«Μένω με τους δικούς μου» λες εκεί κάπου στα πρώτα ραντεβού. Και φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που σε περιγράφει, δε δηλώνει κάτι για σένα, είναι απλά μια κατάσταση που σε ακολουθεί στο τώρα σου. Και σίγουρα δεν είσαι μόνο εσύ σ’ αυτή τη θέση. «Κι εγώ» σου απαντάει το εν δυνάμει αμόρε. Αυτό, όμως, δεν ενοχλεί κανέναν απ’ τους δυο σας στο να αναπτύξετε μια όμορφη σχέση. Με τον χώρο, όμως, τι γίνεται;

Για να μπορέσει να συνευρεθεί το ζευγάρι ή ακόμα και για να περάσει λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί, χρειάζεται μια βάση. Μένοντας με τους γονείς σας περιορίζονται κατά μεγάλο ποσοστό οι χώροι που μπορείτε να βρεθείτε οι δύο σας. Κι εκεί, όπως κάνουμε όλοι πάντα στα αδιέξοδα, ψάχνετε όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορέσουν να δώσουν μια –έστω προσωρινή– λύση στην κατάσταση. Γι’ αυτό κι εσείς προσπαθείτε να σκεφτείτε πώς και πού θα μπορείτε να βρεθείτε λίγο πιο τετ-α-τετ.

Επιλέγετε να βγαίνετε συχνά ραντεβουδάκια σε απόμερα στέκια και συναντιέστε σε πάρκα, παριστάνοντας παράνομο ζευγαράκι. Τα μέρη που μπορείτε να βρεθείτε μόνοι είναι λίγα και τα κλειδιά απ’ το σπίτι του κολλητού, που θα ‘ναι άδειο το σαββατοκύριακο, φαίνονται σωτήρια στο πρόβλημά σας. Η αλήθεια είναι πως περιορίζεται πολύ ο χώρο σας, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται άμεσα κι ο χρόνος που θα περάσετε μαζί.

Ένα καλό ξενοδοχείο δε φτάνει. Πέρα απ’ το οικονομικό, δε νιώθετε πάντα άνετα. Άλλωστε, δεν είναι μόνο ο χώρος για σεξ που σας λείπει. Δεν έχετε γενικώς χώρο. Δυσκολεύεστε να πάρετε μια αγκαλιά ο ένας τον άλλον, να αφεθείτε, να χαλαρώσετε και να δείτε μια ταινία στον καναπέ, αφού αν έχετε βρεθεί σπίτι, θα φοβάστε μην πεταχτεί ο μπαμπάς του συντρόφου σου να σας ρωτήσει αν θέλετε να πιείτε κάτι. Αντίστοιχα, δεν μπορείτε να κάνετε ντου στην κουζίνα και να φτιάξετε τα αγαπημένα σας cupcakes παρέα, διότι η μητέρα σου θέλει να μαγειρέψει για αύριο.

Είναι δύσκολη μια σχέση με τέτοιο περιορισμό. Μη σας παίρνει από κάτω όμως, τόσα μέρη υπάρχουν εκεί έξω. Κι αν έχουν εξαντληθεί οι επιλογές σας, αν έχουν λιγοστέψει τα ελεύθερα σπίτια των φίλων σας, αν δεν μπορείς να βρεις ούτε μία ώρα στο σπίτι σου χωρίς τους δικούς σου, το ίδιο κι εκείνος; Υπομονή κι ευρηματικότητα. Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις, πρέπει να μάθεις να το αντιμετωπίζεις. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου, λοιπόν. Βρείτε απομακρυσμένα μέρη που δε θα σας ενοχλήσει κανείς, οργανώστε πολλές και συχνές εκδρομές, εκμεταλλευτείτε προσφορές σε καταλύματα. Το καλοκαίρι κάντε κατασκήνωση. Σίγουρα όχι ό,τι πιο βολικό και συνηθισμένο, αλλά οι σχέσεις πρέπει να ‘ναι και λίγο ριψοκίνδυνες, να κρύβουν ένα μυστήριο.

Ίσως, απ’ την άλλη, όταν αρχίσουν να χτυπάνε κόκκινο οι αντοχές σας, να πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά το plan b, αυτό της μετακόμισης. Αν όχι για να συγκατοικήσετε, έστω να νοικιάσετε ένα μικρό διαμέρισμα, που θα μοιράζεστε τα έξοδά του, για να ‘χετε ένα καταφύγιο για τον έρωτάς σας. Έτσι και χώρο να βλέπετε ταινίες αγκαλιά στον καναπέ θα έχετε, και χώρο για σεξ!

Οι καυτές βραδιές, γεμάτες πάθος κι ένταση, θα ‘ναι πια στη διάθεσή σας. Η κουζίνα θα ανατινάζεται καθημερινά απ’ τις απόπειρές σας να μαγειρέψετε και συχνά θα σας παίρνει ο ύπνος αγκαλιά μπροστά απ’ την τηλεόραση. Το σπίτι σας θα ‘ναι ανοιχτό κι εσείς, φυσικά, θα δίνετε τα κλειδιά του σε κάθε φιλικό σας ζευγάρι που έχει την ίδια μοίρα με σας.

 

Συντάκτης: Δήμητρα-Μαρία Κοσμά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη