Είμαστε κάποιοι άνθρωποι που αν μας ρωτήσεις τι θέλουμε αυτή τη στιγμή απ’ τη ζωή μας, μπορούμε σχεδόν ανά πάσα στιγμή να σου απαντήσουμε με αμεσότητα, σιγουριά κι ακρίβεια. Ξέρουμε τι είναι αυτό που θέλουμε, το κυνηγάμε, το διεκδικούμε, παλεύουμε γι’ αυτό μέχρι να το κατακτήσουμε. Κι όταν το κατακτήσουμε θα το στηρίξουμε μ’ όλη μας την υπερηφάνεια, γιατί αποτελεί επιλογή δική μας, ολόδική μας κι όχι αποτέλεσμα της βούλησης των άλλων.

Πολλές φορές, όμως, έρχεται αργότερα μια στιγμή στη ζωή μας που μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιλογή μας αυτή έχει πάψει πια να μας ικανοποιεί και να μας κάνει ευτυχισμένους. Διαπιστώνουμε ότι αυτό που πραγματικά μας γεμίζει είναι άλλο απ’ αυτό, στο οποίο επενδύσαμε αρχικά. Τι κάνουμε τότε; Βάζουμε μπρος, κάνουμε αναστροφή και πατάμε το γκάζι προς μιαν άλλη κατεύθυνση, εντελώς διαφορετική· προς έναν προορισμό που μας ταιριάζει περισσότερο.

Είμαστε, λοιπόν, εμείς που τολμήσαμε να πάμε κόντρα σε σημαντικές προσωπικές μας επιλογές και δεν το μετανιώσαμε στιγμή. Κι αυτό γιατί δεν τη φοβόμαστε την αλλαγή, ούτε και συμβιβαζόμαστε ανησυχώντας για το τι θα πει ο κόσμος. Δεν υποτιμούμε τα plan b, είμαστε ευέλικτοι κι η κούραση της εκ νέου προσπάθειας για την επίτευξη ενός καινούριου στόχου δε μας τρομάζει. Το μόνο που μας τρομάζει είναι τα απωθημένα. Γι’ αυτό και είμαστε διατεθειμένοι ν’ αλλάξουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μη μας μείνει ούτε ένα από δαύτα στο τέλος.

Είμαστε εμείς που θα παρατήσουμε τις σπουδές μας στη μέση, γιατί ανακαλύψαμε ότι έχουμε κλίση κάπου αλλού. Θ’ ασχοληθούμε με κάτι εντελώς άσχετο απ’ την ιδιότητα που μας προσδίδουν τα πτυχία μας, μόνο και μόνο επειδή το γουστάρουμε και μας γεμίζει. Θα κάνουμε στροφή στην καριέρα μας, για να ξεκινήσουμε μια καινούρια, που μας παθιάζει περισσότερο. Θα παραιτηθούμε απ’ τη δουλειά μας, γιατί έχουμε χάσει το ενδιαφέρον μας και νιώθουμε καταπιεσμένοι.

Θα αφήσουμε την τακτοποιημένη και στην εντέλεια οργανωμένη ζωή μας για το μεγάλο μας έρωτα. Θα φύγουμε στο εξωτερικό να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας και μετά από λίγο καιρό θα ξαναγυρίσουμε πίσω γιατί θα συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που πραγματικά λαχταράμε είναι εδώ.

Κι αν είμαστε σε φάση που δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε, αλλά ξέρουμε πως αυτό που κάνουμε δε μας προσφέρει πλέον ιδιαίτερη ευχαρίστηση, δε θα διστάσουμε να το διακόψουμε, ώστε να πάρουμε το χρόνο μας και να σκεφτούμε τι στο καλό θέλουμε στ’ αλήθεια να κάνουμε. Κι όταν αποφασίσουμε τι θέλουμε, δεν αποκλείουμε την πιθανότητα ν’ αλλάξουμε πάλι προσανατολισμό στην πορεία. Γνωρίζουμε πως μεγαλώνοντας αναπόφευκτα αλλάζουμε και μαζί μ’ εμάς αλλάζουν κι οι επιλογές που διαμορφώνουν τη ζωή μας.

Πρεσβεύουμε ακράδαντα ότι η εγκατάλειψη μιας προσωπικής μας επιλογής δε σημαίνει απαραίτητα αποτυχία. Απλώς η επιτυχία αυτού που επιλέξαμε να κάνουμε δε μας ολοκληρώνει σαν άτομα. Δε μετανιώνουμε ούτε για τις αποφάσεις που πήραμε στο παρελθόν, καθώς απ’ αυτές διδαχθήκαμε, ούτε για την παραίτησή μας, αφού αυτή θα μας ανοίξει νέους δρόμους που μέχρι στιγμής δε μας είχε περάσει απ’ το μυαλό να διασχίσουμε.

Τείνουμε να γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας τις συμβουλές, τις προειδοποιήσεις και τα αποθαρρυντικά σχόλια των άλλων, που δυσκολεύονται να αποδεχτούν τα ρίσκα που πρόκειται να πάρουμε. Ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν ότι μόνο έτσι θα γίνουμε πραγματικά ευτυχισμένοι και σπεύδουν να μας στηρίξουν και να μας ενθαρρύνουν.

Ξέρουν ότι άπαξ και μας μπει κάτι στο μυαλό, πάει και τελείωσε! Θα κάνουμε μονίμως το στραβό μας. Κι ακόμα κι αν δε μας βγει σε καλό θα ξέρουμε τουλάχιστον πως δεν κάτσαμε με τα χέρια σταυρωμένα να γίνουμε έρμαια των γεγονότων. Αντίθετα, πιάσαμε την τύχη μας απ’ τα μαλλιά και τη φέραμε δυο σβούρες μπας κι αλλάξει προς το καλύτερο.

Ο καθηγητής Δ. Μπουράντας έχει γράψει σε βιβλίο του πως «οι επιλογές μας είναι που καθορίζουν το θέατρο της ζωής μας». Όλοι λίγο-πολύ είμαστε αποτελέσματα των δικών μας επιλογών. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι προσωπική επιλογή αποτελεί κι η άρση των μέχρι τώρα επιλογών μας. Ποτέ δεν είναι αργά ν’ αλλάξει κανείς γνώμη για τον τρόπο που θέλει να ζήσει τη ζωή του. Η αλλαγή δεν είναι πάντα εύκολη. Είναι, όμως, εφικτή. Και το αίσθημα της δύναμης που σου χαρίζει ένα νέο ξεκίνημα απλά ασύγκριτο.

 

Επιμέλεια Κειμένου Δάφνης Μαυρίδου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Δάφνη Μαυρίδου