Όλοι τους έχουμε πετύχει κάπως, κάπου, κάποτε μέσα στη ζωή μας. Το πιο πιθανό είναι και να έχουν σηματοδοτήσει πολλούς απ’ τους κύκλους της. Όλοι έχουμε μισήσει κάποιον από αυτούς κι άλλο τόσο έχουμε αγαπήσει κάποιον άλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν περάσει απαρατήρητοι. Κι αυτό αποτελεί την ευλογία και παράλληλα την κατάρα των δυνατών προσωπικοτήτων.

Είναι αυτοί που είσαι σίγουρος για κάποιο λόγο ότι στο σχολείο τολμούσαν να αυθαδιάζουν στον καθηγητή τους, όταν θεωρούσαν πως τους προσέβαλλε. Είναι αυτοί που θα τους δεις να δακτυλοδείχνουν το συνομιλητή τους με μανία επειδή τόλμησε να τους πει ότι έχουν άδικο. Οι ίδιοι που δε θα διστάσουν να ξεκινήσουν καβγά σε δημόσιο, χώρο χωρίς να υπολογίσουν τίποτα, προκειμένου να μην οπισθοχωρήσουν ούτε στο ελάχιστο. Δε θα χαριστούν σε κανένα, για χάρη του καλού κλίματος της παρέας -ακόμη κι αν πρώτη φορά γνωρίζονται με το άτομο που τυχαίνει να ασπάζεται διαφορετικές απόψεις από αυτούς.

Θα χρησιμοποιήσουν κάθε τρόπο και θα ανασύρουν κάθε επιχείρημα από κάθε προσβάσιμη πηγή, για να επιβάλουν την άποψή τους -όσο ψηλά ιστάμενος και να είναι ο άλλος. Η σιωπή είναι άγνωστη πρακτική γι’ αυτούς, καθώς έμαθαν να απαιτούν ό,τι δικαιούνται και να επιζητούν πάντοτε την αναγνώριση όταν αμφισβητούνται.

Και συνήθως τα καταφέρνουν. Γιατί επιμένουν μόνο όταν είναι σίγουροι για κάτι. Ποιος μπορεί, λοιπόν, να αντισταθεί σε κάποιον που έχει τόσα κότσια όσα απαιτούνται, για να διεκδικεί το δίκαιό του; Ακόμα κι αν αυτό τον απομακρύνει απ’ τους πολλούς. Ποιος μπορεί να μην εκτιμήσει στο έπακρον κάποιον που βάζει την αξιοπρέπειά του πάνω απ’ το φόβο του για οποιαδήποτε μορφή εξουσίας; Τέτοιες συμπεριφορές μαρτυρούν ένα άνθρωπο με προσωπικότητα και πυγμή. Μια πυγμή, που αύριο ίσως ανάλωνε στο να διεκδικήσει τους ίδιους και να προσπαθήσει να τους κρατήσει στη ζωή του. Πέρα από αυτό, κάποιος που δε δέχεται αμάσητη κι αφιλτράριστη οποιαδήποτε πληροφορία, αποτελεί σίγουρα ένα σκεπτόμενο άτομο, που ενδιαφέρεται για την πνευματική του ανέλιξη μέσα από τέτοιου είδους συζητήσεις· χαρακτηριστικά που μπορούν μόνο να γοητεύσουν.

Βέβαια, στην αντίθετη περίπτωση, οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να αποτελέσουν πυρήνα αντιπάθειας και μίσους, εφόσον αποτελούν κινητή γεννήτρια προβλημάτων. Μέχρι κι οι πιο απλοϊκές καταστάσεις μπορούν να περάσουν απ’ την κρίση τους και να κουράσουν, μιας κι οι ίδιοι έχουν πλέον αποδεχτεί τον τίτλο που τους έχουν χαρίσει οι άνθρωποι του κοντινού τους περιβάλλοντος και φτάνουν σε σημείο να διαφωνούν απλά και μόνο για να τον αποδείξουν.

Καταντούν κυνικοί κι ισχυρογνώμονες, πολλές φορές, σε μια ασυνείδητη, ενδόμυχη προσπάθειά τους να καλύψουν τη ματαιοδοξία του απόλυτου κριτή. Έτσι, τυφλώνονται απ’ την ανάγκη τους να αποκατασταθεί η αλήθεια, με αποτέλεσμα να υποτιμούν κάθε άνθρωπο που προσπαθεί να ακουστεί η δική του φωνή. Και δεν αρέσει σε κάποιον να βρίσκεται στη θέση αυτή.

Εν τέλει, η αυτογνωσία κι η ταπεινότητα, που θα βοηθήσουν έναν άνθρωπο να αποφύγει το φαύλο κύκλο του εγωισμού του, θα υποδείξει και σε εμάς το τι είδους άνθρωπος είναι κι αν θα τον αγαπήσουμε ή θα τον μισήσουμε. Όπως και να ‘χει, η θέση των ανθρώπων με δυνατή προσωπικότητα σε μια εποχή που προτάσσει τη μαζοποίηση είναι άκρως σημαντική κι ιδιαίτερη, άσχετα με το τι αισθήματα τρέφουμε γι’ αυτούς. Χωρίς αυτούς ίσως να ήμασταν ακόμη λίγο πιο ίδιοι…

 

Συντάκτης: Ελένη Σιήμη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη