Κάθε μέρα επικοινωνούμε. Συζητάς, εκφράζεσαι με τον φίλο σου, με τον σύντροφό σου, με τον ταμία στο σούπερ μάρκετ, με τον φαρμακοποιό, με ένα άγνωστο που συνάντησες στο δρόμο. Η επικοινωνία είναι ο συνδετικός μας κρίκος με τους άλλους ανθρώπους. Χωρίς αυτήν δε θα μπορούσαμε να γνωρίσουμε ανθρώπους, δε θα μπορούσαμε περεταίρω να αναπτύξουμε και να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας. Επομένως, δε θα μπορούσαμε καν να συνδεθούμε και να συνάψουμε ισχυρούς δεσμούς που ίσως κρατήσουν για μια ζωή.

Θα λέγαμε ότι η επικοινωνία είναι μία μορφή τέχνης. Είναι ένας τρόπος έκφρασης του ανθρώπου. Μια τέχνη λόγου. Με την επικοινωνία μεταφέρεις μια σκέψη, μια ιδέα, αγγίζεις τους ανθρώπους. Βοηθάς και βοηθιέσαι. Καταπολεμείς την αδικία και συμβάλεις στη συμφιλίωση.

Επικοινωνώ σημαίνει ότι πέρα του ότι θα μιλήσω, θα ακούσω κιόλας. Δε μονολογώ, λες και δεν υπάρχει κανείς μπροστά μου και ακούω προσεχτικά τι έχει να μου πει ο απέναντί μου. Δεν περιφρονώ τα συναισθήματά του. Δεν τον βλέπω ανταγωνιστικά, ούτε συγκρίνομαι μαζί του. Δεν περιμένω ανυπόμονα να τελειώσει την πρότασή του για να αντικρούσω λέγοντας τις δικές μου τοποθετήσεις. Ούτε συγκρατώ απ’ όσα είπε ό, τι μου αρέσει ή ό, τι με βολεύει. Και φυσικά όταν μου μιλάει δεν κοιτάω έξω από το παράθυρο ή στο κινητό.

Τα μάτια βέβαια, άνετα σε προδίδουν και χωρίς να πεις κουβέντα. Και πράγματι ό,τι αισθανόμαστε  μπορεί να γίνει αντιληπτό στους τρίτους. Το βλέμμα μπορεί να «προδώσει» τα συναισθήματά μας και να φανερώσει αν συμπαθούμε κάποιον ή όχι.

Αν αισθάνεσαι ευδιάθετος, οι κινήσεις σου, το βλέμμα, τα λόγια σου, θα βρίσκονται σε μια θετική αρμονία, προσελκύοντας τους γύρω σου σαν μαγνήτης. Θα συναναστρέφεσαι με  ανθρώπους με το ίδιο positive mood με σένα. Αν όμως εκείνη την ημέρα στη δουλειά σου είσαι κακοδιάθετος, πιθανό, να μην επικοινωνήσεις αποτελεσματικά με κανένα. Η αρνητική ενέργεια δε θα σου επιτρέψει να συνδεθείς και να δικτυωθείς.

Όπως, επίσης, και ο τόνος της φωνής σου θα φανερώσει τα συναισθήματά σου και τις σκέψεις σου. Η φωνή είναι η «μελωδία» του σώματος. Έχει ειπωθεί ότι το 38% της επικοινωνίας είναι τόνος της φωνής. Ο τόνος των λόγων σου φανερώνει τις προθέσεις σου. Αν λες σε κάποιο «συγχαρητήρια» για την προαγωγή του με παγερό τρόπο και αυστηρό ύφος δε νομίζω ότι στα αλήθεια χαίρεσαι και αυτό είναι φως φανάρι. Ο συνάδελφός σου στη συγκεκριμένη περίπτωση που έχεις απέναντί σου, μπορεί να το αισθανθεί. Στην ουσία άλλα σκέφτεσαι και αλλά εξωτερικεύεις. Δεν έχει αρμονία το μέσα σου με το έξω σου. Ο τόνος της φωνής μας πρέπει να εναρμονίζεται με τον εσωτερικό μας διάλογο, να συναντιόνται.

Έτσι, το ηχόχρωμα, η χροιά, η ταχύτητα και η ένταση της φωνής σου παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς επικοινωνείς με τους άλλους ανθρώπους. Εξαιτίας της φωνής σου οι άλλοι μπορεί να σε θεωρήσουν φοβισμένο, δυναμικό, έξυπνο ή αγαπητό. Ακόμη κι αν έχεις αυτοπεποίθηση μπορεί να το διακρίνουν από την ένταση της φωνής σου. Χαρακτηριστικό και καθημερινό παράδειγμα είναι η επίσκεψή μας στο φούρνο όπου ένας περαστικός πελάτης σου λέει σιγανά και μαζεμένα «Καλημέρα» και εσύ δε δίνεις σημασία μη ανταποκρινόμενος πίσω, γιατί ξέρεις ότι το λέει τυπικά. Ο τόνος του τα είπε όλα.

Στην πραγματικότητα, με τη στάση μας, με τις κινήσεις μας, με το βλέμμα μας και με τον τόνο της φωνής μας αποκαλύπτουμε κάθε φορά ένα μέρος από τον εσωτερικό μας κόσμο. Ο τόνος της φωνής μας μπορεί να φανερώσει το θυμό μας, την απόγνωσή μας, την αγάπη μας. Μπορεί να αγγίξει έναν άνθρωπο, μπορεί να τον χαροποιήσει, από την άλλη όμως, μπορεί να τον στενοχωρήσει ή να τον πληγώσει. Τόση δύναμη έχει ο τόνος της φωνής μας. Τόση επιρροή ασκεί.

Συντάκτης: Λουκία Κουμπαρή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου