Η κουμπαριά μοιάζει με συμβόλαιο. Έχεις αναπτύξει μια τόσο μοναδική σχέση με έναν άνθρωπο και κατά βάθος φοβάσαι να μην ξεχαστείτε και χαθείτε. Για το λόγο αυτό, αποφασίζεις να τον επικυρώσεις με τη σφραγίδα του κουμπάρου και να του αναθέσεις ένα πιο δεσμευτικό ρόλο στη ζωή σου.

Ένα βράδυ λοιπόν, αραγμένοι στο γνωστό πλέον στέκι, ενίοτε φτιαγμένοι απ’ το ποτό, αρχίζετε να καταστρώνετε σχέδια για το μέλλον. Σκιαγραφείτε μια εκδοχή του εαυτού σας πιο ώριμη, πιο ψαγμένη, ίσως και πιο ξενέρωτη. Θα έχετε πάρει το πτυχίο ή τέλος πάντων  θα είστε σε μια σταθερή και προσοδοφόρα δουλειά. Επιπλέον, θα έχετε βρει επιτέλους τον σύντροφο των ονείρων σας για να ξυπνάτε αγκαλιά τα κρύα πρωινά της Κυριακής και να τρώτε παρέα cupcakes. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εσείς… Ξυπνήσατε!

Θα γελάσετε πολύ με τα όνειρα για το μέλλον που είναι βγαλμένα από αμερικανική κωμωδία. Θα γελάσετε ακόμη περισσότερο με τη δήλωση ότι σκοπεύετε να σοβαρευτείτε. Θα κλάψετε ίσως λίγο με την προοπτική ότι η δουλειά που θα βρείτε τα επόμενα χρόνια θα σας παρέχει χρήματα μόνο για τους καφέδες σας. Όμως μέσα στη γενική ευθυμία της στιγμής, θα γυρίσετε και θα προτείνετε στον κολλητό ή την κολλητή να γίνει ο κουμπάρος σας. Εκείνος, αφού συνειδητοποιήσει το βάρος της δήλωσης, θα καταλήξει να κλαίει -απ’ τα γέλια ή κι από συγκίνηση.

Η αρχή όμως θα έχει γίνει. Σταδιακά το κανονικό όνομα ή οποιοδήποτε προϋπάρχον παρατσούκλι θα σβηστεί απ’ τη μνήμη σας και τις επαφές του κινητού σας. Η φάτσα του συγκεκριμένου φίλου θα φωνάζει από μακριά και με κεφαλαία γράμματα «κουμπάρος». Δε θα βρίσκετε χαρακτηρισμό που να τον περιγράφει καλύτερα. Θα είναι απλά ο κουμπάρος.

Εκείνος θα περάσει από οντισιόν όλους τους υποψήφιους για να δει με ποιον αξίζει να κουμπαριάσει. Θα σας ορκιστεί ότι δε θα σας κάνει πολύ ρεζίλι στο γαμήλιο γλέντι. Θα σας υποσχεθεί ότι το βαφτιστήρι θα λάβει –πέρα απ’ τη λαμπάδα– όλη την απαραίτητη εκπαίδευση περί γκομενικών ανάλογα με το φύλο του -κάτι το οποίο δε σας καθησυχάζει καθόλου, βέβαια. 

Εσείς θα είστε με τη σιγουριά ότι στη διάρκεια της τελετής θα σας κάνει γκριμάτσες. Θα του υποσχεθείτε ότι κάθε φορά που βρίσκετε κάποιον καινούριο, θα ζητάτε χαρτί ψυχίατρου μην τύχει κι είναι περισσότερο τρελός από εσάς. Θα ανησυχήσετε μήπως μαζί με το λάδι, το παιδί σας πάρει και τη χάρη του.

Το πιο αστείο της υπόθεσης είναι όταν στις μεγάλες παρέες μαλώνει ποιος θα παντρέψει ποιον. Είναι ακριβώς το ίδιο με τις γυναίκες που κοιτάνε νυφικά απ’ το σχολείο. Ποια μοίρα θα τολμήσει να επέμβει στις προμελετημένες κουμπαριές; Αφού είναι όλα κανονισμένα και δε χωράει περιθώρια για λάθη και παραλείψεις. Είναι κανόνας ότι θα κάνεις τόσα παιδιά ώστε να βολέψεις όλους τους κολλητούς σου και να μη μείνει κανείς παραπονεμένος.

Μπορεί το σχέδιο του γάμου να μην αχνοφαίνεται καν στα μελλοντικά σας σχέδια. Μπορεί ακόμα να ξυπνάτε τα πρωινά το σαββατοκύριακου για να δείτε παιδικά πίνοντας κακάο. Μπορεί πάλι η σοβαρότερη σχέση που έχετε κάνει να ήταν στο γυμνάσιο ή η μοίρα να σας θέλει ελεύθερο πουλί για μια ζωή. Γαμπρό ή νύφη δε έχετε. Έχετε όμως κουμπάρο! Τι πιο σημαντικό;

 

Επιμέλεια Κειμένου Θεοδώρας Μαρίας Βένου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Θεοδώρα Μαρία Βένου