Ο Καζαντζάκης είχε πει «ό,τι δε συνέβη ποτέ είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά» και για τις ώρες που ψάχνουμε δικαιολογίες, που θέλουμε να αποποιηθούμε τις ευθύνες των πράξεών μας, να γίνουμε ίσως λίγο ρομαντικοί με τη ζωή δεχόμαστε αυτή τη φράση ως τη μεγαλύτερη αλήθεια που ειπώθηκε. Αν το σκεφτείς όμως δεν ισχύει, ο πόθος για κάτι, η θέλησή σου να τα καταφέρεις αποτελούν το πρώτο βήμα, αλλά όχι το κυριότερο και το μοναδικό. Όσο και να θες κάτι αν δεν το διεκδικήσεις, αν δεν παλέψεις γι’ αυτό, δε θυσιάσεις ορισμένες απολαύσεις δεν πρόκειται να έρθει καμία μεγάλη αλλαγή, απλώς δε θα το αποκτήσεις.

Για οτιδήποτε σε αυτή τη ζωή πρέπει να κοπιάσεις πολύ. Δεν αρκεί απλώς να είσαι έξυπνος, όμορφος, αστείος ή όλα αυτά μαζί. Αν δεν εξελιχθείς ως άνθρωπος, αν δεν κυνηγήσεις τους στόχους σου θα μείνεις στάσιμος βλέποντας τους υπόλοιπους να προχωρούν ή πιθανότερα να βαλτώνουν πλάι σου. Κυνισμός και ρεαλισμός μέχρι αηδίας, αλλά η αλήθεια είναι πως ο κόσμος δεν κρύβει καλοσύνη μέσα του όσο κι αν δεν θέλω να το πιστεύω, όσο κι αν τον δικαιολογώ.

Όταν θα προσπαθήσεις να βελτιωθείς, να ανέβεις ένα μικρό σκαλοπάτι απ’ τη σκάλα της φιλοδοξίας σου, οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να σου βάλουν τρικλοποδιά ισχυριζόμενοι πως ό,τι κάνεις είναι λάθος. Πως το γεγονός ότι διαβάζεις για να γίνεις καλύτερος σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σου είναι έγκλημα κατά της κοινωνίας τους. Της υποκριτικής, επιφανειακής βυθιζόμενη στην ψευτοκουλτούρα κοινωνία τους. Είναι τυχεροί όσοι διαβάζουν γιατί παρέχουν το δικαίωμα στον εαυτό τους να ονειρεύονται κι όλες οι σπουδαίες αλλαγές προέκυψαν επειδή κάποιοι άνθρωποι σαν εμάς, απλώς με λίγο περισσότερο θάρρος, τόλμησαν να ονειρευτούν, να ονειρευτούν πως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο…

Δεν είναι λοιπόν ντροπή να έχεις φιλοδοξίες, όνειρα για το μέλλον για την εργασία που θα επιλέξεις και δε θα σου επιβληθεί από ανάγκη. Εφόσον αυτές οι φιλοδοξίες παραμένουν σε ένα κατανοητό επίπεδο, ευτυχώς που υπάρχουν. Μην τους αφήσεις να σε πείσουν πως η δημιουργική γραφή είναι χάσιμο χρόνου, η εκμάθηση ξένων γλωσσών απλώς υπερβολή κι η παρακολούθηση σεμιναρίων ανούσια. Μπορείς πάντα να είσαι έξυπνος, όμορφος, αστείος ή κι όλα αυτά μαζί, αλλά μην τους αφήνεις να σε χαρακτηρίζουν μόνο από αυτά. Είσαι όλα αυτά και άλλα τόσα που δεν ξέρουν, που μπορεί και εσύ ο ίδιος να μην έχεις ανακαλύψει για σένα.  Μην τους αφήσεις να σου στερήσουν τη χαρά που θα νιώσεις μόλις καταφέρεις κάτι που θεωρούσες αδύνατο.

Η ζωή σου είναι μία, μην τους επιτρέψεις να στην ορίζουν.

Όλοι κάποια στιγμή μπορεί να το κάναμε είτε ως πλάκα είτε γιατί θεωρούσαμε κάποιον καλύτερο από μας και λέγοντάς τον φυτό σκεφτήκαμε ότι θα τον μειώσουμε, θα φανούμε πιο κουλ. Απ’ το σχολείο ακόμη δείχναμε με το δάχτυλο όποιον είχε πολύπλευρες γνώσεις επειδή διάβαζε ή σιγοψιθυρίζαμε μεταξύ μας ότι γλείφει τη δασκάλα όταν έκανε παραπάνω ερωτήσεις σχετικά με ένα θέμα. Ανόητοι και μικροί υπήρξαμε και το κακό είναι ότι συνεχίσαμε αυτή την παρωδία και μετά το σχολείο στο πανεπιστήμιο ισχυριζόμενοι  πως δε θεωρούνται φοιτητές όσοι στην εξεταστική ξεσκιστούν για ένα καλό βαθμό. Ότι αποτελούν την ντροπή της σχολής όσοι γουστάρουν στο πτυχίο να αναγράφεται ένας αξιοπρεπής βαθμός που θα αντανακλά τον κόπο και τις προσπάθειές τους.

Καιρός είναι να εξελιχθούμε, να προχωρήσουμε ως κοινωνία να μη θεωρούμε κακό κάποιος να έχει φιλοδοξίες, να θέλει να πετύχει, να μορφωθεί. Ώστε να έχει πιθανότητες κι εκείνος με τη σειρά του να μην ντρέπεται για τον εαυτό του σε μερικά χρόνια επειδή δεν προσπάθησε αρκετά για όσα ήθελε. Όλα είναι θέμα σκληρής δουλειάς και προσπάθειας, μην υποτιμάς λοιπόν τον εαυτό σου θεωρώντας ότι αν ήταν κάτι να γίνει θα γινόταν ή πιστεύοντας ότι και να προσπαθήσεις δεν πρόκειται να καταφέρεις και πολλά.Ουσιαστικά εσύ σου στερείς τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιφέρεις έστω και την παραμικρή αλλαγή.

Κρίμα δεν είναι να ανήκεις στο πιο πολυεπίπεδο και πολύπλευρο είδος στον πλανήτη και να μην αξιοποιείς τη φύση σου;

 

Συντάκτης: Βέρα Πάρδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη