Η έκφραση «Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι» δε θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Η φιλία είναι συνήθως μία από τις πρώτες σχέσεις που αναπτύσσει ο άνθρωπος στη ζωή του και συνεχίζει να υφίσταται σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του. Το πώς διαμορφώνεται ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα ενός ατόμου εξαρτάται πάντα από τον περίγυρό του. Με βάση αυτόν, οι εμπειρίες σου και οι επιλογές σου, οι αποφάσεις που παίρνεις στη ζωή σου αλλά και το πώς αντιμετωπίζεις τα παράδοξα ή απροσδόκητα, εξαρτάται κι από τα άτομα που έχεις ως παραδείγματα στη ζωή σου.

Συνήθως, στις επιλογές που κάνεις για φίλους, επιλέγεις άτομα τα οποία σε καταλαβαίνουν, περνάς καλά μαζί τους και σε βοηθάνε να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Επίσης, επιλέγεις άτομα τα οποία σε ανεβάζουν, όχι μόνο ψυχολογικά στις άσχημες μέρες, αλλά και πνευματικά. Σε βοηθάνε να νιώσεις πιο ολοκληρωμένος ως άνθρωπος με το να συνειδητοποιήσεις όλες τις δυνατότητές σου και να τις αξιοποιήσεις στο μέγιστό τους βαθμό.

Έρευνα έδειξε ότι άτομα που θέλουν να βρουν το νόημα της ζωής τους και να πετύχουν αυτοπραγμάτωση ξοδεύουν περισσότερο χρόνο με τους φίλους τους. Ο λόγος είναι ότι οι φίλοι βοηθάνε στην επίτευξη της κοινωνικής καταξίωσης ενός ατόμου. Επίσης, οι φίλοι είναι αυτοί που σε βοηθάνε να βρεις μία εσωτερική ισορροπία αφού σε παροτρύνουν στο να αξιοποιήσεις τις δυνατότητές σου τόσο σωματικά, όσο πνευματικά και ψυχικά. Κάτι σαν personal trainer της ψυχής μας.

Με το να αξιοποιήσεις όλες τις πτυχές των δυνατοτήτων σου, αναπτύσσεις και την αίσθηση της πληρότητας. Το να νιώθει ο άνθρωπος πως η ζωή του αξίζει και πως αυτά που κάνει έχουν νόημα είτε για τον ίδιο είτε για τον περίγυρό του, βοηθά στο να αποκτήσει ισορροπία και σταθερότητα στη ζωή του. Όταν νιώθεις χαμένος, απευθύνεσαι στους φίλους σου οι οποίοι θα σε βοηθήσουν να βρεις ξανά τον δρόμο σου, να θυμηθείς τις ικανότητές σου και να αποκτήσουν νόημα αυτά που κάνεις.

Εκτός από το να πετύχεις αυτοπραγμάτωση, οι φίλοι σε προκαλούν να κάνεις αξιολόγηση και να γίνεις κριτής του εαυτού σου. Αρχίζεις να ρωτάς τον εαυτό σου εάν πέτυχες τους στόχους σου και τα όνειρά σου. Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε αυτοί είναι που σε παροτρύνουν να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, να μην παραιτηθείς, να σταματήσεις να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου και να κυνηγήσεις ευκαιρίες. Οι φίλοι είναι οι κριτές σου αλλά και οι οπαδοί σου. Σου μαθαίνουν να παρατηρείς τον εαυτό σου και τον εσωτερικό σου κόσμο. Κι ενώ η ενδοσκόπηση είναι καθαρά ατομική διαδικασία, οι φίλοι παίζουν ένα πολύ σημαντικό λόγο αφού σε βοηθάνε να διερωτηθείς εάν έφτασες εκεί που ήθελες ή εάν πρέπει να συνεχίσεις να προσπαθείς. Σου θέτουν ερωτήματα πιο βαθυστόχαστα τα οποία για να απαντήσεις πρέπει να χωθείς εντός σου και να βρεις ποιος πραγματικά είσαι.

Τελικά αυτό που μένει είναι οι δικές σου επιλογές. Και οι επιλογές σου στους φίλους, αντικατοπτρίζονται στο δικό σου χαρακτήρα και το πως αυτός ανθίζει. Το να αναζητάς φίλους που σε βοηθούν να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου είναι μια διαδικασία σχεδόν ακούσια, που απορρέει χωρίς προσπάθεια συνειδητή. Στην τελική, οι φίλοι είναι αυτοί που θα σε σπρώξουν στο να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Κι αυτό εκτός από σπουδαίο, είναι κι όμορφο. Πολύ όμορφο.

Συντάκτης: Νίκη Παπαμιλτιάδους
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου