Προβλήματα. Oυφ! Πάρε μια ανάσα. Και ποιος δεν έχει προβλήματα. Διαφορετικά ο καθένας, μα το ίδιο σημαντικά. Για εσένα το πρόβλημά μου μπορεί να σου φαίνεται ανούσιο σε σχέση με το δικό σου. Δεν έχει σημασία τι πιστεύω και τι πιστεύεις. Αυτό που πλέον έχει υπόσταση μέσα μας λέγεται πρόβλημα. Και πρέπει να το λύσουμε. Να μη μένουμε προβληματισμένοι κι ενίοτε προβληματικοί.

Έχουμε και θα έχουμε χιλιάδες προβλήματα. Κοινωνικά, όπου ψάχνεις να βρεις τη θέση σου στην κοινωνία που ζεις ή αν ακόμα δεν μπορείς να τη βρεις εδώ. Μια φίλη σου, νέα κοπέλα, μεγαλώνει ένα μωρό μόνη της. Οικονομικά, όπου η υπομονή βρίσκεται στην τσέπη μας κάτω από χαμηλούς μισθούς, φόρους, δουλειές τετράωρες κι αδήλωτη εργασία για ένα επάγγελμα που δεν το σπούδασες και δε σου αρέσει. Ο γείτονάς σου βρίσκει το μεσημεριανό του στα σκουπίδια. Το παλεύει. Ανησυχίες πίστης που δεν ξέρεις σε τι πιστεύεις ή θέλεις να πιστέψεις. Χίλια μύρια προβλήματα που καταλαμβάνουν ψυχή τε και σώματι.

Το πρόβλημα φαίνεται πάνω σου. Το φοράς. Ο άγνωστος που κάθεται δίπλα σου στο λεωφορείο, το νιώθει. Αλλάζει το βλέμμα σου. Γίνεται σκεπτικό. Το σώμα καμπουριάζει και γέρνει μπροστά. Το κεφάλι σου βαρύ, κοιτάει στη γη, χαμένο σε αλληλένδετες σκέψεις κι ερωτήματα. Μα κι εσύ το καταλαβαίνεις. Δεν καταφέρνεις να ξεγελάσεις τον εαυτό σου. Σου είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς κι η προσοχή σου αποσπάται εύκολα. Ακόμα και το να πας το λερωμένο πιάτο, στο οποίο μόλις έφαγες, στο νεροχύτη, σου φαίνεται βουνό. Κλείνεσαι μέσα στο καβούκι σου. Είσαι ευάλωτος κι αβοήθητος σε έναν λαβύρινθο, μην ξέροντας πώς να αποδράσεις.

Κοίτα πώς ένα πρόβλημα έχει τόση εξουσία πάνω σου. Αλλά, αντί να προσωποποιείς το πρόβλημα, κοίτα πώς έχεις δώσει εσύ την εξουσία σε κάτι άυλο, μια έννοια για την κατάσταση που βρίσκεσαι, που το ονομάσαμε πρόβλημα. Και με το πρόβλημα αυτό, η σχέση σου πηγαίνει κατά διαόλου. Η σχέση στην οποία είσαι τώρα, φτιάχτηκε από αγάπη, έρωτα, συναίσθημα, πάθος, σεξ, αγκαλιές και χαμόγελα. Φτιάχτηκε με το να μοιράζεις τις σκέψεις σου, τον εαυτό σου, τις ανησυχίες σου, τα όνειρά σου, τα προβλήματά σου. Και μια ημέρα το πρόβλημα χτύπησε την πόρτα σου. Κι όχι μόνο το προσκάλεσες να μπει, αλλά το φιλοξένησες κιόλας. Έτσι, άφησες λιγότερο χώρο για τα υπόλοιπα συναισθήματα που έχεις για τη σχέση σου.

Κοίτα την άλλη πλευρά τώρα. Σε έχει συνηθίσει, το άλλο σου ολόκληρο, αλλιώς. Κι εκείνη την ημέρα σε νιώθει να χάνεσαι από εσάς. Βιώνει την απομάκρυνση. Αντιλαμβάνεται τη δυσχέρεια που δημιουργεί αρνητικές σκέψεις στην καλημέρα σας. Το ζει καθημερινά γιατί εσύ δεν το συζητάς. Σκέψεις απόρριψης, απάτης και κάθε αμφιβολία, εδράζουν πλέον στο ταίρι σου.

Ανησυχεί ότι σε χάνει και –να το ξέρεις–θα φύγει για να προστατευτεί ή θα αλλάξει συμπεριφορά απέναντί σου κι όλο αυτό θα σας οδηγήσει εκτός παιχνιδιού. Δε θα τα καταφέρεις να διαχειριστείς ταυτόχρονα κι αυτό. Επειδή δεν ξέρει τι έχεις, τι σε απασχολεί, αλλάζει απ’ το φόβο μήπως είναι εκείνος, εκείνη, το πρόβλημά σου.

Άμα σου χαμογελάσει η τύχη, θα σου δώσει κάμποσο χρόνο χωρίς πιέσεις για να ξεκαθαρίσεις με τον εαυτό σου. Το χειρότερο δε θα στο πω. Το ξέρεις ήδη. Είναι κρίμα για έναν προβληματισμό σου να χάσετε αυτό που έχεις. Μετά θα είναι αργά. Τι σε σταματάει απ’ το να τον μοιραστείς; Εγωισμός; Μην καταλάβει ότι δεν τα καταφέρνεις; Φόβος ότι με το να εκφραστείς θα φύγει από εσένα; Ε, ας φύγει αν δεν το δέχεται. Καλύτερα τώρα, πριν πάρετε μαζί πιο σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή σας κι αργότερα ο αντίκτυπος θα είναι ανυπολόγιστος. Αλλά, σε παρακαλώ. Μη διώξεις τον σύντροφό σου.

Μην αφήσεις το πρόβλημά σου να σε κλείσει τόσο ώστε να μην μπορείτε να το συζητήσετε. Η λύση μπορεί να έρθει απ’ τη συζήτηση. Εύκολα κι ανώδυνα. Να σε κάνει να αντιληφθείς ότι δεν ήταν και κάτι το σημαντικό, στην τελική. Μπορεί να είναι ο μίτος της Αριάδνης που ψάχνεις.

Είναι ο άνθρωπός σου. Τα μοιράζεστε όλα. Μοιράσου κι αυτό. Η σχέση σας θα λάβει καρπούς ευλογιάς, θα το δεις. Μαζί είστε ένας κήπος. Όσο αφήνετε τα ζιζάνια να μεγαλώνουν, θα κλέβουν την τροφή που προορίζονται για τα λουλούδια σας. Ξερίζωσε τα ζιζάνια πριν μεγαλώσουν και κρύψουν τον ήλιο απ’ τα άνθη σας. Μοιράσου τα όλα.

Μοιράσου τον εαυτό σου ολόκληρο κι όχι ένα κομμάτι του μόνο. «Βάλε φωτιά σε ό,τι σε καίει». Είναι δική σου η επιλογή.

 

Συντάκτης: Γιώργος Μαντάς
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη