cig

Γνωρίζεις έναν άνθρωπο, νιώθεις να σου κάνει το «κλικ» και μετά από μερικά ραντεβού καταλήγεις να έχεις σχέση μαζί του. Έλα που όμως κάποιες σχέσεις -αν όχι όλες- τελειώνουν και παίρνουν τη θέση τους άλλες. Θυμάσαι εκείνη την πρώτη σου σχέση; Εκείνη που χώρισες και νόμιζες πως η ζωή δεν έχει κανένα νόημα; Που πίστευες πως δε θα ξαναβρείς άλλον άνθρωπο να περνάς τόσο καλά και να νιώθεις τον έρωτα να αργοκυλά στις φλέβες σου;

Και να σου τα τηλεφωνήματα και τα χιλιάδες μηνύματα στο κινητό, στα social, προσπαθώντας να πείσεις το άλλο άτομο να δώσει μια ακόμα ευκαιρία στη σχέση σας. Είναι τότε που οι κολλητοί δούλεψαν διπλοβάρδια γιατί μετά τη δουλειά ήρθαν να σου κρατήσουν συντροφιά παντός τύπου. Ατελείωτες ώρες συζητήσεων στο σπίτι, με τη συνοδεία netflix και πολύ φαγητού και ξενύχτια μέχρι πρωίας ως ότου πνίξεις τον έρωτα που έχασες -σε 5-6 ποτήρια ουίσκι και καμιά δεκαριά σφηνάκια τεκίλας. Εδώ που τα λέμε, μαζί με αυτόν τον έρωτα έχασες και το εξάμηνο γιατί πού όρεξη να διαβάσει ένας φρεσκοχωρισμένος; Αυτό σκέφτηκαν και στα Πανεπιστήμια και έβαλαν εξεταστική και τον Σεπτέμβρη. Τι; Όχι;

Έτσι μετά από πολύ χρόνο που σε έμαθαν μέχρι και οι αρμοί στα πατώματα που κυλιόσουν, ξαφνικά ήρθε το φως. Εκείνη η στιγμή που άνοιξες τα μάτια και είδες πως η ζωή συνεχίζεται -δεν την πολυνοιάζει αν χώρισες. Και είτε ξύπνησες μόνος σου είτε σε ξύπνησε ένας νέος έρωτας το συμπέρασμα είναι ένα: Όλα περνάνε. Κι αν το επιθυμείς, έρχονται κι άλλα καινούργια. Αρκεί να μπορείς να τους δώσεις ευκαιρία, -μιας και δεν έρχονται να σου χτυπήσουν την πόρτα και να σου πουν «Άνοιξε μου, είμαι η επόμενη καλή στιγμή της ζωής σου».

Έτσι, θα μπεις πάλι στη διαδικασία να κάνεις σχέσεις με άτομα. Και μάντεψε. Πάλι υπάρχει το ενδεχόμενο να τελειώσει άδοξα η φάση. Όμως θα το δεις και θα το νιώσεις, ο επόμενος χωρισμός δεν πονάει όσο ο πρώτος. Σαν να έφαγες την κρυάδα που λέμε και πλέον τα βλέπεις λίγο πιο χαλαρά τα πράγματα. Δε σημαίνει ότι αγαπάς λιγότερο από την πρώτη φορά, σημαίνει ότι ωρίμασες. Ότι έμαθες να βάζεις ένα φίλτρο στα συναισθήματα σου και να χρησιμοποιείς λίγο παραπάνω τη λογική για να βρεις το γιατί έπρεπε όντως να λήξει εκείνη η σχέση. Κι αυτό γιατί ήδη είδες πως περνάει. Τότε που νόμιζες πως όλα τελείωσαν και δε θα μπορέσεις να ξανά είσαι χαρούμεν@, ήρθε κάτι νέο. Τη δεύτερη φορά που χωρίζεις λοιπόν, ξέρεις ήδη ότι όλα θα περάσουν, δεν το ‘χεις άγχος.

 

Get Over It! | eBook


€7,00

-----

 

Επίσης μιλάει και η άλλη εμπειρία. Η εμπειρία που σου υπενθυμίζει πως όσο έκλαψες, όσα μηνύματα κι αν έστειλες προκειμένου να πείσεις το άλλο άτομο να ξαναδοκιμάσετε, πήγαν στράφι. Κι αυτό γιατί όταν ένα άτομο αποφασίζει να πει τη λέξη τέλος, κάτι τελείωσε όντως από πλευράς του, μικρό-μεγάλο. Πλέον σέβεσαι λοιπόν τις επιλογές του άλλου και ξέρεις πως όσο και να κλάψεις, το άλλο άτομο πιθανότατα έχει ήδη φύγει από τη σχέση που προσπαθείς να κερδίσεις πίσω. 

Ξέρεις πως όσα ποτά κι αν πιεις, ο πόνος δεν περνάει ούτε «ξεσπάει» κι αύριο δε θα ξυπνήσεις με πιο ανάλαφρη ψυχολογία. Θα ξυπνήσεις με το ίδιο κενό κι hangover που δεν είχες υπολογίσει, μέχρι να έρθει το επόμενο βράδυ  και να ξανακάνεις τα ίδια. Μια αλυσίδα απ’ την οποία μόλις απαλλαγείς, έχεις την ευκαιρία να βγεις έξω ως μια καινούργια εκδοχή του εαυτού σου. Να αναγνωρίσεις δικές σου λάθος πρακτικές, να διορθωθείς και να αναπτυχθείς σαν άνθρωπος.

Έτσι κάθε φορά που θα βιώνεις ένα χωρισμό από την αρχή, οι αντιδράσεις σου θα είναι πιο ελεγχόμενες και πιο πολιτισμένες θα έλεγε κανείς. Κι ας κινδυνεύεις να σε χαρακτηρίσουν πολλοί αναίσθητ@ ή να σου πουν ότι δεν ένιωσες τόσο δυνατά συναισθήματα. Η πιο ήρεμη αντιμετώπισή σου σημαίνει πως έμαθες από τα λάθη σου. Το να πέφτεις στα πατώματα δε δηλώνει αγάπη, αλλά ανικανότητα να ελέγξεις τον ίδιο σου τον εαυτό και μπόλικο εγωισμό. Αφενός γιατί δν σέβεσαι την επιλογή του άλλου κι αφετέρου γιατί φέρεσαι σαν το παιδάκι που του πήραν το παιχνίδι και έχει κάτσει στο πάτωμα και κλαίει μέχρι να του το φέρουν πίσω. Γιατί να ζητάς πίσω κάποιον που έχει ήδη φύγει από ‘σένα;

Από ένα σημείο και μετά κάθε χωρισμός σου δίνει τα δύναμη να προχωρήσεις μπροστά. Κάθε χωρισμός είναι μια επιλογή που έχασες. Είναι μια ευκαιρία ν’ αποδεσμευτείς από κάτι που δε σου ταιριάζει. Γιατί ο έρωτας δε σταματάει ποτέ. Βρες λοιπόν τα καλά που προκύπτουν από τον χωρισμό, μάζεψέ τα ένα-ένα και προχώρα.

 

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου