού βιογραφικού και εκπαιδεύοντάς σε για συνεντεύξεις και τέλος, θα έχεις έναν σύμβουλο στο πλάι σου όπου κολλήσεις.

Αν τώρα ήδη εργάζεσαι και θέλεις να ανέλθεις στην εταιρεία σου, υπάρχουν κάποια βήματα που ίσως σου φανούν χρήσιμα. Γράψε ποιοι είναι οι στόχοι της θέσης σου, τι αντίκτυπο έχουν οι αρμοδιότητές σου στο τμήμα σου αλλά και συνολικά στην εταιρεία, κάνε επίσης, αν είναι εφικτό, ένα πλάνο σχετικά με το πότε μπορείς να έχεις ολοκληρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό των στόχων σου. Όταν είσαι έτοιμος οργάνωσε ένα meeting με τον μάνατζέρ σου όπου θα συζητήσεις με απτά παραδείγματα τι έχεις καταφέρει, ποιο είναι το μοναδικό στοιχείο που φέρνεις στην ομάδα, καθώς και πού θα ήθελες να δεις τον εαυτό σου στον επόμενο χρόνο. Μίλα ανοιχτά για τις φιλοδοξίες σου και για το πώς θέλεις να εξελιχθείς επαγγελματικά, μισθολογικά και προσωπικά, ρωτώντας με τι τρόπο θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ρώτα αν υπάρχουν courses που θα μπορούσες να παρακολουθήσεις, σε τι καινούρια πρότζεκτ μπορείς να εμπλακείς και πώς μπορείς να αναλάβεις περισσότερες ευθύνες. Άλλη κίνηση ματ θα ήταν να βρεις ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να γίνει μέντοράς σου. Ένα άτομο με μεγάλη εμπειρία και λογικά αρκετά χρόνια στην εταιρεία, που μπορεί να σε κατευθύνει σωστά, να σου δώσει πρακτικές συμβουλές και να σε βοηθήσει σε ό,τι χρειαστείς.

Το σίγουρο είναι πως για να βρεις τα βήματά σου, είτε τώρα ψάχνεις το τι θέλεις να κάνεις, είτε έχεις κατασταλάξει μα αναζητάς την εξέλιξη, χρειάζεται καλή στρατηγική, υπομονή και λίγο κόπο. Όμως ο χρόνος και η προσπάθεια θα σε ανταμείψουν. Είναι αναγκαίο να ανεβαίνουμε σκαλιά, να μη μένουμε στάσιμοι στη ζωή και στην καριέρα μας, έτσι γινόμαστε καλύτεροι και νιώθουμε πιο ικανοί. Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη, το θέμα λοιπόν είναι να μην τη φοβηθούμε. Ας θυμόμαστε πως με προσεγμένα βήματα και κινήσεις θα δώσεις τον ρυθμό και την κατεύθυνση που θέλεις στις αλλαγές.

Συντάκτης: Βίκυ Μήλιου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη