Όταν είσαι ερωτευμένος πολλοί είναι αυτοί που θα τρέξουν να σε προειδοποιήσουν μόλις δουν τα πρώτα σημάδια ενός επερχόμενου τέλους και κρίνουν πως για καλό σου οφείλεις να τραπείς σε φυγή. Αυτά τα πρόσωπα μπορεί να είναι φίλοι, συγγενείς ή ακόμα και απλοί γνωστοί. Θα έρθουν να σου τονίσουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα, πιστεύοντας πως ίσως δεν τα έχεις παρατηρήσει.

Κι εσύ -αν τους εμπιστεύεσαι πολύ- καθόλου απίθανο να τους ακούσεις. Θα αρχίσει να αλλάζει η άποψή σου μόνο και μόνο απ’ τα λεγόμενά τους. Τότε, ίσως σκεφτείς να πάρεις τη μεγάλη απόφαση να διακόψεις αυτό που οι άλλοι βλέπουν πως είναι λάθος, πως σου κάνει κακό και δεν έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης στη ζωή σου. Μπορεί να το κάνεις κι ας μην είναι δική σου απόφαση, μιας και τα επιχειρήματά τους είναι ισχυρά για να σε πείσουν. Παρά τα όσα νιώθεις, σου έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση πως η φυγή είναι η καλύτερη επιλογή σου.

Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα κι αν αποφασίσεις να πάρεις αποστάσεις, γιατί σε προέτρεψαν κάποιοι άλλοι, αργά ή γρήγορα μπορεί να ξαναγυρίσεις, αν δεν το αφήσεις να πάρει τη θέση του απωθημένου. Γιατί κάπου ανάμεσα στο ποτό και στο τραγούδι που άκουσες, θα θυμηθείς τα μάτια του ανθρώπου σου και τις στιγμές σας. Μια δικαιολογία του μπορεί να είναι αρκετή για να γίνεις ευάλωτος. Εκείνη τη στιγμή οι αποφάσεις σου δε μοιάζουν τόσο σταθερές και τα επιχειρήματα που είχες για στηρίγματα αρχίζουν να καταρρέουν ένα προς ένα. Πολλή σκέψη δε χωρά. Έτσι κι αλλιώς μ’ αυτόν τον άνθρωπο πάντα η λογική χανόταν, την έκανε στην άκρη ο έρωτας. Σωστά; Ας δώσουμε ακόμα μια ευκαιρία.

Δεν είναι κακό, ούτε κατακριτέο να θες να ζήσεις τον έρωτα μέχρι τέρμα, να εξαντλήσεις κάθε ενδεχόμενο επιτυχίας, κάθε σταγόνα υπομονής και επιμονής σου. Ακόμα κι αν χρειαστεί να πέσεις σε όλες τις παγίδες για τις οποίες οι άλλοι σε έχουν ήδη προειδοποιήσει. Γιατί αν δεν καείς στο αναμμένο μάτι της κουζίνας δε θα καταλάβεις ποτέ την αίσθηση και τον πόνο που προκαλεί, ώστε να το αποφύγεις την επόμενη φορά. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και στον έρωτα. Δεν έχει σημασία να μην κάνεις λάθος σχέσεις, δεν κερδίζει κάτι ο αλάνθαστος σε τούτη τη ζωή, αλλά αυτός που απ’ την όλη διαδικασία μαθαίνει ποια πρόσωπα θέλει δίπλα του.

Σημασία έχει να φύγεις όποτε νιώσεις εσύ έτοιμος. Να σε έχεις πείσει πως έφτασε η ώρα, να έχεις τα δικά σου επιχειρήματα. Γιατί αν τα δανείστηκες από άλλους και δεν είσαι και πολύ σίγουρος για την επιλογή σου, θα ισορροπείς σε τεντωμένο σκοινί και εύκολα θα υποκύπτεις σε πισωγυρίσματα. Πρέπει να μάθεις να διακρίνεις τα σημάδια που δε θα σου βγουν σε καλό ή που πρόκειται να σου κοστίσουν. Ό,τι κι αν λένε οι γύρω σου, όποιον δρόμο κι αν σε συμβουλεύουν να ακολουθήσεις, εσύ πρέπει να βρεις μόνος σου το μονοπάτι σου και να περπατήσεις προς τα εκεί. Να αφήσεις έναν έρωτα όταν δε θα σε ταλανίζουν τα «αν», όταν οι πιθανότητες θα έχουν εξαντληθεί και θα ‘χεις βρει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Όταν το συναίσθημα θα έχει φθαρεί, όταν οι δυσκολίες θα σ’ έχουν κουράσει, όταν ο έρωτας σιγά σιγά θ’ αρχίσει να εκθρονίζεται και να έρχεται η απομυθοποίηση. Μόνο τότε θα μπορέσεις πραγματικά ν’ αφήσεις έναν άνθρωπο πίσω σου.

Έρωτες θα συναντήσεις στη ζωή σου. Κάποιοι απλώς θα περάσουν και άλλοι θα σε στιγματίσουν. Σημασία έχει να καταλάβεις πως η ζωή δε σταματάει σε έναν έρωτα. Τα σημάδια σου, όσο και αν σε θλίβουν κάποιες φορές, όσο δυσάρεστη και αν είναι η θύμηση της απόκτησής τους, υποδηλώνουν ότι έχεις πολεμήσει γι’ αυτούς που πέρασαν απ’ τη ζωή σου. Κράτα γερά τις εμπειρίες σου, τα κριτήριά σου και με όλη τη γνώση σου προσπάθησε να διακρίνεις τον ιδανικό έρωτα μόλις σου χτυπήσει την πόρτα. Αυτόν που θα σε εξυψώσει, θα σε ηρεμήσει και θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς.

Γιατί ο έρωτας είναι ισορροπία. Κι αν είσαι από αυτούς που τους συνεπαίρνει το συναίσθημα και θεωρούν πως η λογική ότι δεν έχει θέση, φαντάσου πόσο καλύτερα θα νιώσεις με έναν έρωτα που σε γεμίζει συναισθηματικά και δε σε εξιτάρει το λάθος στο πάθος, αλλά το πόσο σωστό είναι σε συνδυασμό με το πάθος. Δε θα μπορούσες να πετάξεις ακόμα πιο ψηλά μ’ έναν τέτοιο έρωτα;

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.