Article of the day: Η Δήμητρα Παπακωνσταντίνου μοιράζεται μαζί μας πού πρέπει να φάμε, σε μια επίσκεψη στην Ιταλία. Δες εδώ!

kalp863

Δεν έχει σημασία αν χώρισες πολιτισμένα ή σπάσατε τα ντουβάρια. Δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του συναισθήματος, ούτε με το αν αυτό είχε τελειώσει ή όχι. Δεν παίζει ρόλο ποιος από τους δύο τερμάτισε τη σχέση, ούτε αν τελικά ο άλλος άξιζε τον πόνο ή όχι. Σημασία έχει πως οι πρώην σου, θέλεις δε θέλεις, αποτελούν κομμάτι της ζωής σου· μια ζωή την οποία φροντίζουν να κάνουν εύκολη ή εξαιρετικά δύσκολη, ανάλογα με τον βαθμό ψυχασθένειας που τους διακατέχει.

Όχι, δεν είναι όλοι του γιατρού. Υπάρχουν πρώην που όσο κι αν πονάνε καταπίνουν τον εγωισμό τους και μαζεύουν τα κομμάτια τους διακριτικά. Φροντίζουν όμορφα κι ωραία να σου αδειάζουν τη γωνιά αφού δεν τους έκανες χώρο να μείνουν και σκουπίζουν τα μάτια τους με το κεφάλι ψηλά και την ψυχή σακατεμένη. Χτυπιούνται με πόρτες κλειστές, κοιτάζουν τις φωτογραφίες σου μερόνυχτα, παρακαλάνε να γίνει κάποιο θαύμα να τα ξαναβρείτε, ακούνε Βασίλη Καρρά μέχρι να φωνάξουν οι γείτονες την αστυνομία, αλλά δε σε ενοχλούν. Σέβονται την απόφασή σου κι αφήνουν τον χρόνο να κάνει τη δουλειά του.

Κι αν καμιά φορά τους πάρει η κάτω βόλτα και σου τηλεφωνήσουν μην τους παρεξηγείς, άνθρωποι είναι, λύγισαν. Δε θα επιμείνουν φυσικά, ούτε θα σου κάνουν το χατίρι να τους δεις χειρότερα απ’ όσο τους έκανες. Θα αποχωρήσουν για μια δεύτερη και τελευταία φορά, γιατί αυτό ήταν το όριο που τους επέβαλε η αξιοπρέπειά τους. Θα σβήσουν τηλέφωνα κι ας τα θυμούνται απ’ έξω, θα μπλοκάρουν τις οποιεσδήποτε επαφές σας, θα σταματήσουν να περνάνε από μέρη που ξέρουν πως μπορεί να σε συναντήσουν και θα σε αφήσουν να συνεχίσεις τη ζωούλα σου, όπως επιθυμούσες.

Όλα καλά μέχρι εδώ, κανένα πρόβλημα. Έλα όμως που δεν είναι όλοι έτσι. Για την ακρίβεια, τέτοιου είδους πρώην είναι ελάχιστοι· γιατί σε έναν κόσμο που η λογική δε βρίσκεται σε ιδιαίτερη υπόληψη, οι παρανοϊκοί πρώην ζουν και βασιλεύουν με σκοπό να σου κάνουν τη ζωή δυσκολότερη και τα νεύρα πολύχρωμα κρόσσια.

Είναι εκείνοι που χωρίζουν και το διατυμπανίζουν. Δεν τους προλαβαίνεις από τις εξόδους. Θα βγουν με κάθε άσχετο μόνο και μόνο για να μη μείνουν μέσα κι έρθουν αντιμέτωποι με τον πόνο τους, θα κάνουν τσεκ-ιν με τυχάρπαστα γκομενοειδή για να δεις πόσο δε σ’ έχουν ανάγκη και θα ζουν για να πείσουν τον κόσμο πως πέρασες και δεν τους ακούμπησες. Παρ’ όλα αυτά, μόλις γυρίσουν σπίτι μετά το ασύδοτο ξεπαρτάλιασμά τους κι αφού έχουν πιει τον κώλο τους, θα τσεκάρουν ευλαβικά το προφίλ σου και θα ψάχνουν για ανύπαρκτα στοιχεία μέχρι να τους πάρει ο ύπνος πνιγμένους στο κρυφό τους παράπονο.

Είναι όλοι αυτοί που καθώς περνάει ο καιρός μιλάνε για σένα με συγκατάβαση και αγάπη ολωσδιόλου ανθρώπινη μα άπαξ και σε πετύχουν με νέα σχέση βουρλίζεται το είναι τους και χτυπιέται το εγώ τους. Μην μπερδεύεσαι, δε σε γουστάρουν, απλά είναι ο εγωισμός τους που βαράει κόκκινα και θέλουν να σε ξαναπολιορκήσουν με μοναδικό σκοπό να επιβεβαιωθούν πως δεν τους πήρε κανένας τυχάρπαστος τη θέση· θα σου τηλεφωνήσουν στη μέση της νύχτας, ακόμα κι αν ξέρουν πως είσαι με το αίσθημα, θα σου τάξουν τον Όλυμπο και το δωδεκάθεο, θα το πιστέψουν και οι ίδιοι πως σε θέλουν πίσω μέχρι να σε δουν να ξαναγυρνάς. Ναι, μέχρι εκεί, σωστά μάντεψες. Το παραμύθι  θα σου το τελειώσουν όσο γρήγορα σου το άρχισαν.

Είναι οι πρώην σου που κάνουν καινούριες σχέσεις, καμιά φορά και οικογένεια, καθώς δεν αντέχουν τη μοναξιά τους, μα σε ζαλίζουν στα μηνύματα κρυφά από το ταίρι τους κάνοντάς σε να τους λυπάσαι ένα τσακ περισσότερο. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που όταν σε δουν έξω θα σε προσπεράσουν επιδεικτικά και θα μείνεις να αναρωτιέσαι τι σκεφτόσουν όταν έμπλεκες μαζί τους και πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να καταλήγει τόσο ξεδιάντροπα μαλακισμένος. Θα κάνουν πως δε σε είδαν, θα κρατήσουν ακόμα πιο σφιχτά το χέρι της σχέσης τους και θα σου μαυρίσουν το κάρμα με όλα τα καντήλια που θα σε αναγκάσουν να ρίξεις σχετικά με τα αλλοτινά σου κριτήρια. Κι όλα αυτά μέχρι να βρουν μια νέα αφορμή για να σου στείλουν ξανά. Κρυφά ντε, τι νόμιζες;

Κι αν δεν τσιμπάς με όλα αυτά, θα επιστρατεύσουν τα μεγάλα μέσα της παράνοιας· θα μιλήσουν για σένα απαξιωτικά σε φίλους και γνωστούς, θα σου κάνουν αιτήματα φιλίας από ψεύτικα προφίλ, θα παρακολουθούν τις φίλες σου, εσένα κι οποιονδήποτε νυν ή μελλοντικό σύντροφο περάσει στο διάβα σου. Θα τη στήσουν κάτω από το σπίτι σου, θα σου κλαφτούν, θα ψάχνουν τρόπους να σου δυσκολέψουν τη ζωή, θα επιχειρήσουν να σε χειριστούν με μοναδικό σκοπό να βάλουν λίγη χρυσόσκονη στον πληγωμένο τους εγωισμό κι άλλα τέτοια χαριτωμένα.

Δε σε αγαπάνε, μην ξεγελιέσαι, ούτε να σου περνάει από το μυαλό πως δεν ξεπερνιέσαι. Δε θέλω να σου χαλάσω το όνειρο, μα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι κινούνται αποκλειστικά από τη δύναμη μιας ειδεχθούς, εγωιστικής παράνοιας. Δεν μπορείς να τους αλλάξεις, ούτε να τους αποφύγεις. Μπορείς όμως να τους κρατήσεις στη ζωή σου ως ζωντανή υπενθύμιση για το πόσο χαμηλά μπορούν να φτάσουν οι άνθρωποι που δεν τα έχουν βρει με τον ίδιο τους τον εαυτό.

 

Επιμέλεια Κειμένου Φρόσως Μαγκαφοπούλου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Φρόσω Μαγκαφοπούλου