Όσο σχεσάκιας τύπος ανθρώπου και να είσαι, μπορεί να ξυπνήσεις ένα πρωί και έτσι στα καλά καθούμενα να θέλεις να ξεφύγεις από μία κατάσταση τόσο ρουτινιασμένη, όσο και τα πρωινάδικα στην τηλεόραση. Κατεβάζεις ταμπέλες λοιπόν και ξεκινάς τις περιπετειούλες σου χωρίς δεσμεύσεις, υποχρεώσεις, σκυλιά και γατιά.

Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και τόσο στα καλά καθούμενα, έτσι; Εντελώς συμπτωματικά τάχα μου σου συμβαίνει συχνά μετά τη λήξη μιας σοβαρής σχέσης. Σιγά να μην επενδύσεις ξανά σε μια καψούρα. Θα ζήσεις εσύ και ο εαυτός σου ευτυχισμένοι, μακριά από τη γκρίνια της ή τη γαϊδουριά του. Υπάρχει βέβαια κι εκείνη η κατηγορία ανθρώπων που δηλώνουν μόνοι, ανεξάρτητοι κι ωραίοι και προτιμούν να παίζουν με τους φίλους τους προς αποφυγή κάθε είδους πληγωμένου συναισθήματος από πεποίθηση.

Και τσακ, εντελώς ξαφνικά, εμφανίζεται αυτό που χρειαζόσουν σε αυτή τη φάση. Εντάξει, μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που φανταζόσουν αλλά ποιος νοιάζεται; Τη δουλειά σου να κάνεις! Βασική και μόνη προϋπόθεση είναι να ταιριάζετε στο κρεβάτι. Όλα τα υπόλοιπα να μη σώσουν κι έρθουν ποτέ!

Θα τους ονόμαζα ανθρώπους αναψυχής. Μας κάνουν για ένα ποτό αλλά ως εκεί! Για την ακρίβεια, μοιάζουν περισσότερο με τα ξηροκάρπια που τα τσιμπάς ως συνοδευτικό στα μουλωχτά για να ικανοποιήσεις προσωρινά τη βουλιμία σου. Έτσι και με τις καθ’ εξακολούθηση ξεπέτες καταφέρνεις να ξεγελάσεις τη μοναξιά σου, συνήθως όταν δεν υπάρχει κάτι πιο ενδιαφέρον στο προσκήνιο.

Μπορεί να μπλέξατε με επιτυχία τα μπούτια σας, αλλά δεν τα καταφέρατε τόσο καλά με τα μυαλά σας. Επικοινωνώ σημαίνει ότι μπερδεύω τα λόγια μου με του άλλου σε ένα σακί και ο καθένας τραβάει αυτά που τον συμφέρουν. Εσείς λοιπόν, είτε αρνηθήκατε από την αρχή μια τέτοια αμοιβαία ανταλλαγή, είτε την επιχειρήσατε αλλά έμεινε για κάποιο λόγο στην προσπάθεια.

Το βαφτίζουμε χάσμα απόψεων και ενδιαφερόντων. Είναι εκείνο το ωραίο «καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς» που σου ‘ρχεται να πεις όταν ο συνομιλητής πετάει τη μία κοτσάνα μετά την άλλη. Είναι κι εκείνα τα επαναλαμβανόμενα χασμουρητά που σε επισκέπτονται όταν ο άλλος σου αναλύει τη μανία του για τα γρήγορα αυτοκίνητα ή τη διαφορά όμπρε και μπαλαγιάζ στα μαλλιά.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αντικαταστήστε τις καφετέριες σε πολυσύχναστα μέρη με μπαράκια όπου η μουσική θα παίζει άφοβα και το αλκοόλ θα ρέει άφθονο. Ε, μετά το πεντηκοστό «τι είπες;», θα πειστεί και εκείνος ότι ήρθε η ώρα να πάτε στο σπίτι «για ταινία» με το happy ending που όλοι φανταζόμαστε.

Από την άλλη, μπορεί ο άλλος να ανταποκρίνεται άψογα στο επίπεδο της κουλτούρας που είστε πεπεισμένος ότι διαθέτετε. Σε εκείνες τις περιπτώσεις μπορεί να θέλει προσπάθεια για να εξερευνήσετε τι υπάρχει μέσα στο κεφάλι του, μα πού καιρός για τέτοιες πολυτέλειες! Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα, προς κακή σας τύχη, ο εκάστοτε εραστής σας να μην είναι πρόθυμος να επιτρέψει μία τέτοια εξέλιξη είτε γιατί δε σας κρίνει άξιους προσοχής, είτε επειδή απλά δε γουστάρει. Ας εξερευνήσουμε τι υπάρχει κάτω από τα ρούχα μας και η επικοινωνία μας ας μείνει στα στοιχειώδη «αχ-βαχ». Απλό, εύκολο και αποτελεσματικό.

Να σταματήσουν επιτέλους να μπλέκουν αυτοί που ψάχνουν σχέση με αυτούς που την αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι. Προσοχή! Αν αντιληφθείτε νωρίς ότι η απέναντι πλευρά αρχίζει και στήνει όνειρα δίπλα σας, γκρεμίστε τα όσο είναι ακόμη στα θεμέλια. Αποκαλύψτε τις προθέσεις σας και προς θεού, μην τις κρύβετε κάτω από ιδρωμένα σεντόνια. Η «βαρηκοΐα» των εραστών μπροστά σε οτιδήποτε δε θα καταλήξει σε σεξ και διασκέδαση, πρέπει να είναι αμοιβαία, αλλιώς καταλήγει μοιραία. Εξάλλου, αδιάφορος εραστής δε σημαίνει απαραίτητα κι αδιάφορος άνθρωπος.

Αν πάλι ονειρεύεστε αγάπες και λουλούδια και η απέναντι πλευρά σφυρίζει αδιάφορα, σταματήστε τη γκρίνια, τις κατηγορίες και τους άδικους χαρακτηρισμούς. Όχι, δεν είναι γουρούνι επειδή δε θέλει ή δε θέλει εσάς συγκεκριμένα για κάτι σοβαρό. Κι αν το παίξατε στην αρχή χαλαρό τυπάκι, μαντέψτε ποιος ήταν ουσιαστικά ο ψεύτης της ιστορίας. Δεν αξίζει να καίμε τους πομπούς μας για ανθρώπους που μας θυμούνται μόνο σε γλέντια και χαρές. Εκείνοι είναι προγραμματισμένοι να αγνοούν τα σήματά μας κι εμείς θα μένουμε τα βράδια να περιμένουμε απλά μια αναθεματισμένη «καληνύχτα». Κοιμηθείτε, δε θα στείλει! Δεν έχει κάτι παραπάνω να σας πει. Ποτέ δεν είχε άλλωστε.

 

Επιμέλεια Κειμένου Θεοδώρας Μαρίας Βένου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Θεοδώρα Μαρία Βένου