Σου έχει τύχει να βρεθείς σε μια παρέα με συνομηλίκους σου και να νιώθεις πως τα κεφάλια σας λειτουργούν με τελείως διαφορετικό τρόπο; Να νιώθεις πως τα θέλω σου, τα ενδιαφέροντά σου, ο τρόπος σκέψης σου δε συνάδουν με αυτά που ακούς από άλλους τις ηλικίας σου; Εσύ θες να μάθεις περισσότερα πράγματα, να αποκτήσεις γνώσεις, να ρουφήξεις εμπειρίες. Κι έτσι νιώθεις σαν να μη σε καλύπτει τίποτα όσο θα ‘θελες. Σαν να μην μπορούν να σου προσφέρουν την εξέλιξη που τόσο αναζητάς.

Αν έχεις λοιπόν παρόμοιες σκέψεις, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθείς σε ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροι ηλικιακά από εσένα. Θα σε τραβήξει κατευθείαν η αύρα τους και θα νιώσεις πως αυτοί μπορούν να σου προσφέρουν όλα αυτά που αναζητάς καθώς και νέα ερεθίσματα αλλά και δρόμους που δε γνώριζες πως υπάρχουν. Έχεις σκεφτεί ποτέ όμως για ποιον λόγο επιθυμείς να δημιουργήσεις τέτοιες φιλικές σχέσεις;

Αρχικά η επαφή σου μαζί τους, σου προσφέρει μια διαρκή ασφάλεια. Κι αυτό γιατί δεδομένου ότι ο άνθρωπος αυτός έχει ήδη ξαναπερπατήσει στα δρομάκια που πρόκειται να βαδίσεις, θεωρείς ότι έχει τη δύναμη να σε προστατέψει. Μπορεί να σε συμβουλέψει σωστά και να σου δείξει τα κατατόπια μιας σωστής ζωής. Να σου μιλήσει για τα λάθη και τα σωστά του και να σε βοηθήσει να ξεδιαλύνεις τους προβληματισμούς στο κεφάλι σου. Έτσι, νιώθεις ότι πρόκειται να κάνεις λιγότερα λάθη. Σα να έχεις ένα εγχειρίδιο μ’ όλες τις οδηγίες που χρειάζεσαι.

 

 

Επειδή όμως η ζωή καμιά φορά μας αλλάζει τα δεδομένα, τα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά, ανεξάρτητα με το πόσο καλές φαντάζουν οι συμβουλές. Ακόμα όμως και να πάνε στραβά τα πράγματα, ο άνθρωπος αυτός θα βρίσκεται σαν σανίδα σωτηρίας στο πλάι σου. Σαν από μηχανής Θεός, θ’ εμφανίζεται τις στιγμές που τον έχεις ανάγκη, για να σε σώσει από τη δύσκολη κατάσταση και να βγείτε μαζί από αυτήν.

Κάποιες φορές, οι φιλίες αυτές προκύπτουν από την απουσία προτύπου στην οικογένειά σου. Μπορεί οι γονείς σου να μην μπορούσαν να αποτελέσουν το παράδειγμα προς μίμηση που επιθυμούσες και να μην μπορούσες να τους δεις ως μέντορες ή ως ανθρώπους που μπορείς να θαυμάζεις. Έτσι, ψάχνεις συνειδητά -ή κι ασυνείδητα- να βρεις εκείνους που ταιριάζουν στα πρότυπά σου κι αποτελούν την πηγή έμπνευσης την οποία δεν μπορούσες ν έχεις μέχρι πρότινος.

Μια ακόμα αιτία που μπορεί να εξηγήσει την ανάγκη σου να βρίσκεις μεγαλύτερους φίλους, μπορεί να είναι ένα τραύμα. Να δημιουργήσεις και να κρατήσεις μια φιλία με μεγαλύτερους ανθρώπους, σημαίνει ότι το κεφάλι σου μπορεί να υποστηρίξει συζητήσεις μαζί τους, τουτέστιν είσαι αρκετά ώριμος για να μπορείς να συνυπάρξεις μαζί τους. Αυτό σημαίνει ότι ίσως αναγκάστηκες να μεγαλώσεις και να ωριμάσεις πιο γρήγορα. Η ωριμότητα δεν είναι κακή, απλώς πολλές φορές, όταν συμβαίνει σε πολύ πρώιμα στάδια, φανερώνει πως μάλλον παρέλειψες να ζήσεις εποχές που θα έπρεπε να κατακλύζονται από παιδικότητα, αφέλεια, λάθη, ανεμελιά. Εσύ, αντ’ αυτού συνήθισες να σκέφτεσαι πολύ, να έχεις άγχος και ευθύνες που ήταν πολύ νωρίς ν’ αποκτήσεις. Ανάπτυξες κριτική σκέψη και γνώμη σε τέτοιο βαθμό που η αποστασιοποίηση από τους συνομηλίκους σου ήταν λογικό επακόλουθο.

Όποια κι αν είναι όμως η αιτία που σας έφερε κοντά, ένα είναι το σίγουρο. Τέτοιες φιλίες εμπεριέχουν πολλή κι ατόφια αγάπη. Είναι φιλίες που δε βασίζονται στον ανταγωνισμό ή την επίδειξη, και φυσικά ούτε στο κέρδος. Δεν έχουν να χάσουν κάτι από σένα αυτοί οι άνθρωποι, ούτε εσύ από εκείνους. Αντιθέτως, η παρέα σας μόνο καλά πράγματα μπορεί ν’ επιφέρει. Γιατί αυτές είναι φιλίες που δημιουργήθηκαν συνειδητά, αφού απλώς τα μυαλά σας ταίριαξαν. Φιλίες που σε ‘βαλαν σ’ έναν κόσμο που δεν είχες γνωρίσει νωρίτερα.

Κι εκείνες τις στιγμές ξέρεις ότι έχεις έναν άνθρωπο που θα χαρεί με την ψυχή του για τη χαρά σου και θα σταθεί σαν βράχος στη θλίψη σου. Ξέρεις ακόμα, ότι θα είναι εκεί να σου πει με ωμότητα όσα άλλοι θα απέφευγαν. Όσο σκληρά κι αν χρειαστεί να ακουστούν τα λόγια του, θα σου πει μόνο αλήθειες. Κι αυτό γιατί θέλει να σε δει ν’ ανθίζεις, να σε δει να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος και να καταφέρνεις πράγματα. Και ίσως όταν αυτό γίνει, να χαίρεται και περισσότερο κι από ‘σένα για την εξέλιξή σου.

Αν λοιπόν έχεις στη ζωή σου τέτοιους ανθρώπους για φίλους -έστω κι έναν-, μπορείς να ξεκινήσεις να θεωρείς τον εαυτό σου ευλογημένο. Δεν έχει σημασία τι σας έφερε κοντά. Ένα τραύμα, μια έλλειψη ή κάποια άλλη ανάγκη. Σημασία έχει ότι καταφέρατε να δημιουργήσετε ένα ισχυρό δέσιμο. Ένα δέσιμο που πολλοί θα προσπαθήσουν, αλλά λίγοι θα μπορούν να κατανοήσουν.

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου