Θυμάστε εκείνο το τραγούδι του Κραουνάκη που έλεγε «Ροκ είναι σμόκιν και ελβιέλο είν’ ο Αμπότ με τον Κοστέλο αυτοί `ναι ροκ!»; Όπου ροκ λοιπόν βάζουμε τη λέξη κουλ και ακούγοντάς το αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύ μοιάζουν αυτές οι λέξεις μεταξύ τους. Γιατί; Επειδή απλά και τα δύο είναι στάση ζωής. Είναι ο τρόπος που έχει επιλέξει ο καθένας μας να τοποθετηθεί στη ζωή του, στις συναναστροφές του, στις αλληλεπιδράσεις του και στις αντιδράσεις του. Όσο και αν το ψάξουμε δεν υπάρχει συγκεκριμένη ορολογία που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ή να περιγράψει τη λέξη κουλ. Είναι κάτι τόσο τρομερά υποκειμενικό κι αόριστο που κουλ είναι να διαβάζεις Baudelaire αλλά εξίσου είναι και το να διαβάζεις Μίκυ Μάους. Κουλ ήταν τα jazz clubs της Νέας Υόρκης του ’30 και οι ταινίες της Cinecitta το ’50. Στην πιο σύγχρονη εκδοχή του, στον εικοστό αιώνα η συγκεκριμένη λέξη μπήκε σε σχεδόν καθημερινή χρήση στο λεξιλόγιό μας. Είναι μια λέξη -εκ του coolness- που περιγράφει από μια αύρα γενική κι αόριστη, μέχρι και τρόπους αντίδρασης και βαθμό ψυχραιμίας σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Υπάρχουν όμως κάποια χαρακτηριστικά που έχουν οι κουλ άνθρωποι. Πάμε να δούμε μερικά;

 

1.’Εχουν χιούμορ

Από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά ενός κουλ ατόμου είναι το χιούμορ. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το άλφα και το ωμέγα τους, αφού πάνω σε αυτό βασίζονται πολλά από τα υπόλοιπα. Το αλατοπίπερο και το καρύκευμά τους σε κάθε κατάσταση που ίσως να έμοιαζε λίγο άβολη. Και μάλιστα πολλές φορές αντιμετωπίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό με μια έξτρα δόση χιούμορ. Άλλωστε, τι πιο κουλ από έναν έξυπνο αυτοσαρκασμό;

 

 

2. Είναι αισιόδοξοι

Κουβαλούν μέσα τους το παρελθόν τους -που δεν είναι πάντοτε το πιο φωτεινό- αλλά δεν του επιτρέπουν να γίνει τροχοπέδη στο παρόν τους πόσω δε μάλλον στο μέλλον τους. Επιλέγουν συνειδητά όταν κοιτούν μπροστά να εστιάζουν σε όσα θα πάνε όμορφα. Έχουν την ικανότητα να μην κοιτάνε το βράχο αλλά τη θέα από πίσω· κι αν ακόμα αυτή δεν είναι ορατή από πουθενά, τότε ξέρουν καλά πώς να τη φαντάζονται και να νιώθουν έτσι και πάλι τυχεροί που βρέθηκαν στο σημείο. Και μαζί τους φυσικά κάνουν κι έναν-δυο ακόμη να τα δουν όλα πιο φωτεινά.

 

3. Δεν κρατούν κακία

Σαφώς και μέσα από σχέσεις με φίλους, γνωστούς ή συντρόφους αρκετές φορές θα πληγωθούν ή θα προδοθούν. Γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο και πως είναι πραγματικά μάταιο να κρατήσουν κακία σε κάποιον. Συγχωρούν και προχωρούν. Μην μπερδευτείς όμως, ξέρουν πολύ καλά να κρατάνε τα όριά τους. Για την ακρίβεια, η ισορροπία τους στο λεπτό σχοινί που ενώνει αυτοσεβασμό και συγχώρεση είναι που τους κάνει να μοιάζουν και τόσο ιδιαίτεροι στα μάτια μας.

 

4. Δε φοβούνται να δοκιμάσουν νέα πράγματα

Βρίσκουν διασκέδαση σε διάφορα μικρά και καινούρια πράγματα. Θα τους βρεις να δοκιμάζουν από κάποια έθνικ κουζίνα σε ένα εστιατόριο που πέτυχαν τυχαία σε μια απογευματινή τους περιήγηση, μέχρι μια συνταγή που συνδύαζε μπάμιες με αβοκάντο αλλά τους φάνηκε ιδιαίτερη και κάπως ιντριγκαδόρικη. Θα τους δεις να διαβάζουν το βιβλίο ενός συγγραφέα που δεν είχαν ξανακούσει ή να γκουγκλάρουν τις καλύτερες διαδρομές για τον γύρο της Ευρώπης με ποδήλατο. Γενικά ρισκάρουν και τολμούν.

 

5. Δε φοβούνται να παραδεχτούν τα λάθη τους

Μπορεί να είναι άτομα που υποστηρίζουν τις επιλογές τους, όμως από την άλλη είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν και να παραδεχτούν ότι έσφαλαν σε κάτι. Μένουν σχεδόν πάντα ανοιχτοί στο να αλλάξουν γνώμη αφού τις κλειδαριές και τα λουκέτα που μας κρατάνε εγκλωβισμένους στα «σωστά» μας, τα έχουν σπάσει από καιρό.

 

6. Δεν ακολουθούν τις τάσεις της μόδας

Ναι, κάποιοι ενημερώνονται ή σκρολάρουν στο κινητό τους κοιτάζοντας σελίδες με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ. Επιλέγουν όμως όσα πραγματικά τους αρέσουν. Προσαρμόζουν τα πάντα στα δικά τους κριτήρια και δεν μπαίνουν στη διαδικασία να προσαρμοστούν οι ίδιοι. Αγαπούν να κρατούν το στιλ τους ακέραιο αφού αυτό είναι τελικά κομμάτι της ταυτότητάς τους.

 

7. Δε ζηλεύουν

Το βρίσκουν μάταιο να ζηλέψουν τον σύντροφό τους ή τα υλικά αγαθά που έχουν αποκτήσει οικείοι τους. Αντίθετα μέσα από πράγματα που κάνουν ευτυχισμένους τους γύρω τους νιώθουν και οι ίδιοι πληρότητα.

 

8. Δεν είναι επικριτικοί

Έχουν γνώμη και άποψη -και μάλιστα αρκετά συγκεκριμένη και συνειδητοποιημένη- αλλά γνωρίζουν πως είναι εξίσου σημαντικό να αποδεχόμαστε τον καθέναν με τις δικές του απόψεις. Δεν είναι σπάνιο να τους ακούσεις να λένε κάτι του στιλ «δε συμφωνώ, αλλά βλέπω την οπτική σου». Καταλαβαίνουν ότι όλοι κάνουμε λάθη και δεν είμαστε τέλειοι -και το βλέπουν αυτό ακόμα και στον εαυτό τους.

 

9. Είναι ανεξάρτητοι

Εύκολο να το πεις αλλά δύσκολο να το πράξεις. Οι κουλ άνθρωποι όμως προσπαθούν και σχεδόν πάντα το καταφέρνουν να είναι ανεξάρτητοι. Θέλουν να ορίζουν οι ίδιοι τη ζωή τους τόσο σε οικονομικό όσο και σε πρακτικό καθημερινό επίπεδο. Είναι σαν να λέμε «πατάνε στα δικά τους πόδια» ακόμη κι όταν αποφασίζουν να έχουν συνοδοιπόρο στις διαδρομές τους.

 

10. Θέτουν τα όριά τους

Έχοντας αυτοπεποίθηση, υποστηρίζοντας τις απόψεις τους και νιώθοντας καλά με τον εαυτό τους, σχεδόν αυτόματα βγάζουν τα πολύχρωμα μαρκαδοράκια τους και ζωγραφίζουν τις κόκκινες, τις μπορντό, μα και τις πράσινες γραμμές τους. Θέτουν τα όριά τους στον περίγυρό τους προστατεύοντας έτσι τον εαυτό τους, αλλά ξέρουν ταυτόχρονα και πώς να αφήσουν χώρο αν θελήσουν να τους πλησιάσεις.

 

11. Δεν τους αφορά η γνώμη των άλλων

Εγωιστικό θα σκεφτείς. Καθόλου όμως. Είναι άτομα που έχοντας μια πλήρη εικόνα του εαυτού τους και των αναγκών τους προσπαθούν να ζουν τη ζωή τους χωρίς παρεμβολές από τρίτους. Δεν αναλώνονται για το τι πιστεύει ο οποιοσδήποτε για το οτιδήποτε γιατί πολύ απλά η δική τους πραγματικότητα έχει στα μάτια τους μεγαλύτερη αξία.

 

12. Δεν επιδιώκουν να εντυπωσιάσουν κανέναν

Φυσικά και το απολαμβάνουν να είναι αρεστοί -και γνωρίζουν καλά πότε αυτό συμβαίνει-, να δεχθούν ένα κομπλιμέντο από κάποιον ή και ένα βλέμμα επιδοκιμασίας. Σε ποιον δεν αρέσει άλλωστε; Δεν το επιδιώκουν όμως. Και δε χαλιούνται αν αυτό που εισπράξουν δηλώνει ακριβώς το αντίθετο. Λειτουργούν ανεπιτήδευτα, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν όντως θα δείχνουν εντυπωσιακοί. Μια στο τόσο μάλιστα, θυμούνται να απολαμβάνουν τις στιγμές που αυτό δε συμβαίνει.

 

13. Είναι καλοί στο να εκφράζονται

Έχουν ενσυναίσθηση, ξέρουν να ακούν τους άλλους με αποτέλεσμα αν χρειαστεί να εκφέρουν την άποψη τους ξέρουν τι και κυρίως πώς θα το πουν. Κι όταν έρχονται στο προσκήνιο τα δικά τους συναισθήματα; Ξέρουν να εκφράσουν αυτό που θέλουν να σε αφήσουν να δεις. Μπορεί να μην είναι πάντα ανοιχτά βιβλία, μα αν επιθυμήσουν να γίνουν ξέρουν καλά πώς να γυρνάνε τις σελίδες.

 

14. Δεν απολογούνται που είναι ο εαυτός τους

Διατηρούν την ακεραιότητά τους, τις αρχές τους, τις απόψεις τους και δεν έχουν κανένα ενοχικό σύνδρομο για αυτό. Η «συγγνώμη» δεν είναι πάντα η αγαπημένη τους λέξη -ίσως να μη φτάνει καν στην τελική δεκάδα τους-, ξέρουν όμως να τη χρησιμοποιούν, αρκεί να νιώσουν πως υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

 

15. Είναι αυθεντικοί

Ίσως το βασικότερο όλων των χαρακτηριστικών τους, είναι η αυθεντικότητά τους. Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά, πως όλα τα από πάνω τούς βγαίνουν αβίαστα. Χωρίς προσποίηση και ωραιοποίηση λέξεων και σκέψεων. Είναι απλά ο εαυτός τους χωρίς περιτυλίγματα συσκευασίας δώρου.

Αν διαβάζοντας όλα τα παραπάνω έσκασες ένα χαμόγελο και βρήκες ομοιότητες με ανθρώπους του περίγυρού σου, τότε μπες στη διαδικασία να αγαπήσεις λίγο παραπάνω τα χαρακτηριστικά αυτά, γιατί δεν είναι δεδομένα. Αν πάλι βρήκες ομοιότητες με τη δική σου προσωπικότητα, τότε ίσως να είσαι πιο κουλ από όσο νομίζεις!

 

Συντάκτης: Ειρήνη Αγρίτη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη