Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε από πού ξεκίνησαν όλα αυτά τα σπουδαία ή και καθημερινά που έχουμε στη ζωή μας και με τον έναν τρόπο ή τον άλλο μάς έχουν σημαδέψει; Στη στήλη αυτή θα βρούμε απαντήσεις στις ερωτήσεις που ζητούν να μάθουν, πώς, γιατί, από ποιον, πότε και χίλια τόσα άλλα. Γιατί όταν καταλαβαίνεις λίγο καλύτερα τον κόσμο, αυτομάτως γίνεται πιο όμορφος! 

 

Το dating πολλές φορές δεν είναι τόσο εύκολο όσο θέλουμε να έχουμε στο μυαλό μας. Μπορεί στο χόλιγουντ και στις παραγωγές του να μοιάζει παιχνιδάκι, όμως η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο σκληρή. Δε σημαίνει πως βγαίνοντας ένα ραντεβού θα βρούμε το άλλο μας μισό κι απ’ ό,τι φαίνεται τα πράγματα ήταν έτσι και στον προηγούμενο αιώνα.

Αν και το πατροπαράδοτο dating όπως αυτό παρουσιάζεται -και το τρώμε στη μάπα- σε όλες αυτές τις ρομαντικές κομεντί έχει τα καλά του στοιχεία, από τότε που ξεκίνησε να αναπτύσσεται στο ελάχιστο η τεχνολογία οι άνθρωποι έκαναν στροφή προς αυτή. Συγκεκριμένα, δύο πρωτοπόροι νέοι φοιτητές του Harvard έφτιαξαν το πρώτο “dating app” το 1965. Σίγουρα όταν μιλάμε για το 1965 και τη λέξη app υπάρχει μια αντίφαση. Όμως αυτά τα μεγάλα μυαλά της εποχής τους, έφτιαξαν ένα ερωτηματολόγιο με 100 ερωτήσεις και με τη βοήθεια ενός IBM 1400 υπολογιστή και σύμφωνα πάντα με τις απαντήσεις των υπόλοιπων, ο υπολογιστής ταίριαζε τα άτομα μεταξύ τους. Αυτή είναι η πρώτη επαφή του απλού πολίτη με το ηλεκτρονικό ματσάρισμα. Σε αυτό το νέο για την εποχή εγχείρημα συμμετείχαν 90.000 άνθρωποι. Το νούμερο είναι αρκετά μεγάλο, αναλογιζόμενοι το πόσο εμπιστεύονταν οι άνθρωποι την τεχνολογία τότε.

 

 

Κι ενώ η κατάσταση στον ηλεκτρονικό χώρο του ραντεβού είχε μείνει στην πρωτοπορία αυτών των νέων για περίπου 30 χρόνια, ένα νέο εγχείρημα έρχεται να αλλάξει τη σκοπιά του ραντεβού για πάντα. Το νέο αυτό εγχείρημα ονομάζεται Match.com και είναι ουσιαστικά το πρώτο σάιτ γνωριμιών στον κόσμο. Το Match.com γνωστοποιήθηκε στο ευρύ κοινό το 1995, αν και οι δημιουργοί του προσπαθούσαν να το στήσουν από το 1993. Πίσω απ’ το σάιτ βρίσκεται ο Gary Kremen και η ομάδα του. Το σάιτ αυτό, όχι μόνο βοήθησε μοναχικές καρδιές να βρουν μια συντροφική αγκαλιά, αλλά έγινε κι αφετηρία πολλών γάμων οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά τα εγκαίνια του σάιτ. Αν και δεν ξέρουμε το ποσοστό επιτυχίας αυτών των γάμων, το μόνο σίγουρο είναι πως το online dating μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να έρθουν κοντά.

Αντίστοιχα και ενώ το online dating έχει αρχίσει να γίνεται συνήθεια σε ετεροφυλόφιλους χρήστες κυρίως του δυτικού κόσμου, δημιουργείται το πρώτο σάιτ για ομοφυλόφιλα άτομα. Το όνομα του σάιτ Gaydar. Μπορεί οι δημιουργοί του να μην πρωτοτύπησαν και πολύ με το όνομα, αλλά σίγουρα βοήθησαν άτομα της LGBTQ+ κοινότητας να βρουν αυτό που έψαχναν. Το Gaydar έγινε γνωστό στον κόσμο το 1999 κι αποτελεί τον γονέα των αντίστοιχων εφαρμογών που αναφέρονται στα άτομα της κοινότητας όπως και το Match.com είναι ο αντίστοιχος γονέας των εφαρμογών που αναφέρονται σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Φυσικά σε μια αναδρομή του online dating δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι εφαρμογές. Γιατί μπορεί να ξεκίνησε το dating από σάιτς που στο τέλος είχαν το χαρακτηριστικό “.com”, όμως η τεχνολογία εξελίσσεται και μαζί της προχωράμε κι εμείς. Έτσι πλέον έχουμε εφαρμογές (apps) στο κινητό μας όπως το πασίγνωστο Tinder που έκανε το dating διασκεδαστικό και παιχνίδι. Το να σκρολάρει κανείς τα δάχτυλο του πάνω σε υποψήφια ταίρια ανάλογα δεξιά ή αριστερά σύμφωνα πάντα με τα γούστα του μπορεί να θεωρηθεί κι αγχολυτικό. Το Tinder δημιουργήθηκε το 2012 και μέχρι σήμερα αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες γνωριμιών.

Τα σάιτ και οι εφαρμογές γνωριμιών είναι για να κάνουν πιο εύκολο κι άμεσο το φλερτ. Ακόμα και σήμερα κατακρίνονται ως φθηνά μέσα και μέρη όπου το φλερτ είναι χαμηλού και φθηνού επιπέδου. Η άποψη αυτή βέβαια ίσως και να παρουσιάζει κάποια ξεπερασμένα πρότυπα. Είμαστε πολλοί που βρήκαμε το άλλο μας μισό μέσα σε αυτά τα σάιτ και θα υπάρξουν άλλοι τόσοι. Δε χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας επειδή ψαχουλεύουμε στα σάιτ γνωριμιών. Είναι μια ωραία εμπειρία και βοηθάει στο να αναπτύξουμε τα κοινωνικά μας σκιλς αφού καλούμαστε να εντυπωσιάσουμε το πιθανό ταίρι μόνο με τον χαρακτήρα μας -’ντάξει και καμιά καλή φωτογραφία πού και πού.

Συντάκτης: Αντώνης Ανδρόνικος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου