Στο θέμα του φλερτ, δε χωρά αμφιβολία, υπάρχει παγιωμένη στάση από την αρχή! Ξεκινάς με σταθερές βάσεις, γνώριμες προς σε εσένα. Αρχικά κοιτάς να πάρεις το προβάδισμα. Να κερδίσεις πάση θυσία τα βλέμματα και την προσοχή που πιστεύεις πως σου αρμόζουν. Βγάζεις από την αρχή το καλύτερο χαρτί σου, το πετάς στο τραπέζι και ξεκινάς το παιχνίδι της διεκδίκησης!

Δε σταματάς μέχρι να αισθανθείς τη νίκη. «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να κερδίσω βλέμματα και εντυπώσεις, η πολιορκία μόλις ξεκίνησε και ο τερματισμός θα είναι η επιτυχία!» Σαγηνεύεις και σαγηνεύεσαι, κυρίως όμως από τον ίδιο σου τον εαυτό. Το πάθος που σου βγαίνει σε ξαφνιάζει και αυτό γιατί δεν είσαι σίγουρος πως σου το γεννάει το άτομο απέναντί σου. Μερικές φορές δεν το περιμένεις ούτε εσύ ο ίδιος! Έχεις το αίσθημα περιπέτειας. Πως τώρα όλα θα παιχτούν και θα πρέπει να τα δώσεις από την πρώτη κίνηση. Βιώνεις μια κατάσταση σε μορφή ντοπαρίσματος. Η περιπέτεια ταλαντεύεται ανάμεσα στον αληθινό σου εαυτό και στο μυθοπλαστικό, σε εκείνο που θα ήθελες να είσαι αλλά δεν μπορείς. Το φλερτ σε οδηγεί να ξεχάσεις τον τελικό στόχο, που δεν είναι άλλος από το άτομο απέναντί σου και να χαθείς στη διαδρομή. Ανατρέπεις την εικόνα σου με ωραιοποιήσεις, είτε σε σημείο κουραστικό είτε με μια δόση χιούμορ!

Η έλξη όπως και να το δεις, ξεκινά εγκεφαλικά. Αν ο τρόπος με τον οποίο εξιστορείς κάθε σου επιτυχία και κατόρθωμα έχει μια πινελιά ηρωισμού ή πικάντικης ερμηνείας, προϊδεάζεις τον άλλον να περιμένει ακόμα περισσότερα. Και μπαίνεις και εσύ στο κοστούμι που μόνος σου ράβεις για το ρόλο σου και συνειδητοποιείς πως θαυμάζεις τον εαυτό σου με όσα λες. Το μόνο που σκέφτεσαι ασυνείδητα είναι να μη φανείς αδέξιος, βαρετός και ίσως αδιάφορος, οπότε κοσμείς την περιγραφή σου, όπως ένας συγγραφέας το διήγημά του. Λίγο σασπένς από εδώ, λίγες χρυσές πινελιές από την άλλη και να το χρυσό νήμα! Καταφέρνεις να πάρεις τα ηνία και να πουλήσεις τον εαυτό σου με θριαμβευτικό τρόπο! Και όταν πια τα καταφέρεις, το αριστούργημα που έχεις δημιουργήσει, αρχίζει να γκρεμίζεται.

 

 

Το ίνδαλμα του εαυτού σου, δεν πρόλαβε να δώσει το στίγμα της επαλήθευσης. Αντιμετωπίζεις ανοιχτά μια πρόκληση που έχει πολλές πλευρές. Βασίζεσαι στις λεπτομέρειες προσπαθώντας να δημιουργήσεις μια τέλεια εικόνα και χάνεις την ουσία.

Η κοινή λογική αποτρέπει αυτά τα λάθη, υπαγορεύει πως βλέπουμε πρώτα το σημαντικό και μετά τις λεπτομέρειες. Στην περίπτωση του φλερτ θα υπαγόρευε πως πρώτα ζυγίζεις το άτομο απέναντί σου και μετά αρχίζεις να το διεκδικείς. Αυτό όμως δεν ισχύει. Πάνω στην υπερδιέγερση πρώτο μέλημά μας, σε εισαγωγικά, είναι να μη μας ξεφύγει καμία λεπτομέρεια πάνω μας. Επιμελούμαστε νωχελικά κάθε μας κίνηση και τη στολίζουμε με περίτεχνες λέξεις. Ο τόνος της φωνής μας προσπαθούμε να είναι γλυκός και μαλακός λες και μιλάμε σε ένα μικρό παιδί και προσπαθούμε να το δελεάσουμε να μας αποδεχτεί και να νιώσει ασφάλεια μαζί μας.

Άσχετο αν μετά καταλάβουμε πως όλη αυτή η υπεράνθρωπη προσπάθεια να μην τσαλακωθούμε και φανούμε άγαρμποι θα αποβεί ανούσια. Τις περισσότερες φορές, πάνω στην προσπάθεια ανάδειξής μας, ξεχνάμε να συμβαδίσουμε με τον παρτενέρ μας στη συγκεκριμένη παρτίδα του παιχνιδιού. Αδιαφορούμε να τον γνωρίσουμε, να βρούμε κοινά σημεία που μας συνδέουν. Να κοιτάξουμε τα ουσιαστικά.

Παίζουν όλα ρόλο στο φλερτ και οι επιλογές και οι προτεραιότητές μας. Το να δούμε εσκεμμένα το «δέντρο» και να το θαυμάσουμε περιφρονώντας το «δάσος» που το περιβάλλει, μόνο κακά αποτελέσματα θα επιφέρει. Το φλερτ είναι ένας ρυθμός από ήρεμες φιλοφρονήσεις, όχι τόσο αιχμηρές, ώστε να σοκάρουν, ούτε τόσο ασαφείς, ώστε να μη γίνουν κατανοητές. Φιλοφρονήσεις που να μην εστιάζουν στον ίδιο μας τον εαυτό αλλά στον άνθρωπο που θέλουμε να κατακτήσουμε. Μερικές φορές όλο αυτό χάνεται λόγω στρες και αμφιβολίας για το τι μπορούμε να καταφέρουμε. Ξεκινάμε μια συνεχόμενη πολυλογία και φτάνουμε σε αδιέξοδο.

Αντί για εκδήλωση ερωτικής συμπάθειας, λανθασμένα περνάμε μηνύματα αδυναμίας και αδιαφορίας, ίσως ακόμη και μιας μικρής εγωπάθειας. Λειτουργούμε εσκεμμένα με σύστημα επιβράβευσης και όχι αποδοχής. Το πιο δύσκολο κομμάτι σε αυτές τις ιστορίες είναι να καταφέρεις να δεις σωστά την κατάσταση, χωρίς τις παρωπίδες που καθρεφτίζουν εσένα πάνω της. Να διαβάσεις από την αρχή τα μηνύματα του φλερτ. Την έλξη που υπάρχει, ή την απωθητική δύναμη που ίσως δημιουργείται. Η χημεία πάντα δίνει τα σημάδια της και είναι ικανή να δημιουργήσει ηλεκτρισμό από το πρώτο βλέμμα, είναι σημαντικό όμως αυτό το βλέμμα να είναι ουσιαστικό. Να κοιτάμε τον άλλον και όχι την έκφραση θαυμασμού του προς το πρόσωπό μας.

Πουλάς τον εαυτό σου και δεν αφήνεσαι στο αμοιβαίο συναίσθημα. Βάζεις τα δυνατά σου να γίνεις αρεστός από το πρώτο λεπτό και μηδενίζεις έτσι τον ερωτισμό. Η μαγεία κρύβεται στη διαρκή πολιορκία, σε δύο ανθρώπους που κάνουν τον άνθρωπο απέναντί τους για λίγο κέντρο του σύμπαντός τους και μπαίνουν σε ένα παιχνίδι εξύψωσής του. Και όπου σας βγάλει…

Το φλερτ είναι προσωπική υπόθεση. Βάζεις τη σφραγίδα που θες για να σε θυμούνται, είτε συνεχίσεις το ειδύλλιο είτε αρκεστείς στην πρώτη γεύση της γνωριμίας. Στο φλερτ αναζωογονείσαι. Αναζητάς όσα σου λείπουν για να νιώσεις ολοκληρωμένος. Ψάχνεις ένα σκαλοπάτι που σου δίνει την ώθηση να μάθεις με έναν ιδιαίτερο τρόπο ποιος είσαι και τι δυνατότητες έχεις. Και όταν το βρεις και το ανέβεις, ξεκινάς να ανακαλύπτεις και το άτομο απέναντί σου.

 

Συντάκτης: Νίνα Λυβιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη