Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έμαθαν ποτέ να αποδέχονται το διαφορετικό. Ακόμα κι αν έπρεπε να αποκτήσουμε κατάλληλη παιδεία μετά από τόσα χρόνια στα θρανία, το μόνο που έμεινε χαραγμένο στον νου μας είναι πως δύο και δύο κάνει τέσσερα και «δυο δεκάρες η βιολέτα, τσιγκολελέτα τσιγκολελέτα».

Πρόσωπα που επιλέγουν να μη φερθούν ανάλογα τον περιστάσεων, να κατηγορούν και να υποβαθμίζουν άλλους. Δεν έμαθαν να ξεχωρίζουν το συναίσθημα από τη λογική, να κατανοούν πώς από τον συμβολικό κώδικα επικοινωνίας φτάνουμε στη διαπροσωπική συναλλαγή. Είναι λεπτή η γραμμή ανάμεσα στο στάδιο της επεξεργασίας που γίνεται με τον νου και στο εκτελεστικό στάδιο της πράξης! Κοντράρεται δυναμικά η επιρροή της καχυποψίας με τη στάση που θα κρατήσουμε για να φανούμε ανώτεροι και αρεστοί!

Εντυπωσιακό το γεγονός ότι υπάρχουν άτομα που επιδιώκουν διακαώς να αναδεικνύονται μέσα από τις επιτυχίες των άλλων. Καταφέρνουν με ύπουλα τεχνάσματα και αερολογίες να σε κάνουν να βγαίνεις πάντα λάθος, μπερδεμένος, ανεπαρκής. Δεν κοιτούν τα δικά τους καμώματα, κάνουν τα στραβά μάτια λες και ήταν κάτι ασήμαντο, μικρό και ταπεινό λαθάκι. Ενδεχομένως μια λύση στις καταστάσεις αυτές να είναι οι «ανέπαφες» συναλλαγές. Θα φανούν χρήσιμες και θα βοηθήσουν να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και συγκρούσεις στις συναναστροφές μας. Άλλωστε τι σημασία έχει να αντικρίζεις κάποιον που το μόνο που σου προσφέρει είναι ο αποκρουστικός του χαρακτήρας;

«Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια». Να μην κουραζόμαστε κι εμείς να εξηγούμε τα ακαταλόγιστα που μας φορτώνουν. Άλλωστε η ικανότητα κατανόησης των τετελεσμένων είναι η έμφυτη τάση του ανθρώπου να συνθέτει καταστάσεις και φαινόμενα για καλύτερη προσαρμογή και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του. Τι μπορεί να υπολείπεται από τα άτομα που με τη βούλησή τους κανόνια χτυπούν και δε λογαριάζουν ούτε την υπόληψή τους; Μήπως κάποια στιγμή στη ζωή τους και σε όσα επέλεξαν να αφήσουν πίσω τους βρέθηκαν να στερούνται της επιλογής να αντιδράσουν στην απειλή ή σε κάποια απόρριψη και αρκέστηκαν σε βουβή αποχώρηση και ταπείνωση του εαυτού τους; Κι όμως καταφέρνουν και κρύβουν καλά όσα πέρασαν μέσω της συνεχούς δυσπιστίας, ψυχρότητας και με τις άνευ λόγου προσβολές στον λόγο τους. Συνήθως προσπαθούν με όσες αντοχές έχουν να κρατήσουν αποστάσεις, να φανούν δυνατότεροι και ικανότεροι όλων χωρίς να αφήσουν κανέναν να δει τις πληγές του παρελθόντος.

Είναι και εκείνοι στον κύκλο της εξαπάτησης! Λαμβάνουν άθελά τους λάθος μηνύματα που μπορεί να τους κάνουν εύκολα να φανούν  αντιπαθητικοί την ίδια ώρα που υποφέρουν και παλεύουν με τους «δαίμονές» τους. Πιθανότατα όσα κάνουν και λένε να προέρχονται από προσωπικά τους βιώματα. Ενστικτωδώς μπορεί να είναι διαρκώς σε ετοιμότητα για σύγκρουση και να μπλέκονται σε διαμάχες.

Τελικά είμαστε θύματα των συνειδητών επιλογών μας ή όσων λέμε πάνω στον φόβο μας; Κανένας όταν ηρεμεί από τα πάθη του δε θέλει να νιώθει πως τον ακολουθούν. Όσοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τέτοιους χαρακτήρες βίωσαν υποτιμητικά σχόλια και προσβολές, εξαγριώθηκαν με τον συνομιλητή τους και υποχώρησαν σαν βρεγμένη γάτα με την αξιοπρέπεια που τους απέμεινε, ώστε να μη φτάσουν σε σημείο να θεωρηθούν και οι ίδιοι «παράφρονες».

Το φαινόμενο αυτό ενδεχομένως να μη σταματήσει ποτέ. Παρατηρείται συχνά άτομα που τα καταφέρνουν καλά με τον λόγο και δεν έχουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω να γνωρίζουν καταξίωση χωρίς να υπολογίζεται το κόστος της συμπεριφοράς τους εις βάρος της κοινωνίας. Ξεχνάμε τους χαρακτηρισμούς που τους προσάψαμε και τελικά τους αφήνουμε να έχουν εξουσία που μας επηρεάζει αρνητικά. Από την άλλη προσωπικότητες εξαιρετικά ταλαντούχες και ανθεκτικές στα όσα κύματα, καταλήγουν κλεισμένες στην αποκρουστική, προβληματική τους φύση, χωρίς χέρι βοηθείας να τους περιθάλψει ή να τους υπερασπιστεί.

Οι ειδικοί δίνουν μια εξήγηση του φαινομένου. Λένε πως στη φύση πολλαπλασιάζονται ευκολότερα οι στοιχειώδεις οργανισμοί. Τα πολύπλοκα δεν αντέχουν. Αλίμονο σε μας που δεν καταφέραμε να φανούμε κυρίαρχοι του εαυτού μας και ενδώσαμε σε ανώριμες συμπεριφορές, καταστρέφοντας την ψυχολογία και τη διάθεσή μας! Όταν σταματήσουν να σε αντιμετωπίζουν σαν σάκο του μποξ, όταν σταματήσουν να σε βλέπουν ως εξιλαστήριο θύμα, θα λυθεί το πρόβλημα απ’ τη ρίζα του. Παρ’ όλα αυτά προλαβαίνεις να αντιδράσεις και να σπάσεις έναν φαύλο κύκλο.

Συντάκτης: Νίνα Λυβιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.