Είναι κοινώς παραδεκτό ότι με τον έρωτα δένεσαι, γεύεσαι όλα τα χρώματα της αγάπης. Όσο και να περιπλέκει κανείς τα πράγματα κατά βάθος ξέρει ότι η ερωτική πράξη είναι απολαυστική μόνο όταν γίνεται με πάθος. Γιατί αν δεν υπάρχει πάθος, τότε δεν είναι αληθινός έρωτας. Κι ενώ νομίζεις, λοιπόν, ότι βρήκες τον έρωτα της ζωής σου κι ότι όλα μέρα παρά μέρα γίνονται μαγικά κι όμορφα, αρχίζουν να χτυπούν καμπανάκια. Αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι δεν πάει τόσο καλά. Γίνεται πια ευδιάκριτο κι αντιληπτό ότι χάθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον. Προσπαθείς να αγνοήσεις όλες τις ενδείξεις που σου επισημαίνουν ότι η σχέση μέλλει να τερματιστεί. Ωστόσο, εσύ πεπεισμένος ότι δεν μπορεί να τελειώσει, επιλέγεις να εξιδανικεύεις τόσο πολύ τον άνθρωπό σου, ώστε να νιώθεις ότι δε θα μπορούσε να σε πληγώσει ούτε θα έβρισκε τη δύναμη να σου πει το αντίο.

Έλα όμως που τελικά ξυπνάς ένα πρωί και βλέπεις τα πράγματα ως έχουν. Αντικρίζεις την αλήθεια κατάματα κι εκεί είναι που η επιθυμία φουντώνει ακόμα πιο πολύ, για μια τελευταία φορά όπως ακριβώς την πρώτη φορά. Αν κάνετε έρωτα για μια τελευταία φορά, όμως, δε σημαίνει ότι θα επέλθει ολοκλήρωση. Εξάλλου ας μη λέμε ψέματα και μεταξύ μας, δε θα σου αρκούσε ποτέ μια τελευταία φορά. Κι αν αποφασίσατε να το τελειώσετε οφείλεις στον εαυτό σου να το αποδεχτείς και να προχωρήσεις παρακάτω.

Κάνοντας έρωτα αμέσως πριν χωρίσεις, το ένα λάθος οδηγεί σ’ ένα άλλο και τα λάθη στοιβάζονται λες και χτίζουν φράγμα στο μυαλό που σε αναγκάζουν να σκέφτεσαι μόνο ότι θα ίσχυε το πολυπόθητο «για πάντα». Επιλέγεις, λοιπόν, να επαναφέρεις στο μυαλό σου όλα όσα ζήσατε, όλα όσα περάσατε μαζί, όλες εκείνες τις φορές που το κάνατε, όλους εκείνους τους καβγάδες που αμέσως μετά οδήγησαν στον απόλυτο κι έντονο έρωτα. Υπενθυμίζεις, ουσιαστικά επιβάλλεις στον εαυτό σου να μείνει εκεί, σε μια σχέση που αποφάσισες -με όποιο κόστος- να τελειώσει. Σε τιμωρείς,  φοβάσαι ότι όλα αναγκαστικά θα αλλάξουν και θα πρέπει να προσαρμοστείς σε νέα δεδομένα. Διστάζεις, διότι τρέμεις μόνο και μόνο με την ιδέα ότι θα πρέπει να θυμηθείς τι σημαίνει να είσαι μόνος, χωρίς την ασφάλεια της σχέσης. Οι σκέψεις σου μετατρέπονται σ’ ένα χάος, μέσα στο οποίο όλοι οι δρόμοι γίνονται μονόδρομοι που οδηγούν στο συγκεκριμένο άτομο.

Ισχύει ότι δέθηκες συναισθηματικά, σωματικά, ψυχικά κι έχεις σίγουρα ένα άλλοθι που δυσκολεύεσαι να αποδεχτείς την κατάσταση, αλλά δε σου αξίζει να σε ταλαιπωρείς. Μπορεί κάποτε να είχε ενδιαφέρον για σένα, όμως η αγάπη σας είχε ημερομηνία λήξης. Και το να προσπαθήτε να τη λήξετε παίρνοντας άλλη μια δόση ολοκλήρωσης, πουθενά δε θα πάει, πέραν του να παρατείνει τον πόνο σας. Αφού, λοιπόν, είναι σαφές ότι θα χωρίσετε, μη μπεις στη διαδικασία να αφεθείς σε ένα πάθος της στιγμής, για μια ακόμη φορά, διότι πάντα θα ελπίζεις ότι αυτή η τελευταία φορά ίσως αλλάξει τη γνώμη και των δυο σας για το χωρισμό. Αν όμως παρθεί η απόφαση, δύσκολα αλλάζει και για κάποιο λόγο πάρθηκε εξ’ αρχής. Συνεπώς, συγκέντρωσε και κράτα όλα τα καλά στοιχεία της σχέσης σας και πάμε γι’ άλλα!

 

Συντάκτης: Μαρίνα Αργυρού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου