pillow1189234

Η σχέση είναι δύσκολη, απαιτεί θυσίες, κατανόηση κι υποχωρήσεις. Χρειάζεται συνεννόηση, ηρεμία και καλή διάθεση και από τους δύο πρωταγωνιστές της. Αν από μια σχέση λείπουν αρκετά συστατικά που σε κάνουν ευτυχισμένο, ήρθε η ώρα να βάλεις τα δυνατά σου, να κλείσεις το κεφάλαιο και να ανοίξεις ένα άλλο. Δεν αξίζει τον κόπο να παιδεύεστε και να ταλαιπωρείτε ο ένας τον άλλο αν βλέπετε ότι κάτι δε δουλεύει. Μια απόφαση, λίγο θάρρος και η συνέχεια της ιστορίας  θα ‘ρθει από μόνη της. Μόνο εσύ μπορείς να καταλάβεις σε τι φάση βρίσκεται η σχέση σου και αν έχει προοπτική να κρατήσει.

Έστω ότι έχεις μια σχέση που μόνο ήρεμη δε θα μπορούσες να τη χαρακτηρίσεις. Έχεις περάσει με τον άνθρωπό σου από 40 κύματα, υπήρξε ένταση, ακρότητες, καλές και κακές στιγμές. Τα πισωγυρίσματα πολλά, οι προσπάθειες για επανασύνδεση ακόμη περισσότερες. Φτάνεις λοιπόν στο τέλος, το αποφασίζετε από κοινού, αφού δεν παίρνει άλλη παράταση η όλη κατάσταση. Αναρωτιέσαι αν αντέχετε να βάλετε νέους στόχους, να κάνετε νέες προσπάθειες και αν ο χωρισμός είναι απλώς η εύκολη λύση, αλλά αυτά θα απαντηθούν στην πορεία.

Ακολουθείτε για αρχή καθένας τον δικό του δρόμο, φτιάχνεις τη ζωή σου με νέους ανθρώπους, λες ότι αφήνεις πίσω οτιδήποτε σε πλήγωσε στην προηγούμενη σου σχέση και προχωράς. Για πόσο; Το υποσυνείδητο θυμάται, αποστηθίζει χαρακτήρες, στιγμές, τα πάντα! Ιδίως όταν κάποια πράγματα σε στιγμάτισαν, δύσκολα θα σβηστούν και θα πάψουν να σε επηρεάζουν. Και κάπου εδώ μάλλον ακόμα έχεις μείνει πίσω, αρκετές σελίδες από το προηγούμενο κεφάλαιο έχουν ξεμείνει στο καινούριο κι εσύ όχι μόνο δεν τις πετάς, αλλά τις διαβάζεις κιόλας και σου αλλάζουν την ιστορία!

Στην πορεία, ασυναίσθητα ψάχνεις το ίδιο μοτίβο με τον/την πρώην. Αποζητάς παρόμοιες συμπεριφορές από τους επόμενους συντρόφους σου, δημιουργείς σχέσεις μαζί τους που σου θυμίζουν τον έρωτα που σε στιγμάτισε και το αποκορύφωμα είναι ότι κάνεις πράγματα μαζί τους που είτε είχατε κάνει με την πρώην σχέση σου και τα νοσταλγείς, είτε δεν προλάβατε να κάνετε και σου βγαίνουν τώρα σαν απωθημένα.

Το μέγα ερώτημα σε όλα αυτά είναι το εξής: Έχεις πάει όντως παρακάτω από τη στιγμή που συμπεριφέρεσαι κατ’ αυτόν τον τρόπο ή απλώς κοροϊδεύεις τον εαυτό σου; Δε νομίζεις ότι οι σελίδες που έχουν ξεμείνει από το παρελθόν, μαζεύτηκαν για τα καλά στο καινούριο σου κεφάλαιο; Είναι που μάλλον δεν ήθελες και τόσο να φύγεις, μπορούσες να προσπαθήσεις κι άλλο, δε νιώθεις ότι έκανες ό,τι μπορούσες. Αισθάνεσαι ότι κάτι λείπει και πως τα 40 κύματα τελικά δε σε χαλούσαν και τόσο.

Κάπου εδώ, συμπεραίνεις ότι όταν είσαι εντός σχέσης δεν καταλαβαίνεις ακριβώς τι νιώθεις, κάποιες δυσκολίες σου φαίνονται πραγματικά βουνό. Κάτι μέσα σου λέει ότι αν φύγεις μακριά θα είσαι ένα ευτυχισμένο και ήρεμο άτομο και θα τα καταφέρεις χωρίς να πονέσεις. Μα έλα που αυτό στα λόγια ακούγεται εύκολο, στην πράξη όμως δεν είναι πάντα. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος φίλος και σου δείχνει τι πραγματικά θέλεις. Όταν λοιπόν, πάρεις την απόφαση να βγεις από τη σχέση και ο καιρός περάσει, όταν η υπερβολή φύγει και έχεις πλέον αποστασιοποιηθεί, καταλαβαίνεις αρκετά. Καταλαβαίνεις τι σήμαινε για εσένα ο άνθρωπος που άφησες, βάζεις νέους στόχους και όταν γυρίσεις θες να αναπληρώσεις τον χαμένο χρόνο. Μέσα σε όλα αυτά, καταλαβαίνεις και πώς νιώθεις, δεν κοροϊδεύεις πλέον τον εαυτό σου και αποδέχεσαι τις πραγματικές σου επιθυμίες.

Συντάκτης: Παναγιώτα Νεοφύτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!