Μια ένδειξη αποσυμπίεσης της καμπίνας ήταν αρκετή για να ταράξει την ως τότε ομαλή πτήση της Aegean, η οποία ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και κατευθυνόταν προς τη Βαρκελώνη. Στην εν λόγω πτήση βρισκόταν και ο 51χρονος μουσικός Chesney Hawkes με τη γυναίκα του αλλά και άλλοι 160 επιβάτες, συνυπολογίζοντας τα 6 μέλη του πληρώματος. Όλα ξεκίνησαν όταν έπεσαν απροειδοποίητα οι μάσκες. Στο μεγάφωνο ακούστηκε ο πιλότος να λέει «επείγουσα προσγείωση – κρατηθείτε». Κι έπειτα πανικός. Το αεροπλάνο άρχισε να παίρνει μια απότομη κλίση και τ’ αυτιά όσων βρίσκονταν εκεί άρχισαν να πονούν. Τα μωρά που βρίσκονταν στο αεροσκάφος έκλαιγαν, άνθρωποι αγκαλιάστηκαν κι έστειλαν ηχητικά μηνύματα στα παιδιά τους, δεδομένου ότι νόμιζαν πως δε θα τα καταφέρουν να επιστρέψουν ζωντανοί από αυτή τη πτήση. Οι αεροσυνοδοί ήταν επίσης σε κατάσταση σοκ, ενώ μία από αυτές βρέθηκε σε εμβρυακή στάση, προσπαθώντας να φορέσει τη μάσκα της και να μιλήσει στην ενδοεπικοινωνία.

Για καλή τύχη όλων, το αεροπλάνο σταμάτησε μετά από λίγη ώρα να τρέμει και η προσγείωση έγινε στο αεροδρόμιο της Νάπολης -το οποίο ήταν και το πιο κοντινό. Οι επιβάτες ζητωκραύγαζαν και μετέφεραν στον πιλότο την ευγνωμοσύνη τους, ο οποίος κατάφερε να τους προσγειώσει με ασφάλεια. Από εκεί τους παρέλαβε ένα νέο αεροσκάφος για να τους οδηγήσει στον τελικό προορισμό τους, τη Βαρκελώνη.

Το αεροπλάνο θεωρείται ανά τα χρόνια το ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο, όμως τα απρόοπτα δε λείπουν ούτε από αυτό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωνόμαστε κάθε τόσο ότι γνωρίζουμε τι χρειάζεται να κάνουμε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Δεν αναφέρομαι φυσικά στο ποιηματάκι που λένε όλοι οι αεροσυνοδοί λίγο πριν ξεκινήσει η πτήση. Το οποίο, καλά το λένε οι άνθρωποι, αλλά πόσοι είναι οι επιβάτες που τους προσέχουν και δε φορούν ακουστικά ή μιλάνε με τους δίπλα ή έχουν ξεκινήσει να βγάζουν φωτογραφία το παράθυρο με φόντο το φτερό για να ετοιμάσουν το επόμενό τους story; Τι θα χρειαστείς λοιπόν;

 

-Για αρχή, ψυχραιμία

Ναι ξέρω πως ακούγεται σα να ακούς το κλασσικό «μην αγχώνεσαι», αλλά πράγματι αν σε εκείνο το σημείο δεν πάρεις μια βαθιά ανάσα να αναλογιστείς τα επόμενά σου βήματα, το πιο πιθανό είναι να σπάσεις μόνος σου το παράθυρο και να πέσεις απ’ έξω από τον πανικό. Άσε που θα χάσεις και πολύτιμο χρόνο από σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις.

 

-Προσπάθησε να ακούσεις το πλήρωμα

Οι οδηγίες θα πέφτουν βροχή είτε από τους αεροσυνοδούς είτε από τον πιλότο. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να μπορείς να ακούσεις αυτό που ζητούν και να το κάνεις πράξη.

 

-Δείξε λίγη εμπιστοσύνη

Από τη μία θα μου πεις, τέτοια ώρα τέτοια λόγια, από την άλλη θα σου πω ότι η τεχνολογία και τα προηγμένα συστήματα που χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη κατάσταση του αεροσκάφους ανά πάσα στιγμή και οι επαγγελματίες που τα χειρίζονται είναι κάτι παραπάνω από έμπειροι για να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες.

 

-Εκπαίδευση αεροπορικής ασφάλειας

Υπάρχουν προγράμματα που στοχεύουν καθαρά στην εκπαίδευσή σου ώστε να μπορείς να διαχειριστείς τέτοιες παράδοξες καταστάσεις. Συγκεκριμένα, σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις καλύτερα την κατάσταση και σε μαθαίνουν να διατηρείς την ψυχραιμία σου.

 

-Συνεργασία

Αυτό δεν πολύ-περνάει από το χέρι σου, μιας και ακόμα κι αν είσαι εσύ ήρεμος, θα πρέπει να είναι και οι άλλοι σχετικά ήρεμοι. Παρ’ όλα αυτά, μια ψύχραιμη αντίδραση, θα βοηθήσει κάποιους να ηρεμήσουν και να πράξουν τα βήματα που πρέπει να πράξουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως να φορέσουν τη μάσκα τους κ.λπ.

 

-Σκέψου πρακτικά

Πάντα θα υπάρχει σε κοντινή απόσταση έδαφος για έκτακτη προσγείωση. Αν ξεκινήσει κάτι να πηγαίνει λάθος, ο πιλότος θα το αντιληφθεί σχεδόν στην αρχή του προβλήματος, οπότε θα έχει το χρόνο να βρει την κατάλληλη λύση για να προσγειωθείτε με ασφάλεια σε συνεννόηση και με το κέντρου ελέγχου.

 

-Σωστή θέση

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη καλή θέση για τέτοιες περιπτώσεις, αλλά υπάρχει η θέση που θα σε κάνει να αισθάνεσαι πιο άνετα. Είναι επειδή θες να είσαι κοντά στο πλήρωμα; Διάλεξε μια από τις πρώτες. Θες να είσαι παράθυρο και φτερό γιατί το θεωρείς πιο εύκολο να βγεις απέξω αν χρειαστεί; Χρειάζεσαι τις θέσεις με περισσότερο χώρο στα πόδια για να νιώθεις πιο ευρύχωρα και να σου είναι πιο εύκολο να κάνεις ασκήσεις αναπνοής; Όποια θέση σε βολεύει για να έχεις το κεφάλι σου πιο ήσυχο, αυτή να επιλέξεις πριν τη πτήση σου.

Τέλος, ας σταθούμε για λίγο και στα λόγια του Hawkes που προέκυψαν από αυτή του την κρίσιμη περιπέτεια, που δυστυχώς τα ανακαλύπτουμε και τα εκτιμάμε πραγματικά μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις: «Δεν ήταν αυτό που περιμέναμε σήμερα, αλλά μας έκανε να εκτιμήσουμε λίγο περισσότερο τη ζωή κι αυτούς που αγαπάμε».

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου