pillow26107

Αν έχεις μεγαλώσει στα 90s, μάλλον είσαι κι εσύ μέρος της τρέλας που επικρατούσε με τον Harry. Είτε είσαι λάτρης των βιβλίων του, είτε απλώς παρακολούθησες κάποιες από τις ταινίες του, είτε οι φίλοι σου ήταν κολλημένοι μαζί του, δεν μπορείς παρά να παραδεχτείς ότι το τότε κόλλημα ήταν παγκόσμιο και τεράστιο. Αυτοί που ξημέρωναν διαβάζοντας την ιστορία του λένε ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα βιβλίο φαντασίας για εφήβους. Αν και η πλοκή είναι αποκλειστικό προϊόν της φαντασίας της J.K.Rowling, ο τρόπος που διαδραματίζονται τα γεγονότα, το παρελθόν κάθε ήρωα και η εξέλιξή του όσο περιπλέκεται η πλοκή δίνει στους ήρωες ανθρώπινα στοιχεία. Όντας παιδί μεγαλωμένο με τα βιβλία του Harry, δεν μπορώ παρά να προσθέσω ότι μου χάρισε κάποια από τα σπουδαιότερα μαθήματα ζωής, ότι έκλαψα και χάρηκα μέσα από τις σελίδες του. Όπως και στα βιβλία, έτσι και στην πραγματικότητα, η ζωή δεν είναι παρά μια ισορροπία ανάμεσα ανάμεσα σε θετικά κι αρνητικά.

Ο Harry μάς έμαθε πως οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε. Το έχεις ξανακούσει, μα είναι σωστό, και σε αυτή την περίπτωση πέρα για πέρα αληθινό. Πολλές φορές στην πραγματική ζωή, όπως και στη ζωή του Harry, η οικογένεια που μας τυχαίνει (η θεία και ο θείος του δηλαδή απ’ τη στιγμή που έφυγαν οι γονείς του και μετά) δεν είναι αυτή που ονειρευόμαστε. Η οικογένεια θέτει τα θεμέλια γύρω απ’ τα οποία εξελιχθούμε και θα ωριμάσουμε. Όταν, λοιπόν, αυτή η αγάπη δεν υπάρχει ή τη στερούμαστε, παίρνει τη θέση της η αγάπη και η υποστήριξη από φίλους που είναι η δική μας οικογένεια όταν η βιολογική απουσιάζει ή αποδεικνύεται «μικρή». Παρ’ όλο που ο κεντρικός ήρωας στο βιβλίο ήταν ο Harry, ίσως αν δεν ήταν οι φίλοι του, το παιδί αυτό να μην εξελισσόταν ποτέ στον άντρα που έγινε. «Αν θες να φύγει ο Χάρι, πρέπει να φύγουμε κι εμείς.».

Επίσης, ο Harry μάς θύμισε πως κάποιοι άνθρωποι δεν είναι αυτό που φαίνονται. Πολλές φορές ακολουθούμε το ένστικτό μας και εμπιστευόμαστε ανθρώπους με κριτήριο αυτό που μας βγάζουν. Το παρελθόν κι οι επιλογές μας συχνά μας οδηγούν να δημιουργούμε τοίχους, να μην έχουμε και την καλύτερη συμπεριφορά. Όπως ο Σέβερους Σνέιπ, έτσι και πολλοί άλλοι γύρω μας, κρύβουν ένα παρελθόν που ακόμα τους παιδεύει, στιγμές που πόνεσαν μα άφησαν πίσω και μια ευαισθησία κρυμμένη πίσω από τους άσχημους τρόπους τους. Τελικά, όλοι ζητάμε την αγάπη και όταν δε γυρίζει σε εμάς αφήνει ξεκάθαρα τα σημάδια της. «Όλοι έχουμε φως και σκοτάδι μέσα μας. Αυτό που έχει σημασία είναι ποιο διαλέγουμε. Αυτό δείχνει ποιοι είμαστε. Μετά από τόσο καιρό; Πάντα.».

Ένα ακόμη μάθημα που πήραμε χάρη στον Harry είναι πως ακόμα κι αν κάποιοι φεύγουν απ’ τη ζωή, η αγάπη τους είναι πάντα μαζί μας. Η αγάπη των γονιών μας είναι αδιαμφισβήτητη, γι’ αυτό κι η απουσία τους είναι έντονη, όσο και αν κάποιες φορές αποτελεί μέρος του κύκλου της ζωής. Η «παρουσία» τους σε κάποιες από τις πιο χαρούμενες ή πιο δύσκολες φάσεις της ζωής μας είναι δεδομένη, ακόμη κι όταν δε βρίσκονται εν ζωή. Έτσι, λοιπόν, όποτε ο Harry ήρθε αντιμέτωπος με δυσκολίες, μέσα από τον καθρέφτη, στο δάσος, οι γονείς του βρίσκονταν εκεί, με μια άυλη μορφή, διάφανοι. Η παρουσία τους ενσαρκώνει της δύναμη της αγάπης που βρίσκεται μέσα μας και από αυτή αντλούμε δύναμη για τα πάντα, ακόμη και για τις πιο περίπλοκες στιγμές μας. «Αλήθεια, πιστεύεις ότι εκείνοι που αγαπήσαμε πραγματικά όταν φεύγουν, μας αφήνουν; Νομίζεις ότι δεν τους ανακαλούμε στη μνήμη μας πιο ξεκάθαρα από ποτέ κάθε φορά που βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα;».

Εν τέλη, το σπουδαιότερο μάθημα που χαρίζουν τα βιβλία του Harry είναι ότι όσοι πορεύονται χωρίς ματαιοδοξία στη ζωή, με αγάπη και καθαρή καρδιά, δεν μπορούν παρά να βρουν μια θέση στο φως. «Είναι οι επιλογές μας που δείχνουν ποιοι είμαστε, όχι οι ικανότητές μας.». Θα μπορούσα να γράψω τόμους για όσα μου έχουν προσφέρει αυτά τα βιβλία. Δεν ήταν ποτέ ένα απλό βιβλίο, δεν ήταν ποτέ ένας απλός μάγος, δεν ήταν ποτέ μια απλή ιστορία φαντασίας. Αποτελεί κομμάτι της νεανικής μου ηλικίας και μαζί με τον Harry μεγάλωσα κι εγώ.

Συντάκτης: Χριστίνα Τρακοσιή
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.