Οι απαρχές ρομαντικών ιστοριών αφήνουν το μυαλό σου να πετάει στα σύννεφα. Μέχρι να ‘ρθουν εκείνες οι στιγμές, όπου η επιστροφή σου στο έδαφος γίνεται απότομα με σκοπό να σχεδιάσεις μερικούς μακροπρόθεσμους στόχους για το μέλλον της σχέσης σου. Ένα μέλλον γεμάτο ενδιαφέρον. Γιατί αγαπάς κι αγαπιέσαι κι η έλξη σε κάνει να νιώθεις καταπληκτικά. Όμως τι στιγμές, σκέψεις, συναισθήματα ή και κάτι πιο βαθύ, μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου; Κι αν σε ρωτούσα για τις αξίες σου, θα απαντούσες θετικά, για το αν υπάρχει λόγος γι’ αυτές στον έρωτα;

Κουβέντες που κουράζουν πολλές φορές, όμως συζητήσεις που αφήνουν με τον τρόπο τους περιθώρια απογοητεύσεων ή συμβιβασμών δεν εξετάζουν καμία αξία σου. Θέματα που αντιπροσωπεύουν ορισμένα ζητήματα για τα οποία πρέπει να μιλήσεις, να συμφωνήσεις ή να συμβιβαστείς απ’ την αρχή της σχέσης θυσιάζονται στα καρδιοχτύπια του έρωτα, περιμένοντας το μέλλον να δείξει τι πρόκειται να οικοδομήσεις μέσα στη σχέση. Γι’ αυτό εμείς σου δίνουμε μερικές αξίες που θα ήταν καλό να διασφαλίσεις, απ’ την αρχή του πράγματος.

 

1. Τι στιλ δέσμευσης αναζητάς;

Είναι δυνατόν τέτοιες κουβέντες με το καλημέρα σας; Κι όμως. Είναι προτιμότερο να ξεκινάς έτσι παρά να σε βρει μια καληνύχτα να τρως πασατέμπο σε κάποιο παγκάκι. Και μπορεί η συζήτηση να φαίνεται περίεργη ανάμεσα σε δύο άτομα που μόλις συναντήθηκαν, αλλά το ίδιο περίεργη θα ‘ναι ακόμα και σε δύο άτομα που αντάλλαξαν το πρώτο «σ΄αγαπώ». Μερικοί προτιμούν μια σχέση ελεύθερη, μερικοί προτιμούν την ανταλλαγή του  «I do» που θ’ αλλάξει το μέλλον τους, άλλοι θέλουν χρόνο για να περάσουν στο επόμενο ασφαλές βήμα της σχέσης κι άλλοι που απλώς θέλουν τ’ αυτονόητα. Κι αν τα κύματα έχουν διαφορετικά μήκη, το πλάτος είναι που θέλει κουβέντα για τα επόμενα βήματα.

 

2. Πατρίς, Θρησκεία κι Οικογένεια

Τα συμπεράσματα που μπορούν να προκύψουν είναι πάρα πολύ χρήσιμα. Θυμήσου απλώς τη Ζουμπουλία όταν έμαθε για τον Βούδα. Γιατί η θρησκεία αποτελεί βασικό συστατικό της ζωής μερικών ανθρώπων. Το να βρίσκεσαι μ’ ένα άτομο διαφορετικής πίστης, μπορεί μερικές φορές ν’ αποτύχει ως εγχείρημα. Ωστόσο μπορεί και να διακρίνει τον έναν απ’ τον άλλον χωρίς να αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα. Αλλά η θρησκεία είναι κάτι που καθορίζει τις προσδοκίες μερικών ανθρώπων ακόμα κι όταν φοβούνται να το εκφράσουν. Όπως και η δημιουργία οικογένειας. Κι είναι κάτι λογικό όταν βρίσκεσαι σε δέσμευση για αρκετό καιρό. Αλλά οικογένεια τι ακριβώς σημαίνει γι’ εσένα; Συντροφικότητα ή απόκτηση παιδιών; Οικογενειακές συναντήσεις ή μακριά κι αγαπημένοι;

 

 

3. Μίλα μου για τις συνήθειές σου

Εάν εσύ και ο σύντροφός σου, έχετε συνήθειες που περιορίζουν τον μεταξύ σας χρόνο, αυτό σε βάθος χρόνου θα προκαλέσει ένταση. Πρέπει να το ξέρεις. Ακόμα και το κάπνισμα θα μπορούσε να ‘ναι πρόβλημα. Κι άντε σ’ αυτό να συμβιβαστείς ή να προσπαθήσεις να το διορθώσεις. Αλλά μπορούν όλες οι προτεραιότητές σας να ευθυγραμμιστούν μεταξύ τους;

 

4. Χαρτογραφώντας τα οικονομικά

Δε χρειάζεται να ζητήσεις φορολογική ενημερότητα. Από μόνο του αυτό το θέμα είναι δύσκολο στη συζήτηση. Όμως, το να θελήσεις να μάθεις τις δεξιότητες κάποιου στη διαχείριση των χρημάτων, τις πιθανές οικονομικές υποχρεώσεις του -πόσο μάλλον όταν θα σκέφτεσαι να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα- τους προσωπικούς στόχους του, μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργήσεις μια σαφή εικόνα για το είδος του ατόμου που έχεις απέναντί σου. Είναι άβολο, αλλά βοηθάει να ξέρεις ότι η ισότητα στον έρωτα δε μετριέται με αξίες που μπορεί να κρύβει κάποιος στην τσέπη του.

 

5. Το κρεβάτι, το δυνατό σημείο

Επαφή κι ίσως το πιο πολύπλοκο μέρος μιας σχέσης. Το αφήσαμε για το τέλος. Γιατί είναι σημαντικότερος λόγος για κουβέντα. Το πριν και το μετά δεν έχει σημασία. Σημασία έχουν οι προσδοκίες, οι προκλήσεις και η χημεία, που ναι μεν δε θέλει κόπο, αλλά πολλές φορές χρειάζεται τρόπο. Εάν δημιουργήσεις αυτή τη σύνδεση και την άνεση από νωρίς, θα ‘ναι πολύ πιο εύκολο ν’ αναδείξεις ευαίσθητα θέματα αργότερα.

 

Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή και πώς πρέπει να κάνεις μια τέτοια κουβέντα, είναι πάντα ένα θέμα που θ’ απασχολεί. Μην πάρεις τον άλλον απ’ τα μούτρα ακόμα δεν τον γνώρισες, αλλά βρες ευκαιρίες κι αφορμές μέσα απ’ την καθημερινότητά σας. Μέσα από μια ταινία ή ένα φιλικό πρόσωπο. Το αν θα πάει καλά, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Αλλά οι αξίες είναι ένα μέρος που συνθέτουν τη ζωή σου. Κι αυτές πρέπει να ‘ναι απολύτως κατανοητές από και προς τον σύντροφό σου.

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου