Η αντιμετώπιση των δυσάρεστων συναισθημάτων δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα αρκετά ευαίσθητα. Μερικές φορές μια μέρα που προοριζόταν να είναι η καλύτερή σας και η πιο δημιουργική μέρα της εβδομάδας ξαφνικά σκοτεινιάζει και κατακλύζεται από αρνητικά συναισθήματα λόγω μιας κακοτυχίας ή μιας άσχημης φάσης με το ταίρι, τα φιλαράκια, την οικογένεια. Ας βγάλουμε εκτός τις περιπτώσεις εκείνες που προκύπτουν θέματα υγείας και ας εστιάσουμε σε πιο απλά και καθημερινά προβλήματα που μπορούν εύκολα να μας ρίξουν ψυχολογικά.

Όταν ένας δικός μας άνθρωπος δεν είναι και στα καλύτερά του, το γεγονός ότι μπορούμε μέσα σε λίγα λεπτά να είμαστε δίπλα του προσπαθώντας να τον στηρίξουμε, την ίδια στιγμή που μας μεταφέρεται κομμάτι απ’ τα συναισθήματά του, είναι συναρπαστικό καθώς αποκαλύπτει τη μαγική δύναμη της ενσυναίσθησης. Τι γίνεται όμως όταν το στρες άλλων ανθρώπων αρχίζει να μας επηρεάζει αρνητικά; Πώς μπορούμε να είμαστε δίπλα σε ανθρώπους που αγαπάμε χωρίς να αφήσουμε τη διάθεσή τους να γίνει και δική μας, θέτοντας ως πρώτο στόχο την ψυχική ηρεμία και την ευημερία μας;

Ο Michele Moore, επαγγελματίας σύμβουλος, πιστοποιημένος προπονητής και εμπειρογνώμονας σχέσεων στο Marriage Mojo, αναφέρει  στην Elite Daily ότι αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν τώρα «συναισθηματική μετάδοση» είναι μια πραγματική εμπειρία για τους περισσότερους από εμάς σε καθημερινή βάση. Η συναισθηματική μετάδοση δε χρειάζεται να ορίζει και πώς αισθανόμαστε μέρα με τη μέρα. Ο Δρ. Adam Gonzalez, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής, ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Κλινικής Έρευνας Mind-Body στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Stony Brook, αναφέρει συμβουλευτικά «Προσπαθήστε να παραμείνετε παρόντες στη στιγμή και να ελέγξετε τον εαυτό σας για το πώς το μυαλό και το σώμα σας αντιδρούν. Αυτό το πρώτο βήμα είναι χρήσιμο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις αντιδράσεις σας».

Εάν θέλετε να μάθετε πώς να διαχωρίζετε τα συναισθήματά σας από τα συναισθήματα των άλλων, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε ότι ο τρόπος που αισθάνονται οι άλλοι είναι καθαρά δικός τους και δε φέρετε εσείς μερίδιο ευθύνης για τους λόγους που τους οδήγησαν σ’ αυτή τη συναισθηματική φάση. Όταν ένας φίλος, μέλος της οικογένειας, συνεργάτης βρίσκεται σε περίεργη κατάσταση, καλό θα ήταν να είστε εκεί ως στήριγμα, αλλά όχι να καταλήξετε να κλαίτε παρέα. Μπορείτε να προσφέρετε υποστήριξη, να τους δώσετε τη δυνατότητα να τα βγάλουν από μέσα τους, να μοιραστούν μαζί σας ό,τι θέλουν, χωρίς όμως να βιώσετε κι εσείς τον πόνο τους. Το να διατηρήσετε μια σχετική απόσταση, καθώς τη δεδομένη στιγμή βρίσκεστε έξω απ’ το πρόβλημα, μόνο υγιές μπορεί να αποδειχθεί, ενώ θα έχετε πιο καθαρή ματιά για να βοηθήσετε το πρόσωπο που αγαπάτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Gonzalez είναι επίσης αποδεκτό να ενημερώσετε το άλλο άτομο ότι δεν μπορείτε να μιλήσετε τώρα ή ότι αρχίζετε να αισθάνεστε κάπως συγκλονισμένοι. Αφήστε για λίγο τη συζήτηση και πάρτε χρόνο να αναπνεύσετε, να ρίξετε λίγο νερό στο πρόσωπό σας και να θυμηθείτε πως η κατάσταση που βιώνει το άλλο άτομο δεν είναι σε καμία περίπτωση δική σας, αφήνοντας τους όποιους συσχετισμούς με παρόμοιες καταστάσεις που πιθανόν να βιώσατε στο παρελθόν στην άκρη.

Συντάκτης: Ελευθερία Νάκα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.