Δεν είναι λίγες οι φορές όπου το «κέρατο» πέφτει σύννεφο σε μια σχέση. Πολλές φορές με την συγκατάθεση, έχοντας δηλαδή τη συναίνεση από το σύντροφό σου, αφού είχατε δηλώσει ότι έχετε ανοιχτή σχέση ή έστω με μια δόση παρανομίας έχοντας το ελεύθερο γιατί είναι σε άγνοια ο σύντροφος σου.

Σε ένα συμβολικό επίπεδο, το κέρατο είναι ένα σημαντικό μέρος πολλών ζώων, προφανώς γιατί αμύνονται με αυτά και προπαντός επειδή είναι γόητρο για την προσέγγιση άλλων ερωτικών συντρόφων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ελάφια τα οποία κάθε χρόνο ανανεώνουν τα κέρατα τους και επιπλέον είναι πολυγαμικά δηλαδή για κάθε αρσενικό αναλογούν μια δεκάδα  θηλυκών ελαφιών. Στις ανθρώπινες σχέσεις το κέρατο δεν είναι απίθανο να λειτουργεί ως προστασία από την φθορά που προκαλεί μια σχέση και την ενίσχυση της  αυτοπεποίθησής σου από έναν άλλον ερωτικό σύντροφο ή έστω την ανάγκη σου να μην είσαι μονογαμικός αλλά να έχεις την επιθυμία να συνευρίσκεσαι και να περνάς καλά και να αποκτάς περισσότερες εμπειρίες και με άλλους ερωτικούς συντρόφους.

Όμως, πέρα από της άμυνες και τις ερωτικές επιθυμίες που έχει το άτομο, δεν παύει να κρύβει το κέρατο και πολλές δυσλειτουργίες στην αλληλεπίδραση δυο ατόμων. Σύμφωνα με σεξολόγους, αυτό που ονομάζεται κέρατο εκκολάπτεται από πολλούς λόγους. Αιτίες που μπορεί να προέρχονται από συναισθηματική αστάθεια της σχέσης έως κακές σεξουαλικές επαφές μεταξύ των δύο  ατόμων. Γι’ αυτό δεν είναι απίθανο να υπάρξουν πονηρές και άτακτες συμπεριφορές με άλλα άτομα.

Από τη στιγμή όμως που μια σχέση έχει αστάθεια και δεν είναι καλά δομημένη ή έχει φθαρεί από το χρόνο γιατί πρέπει καταδικάσουμε αυστηρά ένα κέρατο;. Δεν είναι άδικο για ένα άτομο που δεν περνά καλά στη σχέση του; Βέβαια, εδώ τίθεται η σκέψη ότι από την στιγμή που δεν περνά καλά γιατί κάθεσαι σ’ αυτήν τη σχέση. Πάλι εδώ μπαίνει η ταμπέλα «δικαιολογία». Οι δικαιολογίες είναι άπειρες. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αιτιών που στέκεται ένα άτομο σε μια σχέση, εναρκτήριο της παραμονής του μπορεί να είναι η οικογένεια, ή ο φόβος της μοναξιάς.

Από την άλλη πλευρά οι υποστηρικτές της μονογαμίας που ισχυρίζονται ότι είναι καλό να έχεις ένα μόνο σύντροφο πιθανόν να μη γνωρίζουν ότι η μονογαμία έχει να κάνει με την κτητικότητα του ατόμου κι όχι τόσο με τα συναισθήματα και χρησιμοποιείται για την άκρατη επικράτηση της πατριαρχίας. Με λίγα λόγια καταπιέζεται η σεξουαλικότητα, το πάθος και ο έρωτας και στη θέση τους μπαίνει η ταμπέλα «μου ανήκεις». Μετατρέπεσαι δηλαδή σε έναν χωράφι όπου ο άλλος όποτε θέλει σε θερίζει όποτε θέλει σε σπέρνει. Αυτό, δυστυχώς, δε θεωρείται σχέση  αλλά κτηματολόγιο. Πιθανόν αυτοί που υποστηρίζουν τη μονογαμία να ενισχύουν και την ταμπέλα «κέρατο» καθώς χάνουν κάτι που θεωρούν ότι τους ανήκει, ότι αποκλειστικά και μόνο ότι είναι δικό τους.

Η μονογαμική σχέση μεταξύ δυο ατόμων, η οποία δεν είναι λειτουργική και δεν έχει σωστές αλληλεπιδράσεις αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη ρήξη της σχέσης και σ’ αυτό που ονομάζει η κοινωνία «κέρατο». Όμως το κέρατο έχει μια ίντριγκα, εξιτάρει και πολλές φορές κινητοποιεί τον εγωισμό του άλλου. Όπως προανέφερα χάνει κάτι και αφού το χάσει, τότε κινητοποιείται. Μήπως θα έπρεπε να φύγει η ταμπέλα και να μας ενεργοποιήσει, αν όντως είμαστε υποστηρικτές της μονογαμίας; Να μας κινητοποιήσει και να μας δείξει τι λάθη κάνουμε στη σχέση; Τι πρέπει να βελτιώσουμε;

Μήπως η ρουτίνα  της σχέσης που επαναλαμβάνεται συνεχώς οδηγεί στα δρομάκια της απιστίας; Που εξαιτίας της ρουτίνας φαίνονται τόσο σαγηνευτικά, εξωτικά και μαγικά. Μήπως η ρουτίνα και η απιστία είναι αλληλένδετες έννοιες; Μήπως η μία συμπληρώνει την άλλη; Κλείνοντας, οι ταμπέλες δεν είναι πηγή βελτίωσης μιας κατάστασης αλλά κατά κύριο λόγο φθείρουν ακόμα πιο πολύ την υπάρχουσα κατάσταση και δε βελτιώνουν απολύτως τίποτα. Αν μένεις σε μια σχέση ενώ θέλεις να κερατώσεις, τότε καλύτερα να το κάνεις, ή να χωρίσεις. Δε χωράει πολλή ακόμη καταπίεση το μέσα μας.

 

Συντάκτης: Σταμάτης Κυριάκος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου