love love love peace

Σχέση. Μία από τις πιο πολύπλοκες χημικές εξισώσεις όπου η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Μία από τις πιο σύνθετες ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις. Η συνταγή απαιτεί τύχη για να την αποκτήσεις και προσπάθεια για να την κρατήσεις. Υπάρχουν δύο μονάδες σε μια σχέση, με φυσιολογική πορεία την αμοιβαία τους έλξη. Τι συμβαίνει, όταν ενώ έχει δουλέψει η τύχη, η άλλη πλευρά σού ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον;

Η μονόπλευρη έλξη, ίσως να είναι από τα πιο ασήκωτα βάρη που καλείται να κουβαλήσει μια καρδιά. Γνωρίζεις ένα άτομο, σου κάνει το δυσεύρετο κλικ. Με τον καιρό, κατά τη διαδικασία της βαθύτερης γνωριμίας όλο και σου αποκαλύπτονται πτυχές του εαυτού του, οι οποίες σε αρχικό στάδιο σου φαίνονται συμπαθητικές. Η έλξη δεν αργεί να ακολουθήσει. Η αυλαία του έργου, ωστόσο πέφτει άδοξα. Εκεί που το συναίσθημα σιγοβράζει, εκεί που οι πρώτες πεταλούδες αρχίζουν δειλά-δειλά και κάνουν την εμφάνισή τους ενοχλώντας το στομάχι, συμβαίνει κάτι απρόσμενο. Αφού μαζεύει την απαραίτητη δόση θάρρους σου ξεκαθαρίζει στα ίσια ότι δεν τραβάει από μέρους του. Μένεις ξεκρέμαστος, εσύ και το συναίσθημά σου να αναρωτιέστε παρέα το τι πήγε στραβά. Τη σκυτάλη παίρνουν οι βαθυστόχαστες σκέψεις, οι οποίες περικυκλώνουν ασφυκτικά το μυαλό σου και σε προσκαλούν να συμμετέχεις σε παιχνίδια ριψοκίνδυνα.

Έχεις κάνει συμφωνία με τον εαυτό σου ότι δε θα επιτρέψεις να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό είναι και το σημείο καμπής που ενεργοποιεί το ένστικτο. Τι σου ψιθυρίζει; Σε προτρέπει να πεισμώσεις, να ξαναφορτίσεις τις άδειες μπαταρίες σου και να σκαρφιστείς τρόπους, ώστε να γίνεις πιο θελκτικός απέναντι στον άλλον. Η συμπεριφορά σου μοιάζει με κόλλημα, καθώς γίνεσαι το θύμα μιας άρρωστης κατάστασης. Παραβλέπεις την απογοήτευσή σου ή μάλλον προσπαθείς να τη συγκαλύψεις με το να επιχειρείς αυθόρμητα πράγματα που θα τραβήξουν την προσοχή του. Η αξιοπρέπειά σου κατεβαίνει ορόφους ολόκληρους, γιατί παραδέξου το, θέλει κότσια το να κινηθείς ενάντια στη γνώμη του άλλου πράττοντας ενέργειες με σκοπό να τη μεταβάλλεις. Καλώς ή κακώς έχει πάρει μια απόφαση, επιζήμια σαφώς για σένα, διότι η συναισθηματική σου επένδυση δεν επέφερε την ανάλογη απόδοση, πιθανώς προτιμότερη για εκείνον, ο οποίος για τους x, y λόγους έκανε ένα βήμα πίσω.

Η εμμονή σου μπορεί να καταντήσει κουραστική, φορτική. Σου βγάζει έναν εαυτό που υποκινείται από το συναίσθημα δίχως στάλα λογικής. Τα ψίχουλα που επιβίωσαν δεν μετράνε καθόλου για σένα. Αναλώνεσαι σ’ αυτήν την ιδέα, τυφλώνεσαι από το θέλω και πιθανώς να μεταφέρεις όλο αυτό το βάρος άθελά σου και στις υπόλοιπες αλληλεπιδράσεις σου στο φιλικό ή στο οικογενειακό περιβάλλον. Φοράς παρωπίδες, χωρίς να λογαριάσεις τίποτα και κανέναν και μετατρέπεσαι σε ένα ξεροκέφαλο ον που υπακούει αποκλειστικά στις εντολές της καρδιάς.

Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται ή όσο ακατόρθωτο κι αν φαντάζει, μάθε να φεύγεις. Η προσκόλληση δεν έκανε καλό σε κανέναν. Μόνο στα μύδια, τα οποία προσκολλώνται στα βράχια, γιατί από αυτό εξαρτάται η επιβίωσή τους. Η επιμονή μπορεί να επιφέρει καρπούς σε άλλους τομείς της ζωής, αλλά όχι στα πλαίσια μιας σχέσης. Στη σχέση επιβάλλεται η αρμονία, η φυσιολογική ροή των πραγμάτων, απαλλαγμένη από παράγοντες όπως η πίεση. Εκεί βρίσκεται το ying και το yang, η απόλυτη ισορροπία. Καταλαβαίνεις ότι η ισορροπία παύει να υφίσταται αν υπάρχει το yin χωρίς το yang ή το αντίστροφο.

Με τη συμπεριφορά σου, ίσως να πυροδοτήσεις αντιδράσεις μη αναμενόμενες. Αναγκάζεται ο άλλος να γίνει άξεστος, αγενής, αγροίκος μήπως και καταφέρει επιτέλους να σου περάσει το μήνυμα που πεισματικά αρνείσαι να λάβεις και ασυναίσθητα μπλοκάρεις. Και όμως αυτό το μήνυμα υπάρχει και έχει ήδη σταλεί. Προσπάθησε να στο μεταδώσει με τον λιγότερο τραυματικό τρόπο. Όταν, όμως αντιλήφθηκε ότι αγνοείς τα πράγματα ως έχουν ξέμεινε από επιλογές και η μετάδοση του μηνύματος έγινε με επιθετικό τρόπο. Ξέσπασε πάνω σου, μήπως δεις  αυτήν την πλευρά του εαυτού του και σε απωθήσει. Υπάρχει, όντως νόημα να προκαλέσεις το άλλο άτομο να σου φερθεί σκάρτα, απλά επειδή εσύ δεν μπορείς να χειριστείς καταστάσεις; Η φθορά, εννοείται θα υπάρξει. Κυρίως για σένα. Υπάρχει, ωστόσο τρόπος για πρόληψη της αμοιβαίας φθοράς και αυτός είναι η μια και έξω αποδοχή.

 

 

Συντάκτης: Δήμητρα Παναγιωτίδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!
Φτάνει πια!

Μάθε να φεύγεις από τελειωμένες καταστάσεις! Σου έχουμε τον τρόπο!