23 Απριλίου∙ Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Το καλύτερο δώρο που θα μπορούσες να κάνεις, τόσο σε άλλους όσο και στον ίδιο σου τον εαυτό. Το πιο σωστό για κάθε περίσταση, άξιο να σταθεί ως δώρο γενεθλίων μέχρι κι ως δώρο Χριστουγέννων. Ένα βιβλίο είναι απ’ τα ελάχιστα αντικείμενα που μπορείς να χρησιμοποιείς απ’ τα 8 έως τα 108 σου χρόνια και κάθε φορά που το ανοίγεις να σε ενθουσιάζει το ίδιο.

Καμία διάκριση, ούτε φύλου, ούτε ηλικιακή, ούτε τίποτα, απευθύνεται σε όλους κι είναι ικανό να τους συγκινήσει όλους. Και τα είδη του; Τόσα πολλά. Μπορεί να καλύψει κάθε κατηγορία, εκείνους που ανήκουν στους πολύ ρομαντικούς, τους ρεαλιστές αλλά ακόμα κι όλους όσοι αφήνουν τη φαντασία τους να κάνει κόλπα. Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, μετά τον σκύλο, είναι ένα βιβλίο, λένε, και κανείς δεν την αμφισβητεί αυτή τη θέση, γιατί με τη συντροφιά του κερδίζει επάξια αυτόν τον τίτλο.

Ξεκινάς να διαβάζει ένα βιβλίο με λαχτάρα κι ανυπομονησία για το τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον στον πρωταγωνιστή σου, και για κάθε σελίδα που τελειώνεις θες πάντα ακόμα μία, κι ακόμα ένα κεφάλαιο. Φτάνοντας στο τέλος του, καταλαβαίνεις ότι οι ήρωές του δε σε έχουν πια ανάγκη για να τους διαβάσεις. Έχεις τελειώσει πλέον γι’ αυτούς και περιμένουν με αγωνία το επόμενο ζευγάρι μάτια να του διηγηθούν την ιστορία τους. Ταυτίζεσαι, διαφωνείς, απορείς με τις αντιδράσεις τους, βυθίζεσαι στις σκέψεις σου κι ύστερα γυρίζεις πάλι στις διαθέσιμες επιλογές σου για το επόμενο ταξίδι σου, το επόμενο βιβλίο σου, αυτό που τώρα θα σε έχει ανάγκη, για να μπορέσει να διαβαστεί.

Οι επιλογές άπειρες κι εσύ αναποφάσιστος. Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο Ισπανός συγγραφέας, Carlos Ruiz Zafón «Τα βιβλία είναι καθρέφτες. Βλέπεις μέσα τους μόνο αυτά που ήδη έχεις μέσα σου.» Ίσως διαβάζοντας ένα βιβλίο, στον ήρωα που χοροπηδάει ανάμεσα στα γράμματα να συναντήσεις το πρόσωπό σου κι οι αποφάσεις που παίρνει να ‘χουν κάτι απ’ τα δικά σου όνειρα, απ’ τις δικές σου επιθυμίες, που δεν έχεις τολμήσει έως τώρα να διεκδικήσεις. Κι αν αυτό σου φαίνεται κάπως μακρινό και τραβηγμένο, δεν έχεις τίποτα να περιμένεις απ’ το να το διαπιστώσεις και μόνος σου διαβάζοντας ως το τέλος του.

Εκτός απ’ τα κλασικά είδη βιβλίων που έχεις ακούσει και ξέρεις, το μυθιστόρημα, την ποίηση, την ξένη λογοτεχνία, την εφηβική λογοτεχνία, τα φαντασίας αλλά και τα τρόμου/μυστηρίου, υπάρχουν κι αυτές οι κατηγορίες βιβλίων που κάπως τις ξεχνάμε, τα βιβλία μαγειρικής, κηπουρικής, τα παραμύθια, οι εγκυκλοπαίδειες ακόμα και τα κόμιξ. Κάθε είδος για κάθε διαφορετική προσωπικότητα. Κάθε βιβλίο είναι σε θέση να αγκαλιάσει τον αναγνώστη του, εξάλλου κι εκείνο δεν ανοίγει τα χέρια του διάπλατα όπως το κρατάς;

Ένα βιβλίο μπορεί να σου κρατήσει συντροφιά οποιαδήποτε στιγμή και σ’ οποιοδήποτε περιβάλλον. Να γίνει η καλύτερη παρέα μια παγωμένη χειμωνιάτικη νύχτα, ανάμεσα στα σκεπάσματά σου αλλά και τα πιο ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού, σε κάποια ξαπλώστρα στην παραλία. Να δώσει αξία στον νεκρό χρόνο σε μια στάση λεωφορείου, όσο περιμένεις το επόμενο. Να σε κάνει να μη νιώθεις μόνος σε κάποιο ήσυχο καφέ με ωραία θέα.

Αιώνια ερωτευμένοι με τη μυρωδιά τους, εντυπωσιασμένοι απ’ το περιεχόμενό τους, δε θα πάψουμε να απολαμβάνουμε τον ήχο τους στο γύρισμα των σελίδων τους και να ταξιδεύουμε σ’ άλλα μέρη κι άλλες εποχές μέσα απ’ την ανάγνωσή τους.

 

Συντάκτης: Δήμητρα-Μαρία Κοσμά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη